Sabtu, 23 Januari 2010

MAKANAN + MINUM = KENYANG > TIDUR

NO MORE TALK, JUZ WANT TO SHARE WAT I COOK FOR THIS WEEK...

sengaja hangus kan sket hehehe

CnP dari k.Amal
Asal dari K.liza
BINGKA JAGUNG

Bahan
1 cawan susu cair
1 1/2 cawan air
2 biji telur ayam
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastad
1 tin jagung krim dalam tin
3/4 cawan gula
1 s/b butter/majerin cair

Cara
1. Panaskan oven 180'C dan sapukan minyak loyang 8 inci X 8 inci atau loyang bulat 8 inci.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata.
3. Tuangkan bahan dalam loyang dan bakar selama 1 jam.
4. Sejukkan dan potong untuk hidangan minum petang



singgang @ pindang

budu..perghhhh

lada tumbuk + tempoyak

MASAK SINGGANG @ PINDANG IKAN KAYU/IKE AYA(cara sendiri)

Bahan-bahan :
1 Ekor ikan kayu-kecil
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia muda
3 btg serai- titik
2 keping asam gelugur
garam & gula - ikut citarasa (letak gula tuk rasa manis sedikit)

Cara-cara :
1. Campurkan serai, halia, kunyit & asam gelugur ke dlam periuk kemudian rebus..
2. Setelah mendidih masukan bawang & ikan..
3. Rasakan dengan garam & sedikit gula...

masak lemak labu manis


MASAK LEMAK LABU MANIS

Bahan-bahan :
Setengah biji labu
2 btg serai-titik
1 biji cili merah
1 biji bawang besar
100gm Air
200gm Santan pekat
Garam
Gula/Susu pekat

Cara-cara :
1. Campurkan labu, serai, cili dan air kemudian rebus hingga labu setengah empuk
2. Apabila labu empuk masukan santan,garam & gula..teruskan mengacau agar santan
tidak pecah minyak hingga mendidih..
3. Rasa kandungan garam & gula dan sedia dihidang...

nie plak bf tuk pagi nie..rajin dok kOi masak 2 jenis hehehe...resepi xyah la sebab sume org taw goreng mee dengan bihun nie...

Rabu, 20 Januari 2010

BFF BIRTHDAY

18/01/2010..birthday my bff...tapi kOme celebrate advance 2 hari hehehe..bukan pe birthday kawan kOi jatuh hari isnin tapi kOme cuma blik weekend jer, nk celebrate ahad die plak keje so sabtu malam la kOme raikan...juz kat macd jer...xda kek pon cuma makan prosperity beger jer...tu pon birthday gurlz yg belanja kekeke...apa nye kawan la kOi nie...(nk buat camno die yg nk belanja)...lepak pon kejap jer die keje ptg kul 11 baru kuar then kul 1 dh balik...jom layan pic oder kOme kat macd...
niela birthday gurlz nye jaja..lau sape yg calu lalu plaza tol bertam mesti kenal die kekeke..
sundae choc my faberet
prosperity beger ayam ke daging???///
curly fries

kOi suka ngat makan prosperity nie sebab kepedasan (panas ke pedas ek) selepas makan tuh..tiap2 taun mesti tunggu kemunculan nyer...tapi kat manjung nie kOi rasa quality masakan macd die x best la...ntah la xtaw nk ckp cm ner die nye rasa...kawan kOi pon ckp cmtu jgk...mksd nya bukan tekak kOi yg mengada-gada....hehehehe.... actually kOi balik kampung kali nie pon sebenarnya ada tujuan lain jgk...kOi balik untuk menimba ilmu lagi..kali nie dgn kak inasaly pulak..tokei kek lapis kat sebelah utara nie...alhamdullilah kelas sume nye berjalan dengan lancar...kOi bersama 2 org lagi iaitu k.normah dari lunas & k.napsiah dari jitra...walaupon kOi dah besa melapis tapi bila pergi kelas nie lebih banyak kOi dapat tahu ttg kaedah2 melapis kek nie....terima kasih untuk kak ina atas ilmu yang diberikan...jom layan pic2 kek lapis yang kOi belajo...










lepas nie rasanye dh berani la kot nk amik oder kek lapis nie sb dah taw step yg betul..sbelum nie pon dah ada amik oder cuma xla byk sgt....ok la jumpa next n3 daaaaaaaaa...

Jumaat, 15 Januari 2010

MEE UDANG

SALAM JUMAAT sume..semoga hari nie menjadi antara hari2 terbaik pada anda sume...selamat mengharungi hari yg masih panjang ini....terima kasih pada kawan2 yg sudi menjengah blog ini xkira dimana anda berada...kali ini kOi nk enterprem mee udang yang kOi buat...dah xlalu sgt nk makan nasi semenjak 4 menjak ini asik dok teringin nk makan benda berkuah jer nie...opsss jgn pk bukan2 taw...ini cuma keinginan nk membesarkan lagi badan kOi yg telah sedia beso iteww...mee udang ini dibuat ikut sedap kOi je...jom layan

mee udang

zoom in..

Mee undang my style ( 2 org makan)

Bahan-bahan
1/2 paket mee kuning - dicelur
10 ekor udang kertas - direbus
3 sb cili boh/cili kisar *
2 ulas bawang putih *
2 ulas bawang merah *
1 ulas bawang besar ( xyah yg besar sgt) *
1/2 inci halis *
2 sb udang kering *
1 kiub pati ikan bilis
sos cili
sos tomato
sos tiram
garam/gula/pak aji (lau suka)
telur
karot
bunga kobis
sawi

hiasan
fish cake - digoreng
tahu (xletak xda stok)
biji tomato
taugeh (xletak xda stok)
cili merah/cili hijau (sy xletak pon, lau nk cantik boh la)
bawang goreng
daun bawang & daun sup

Cara-cara :

1. Panaskan ,minyak tumis kan bahan * yg telah diblender sehinnga garing & naik bau..
2 Kemudian masuk kan cili boh..tunggu hingga cili masak
3. Masukan air rebusan udang dan kiub ikan bilis..biar mendidih seketika
4. Campurkan sos cili,sos tomato, sos tiram, garam, gula ikut selera memasing...
6. Masukan sayur seperti karot, bunga kobis, sawi (ingat masukan yg keras dlu baru yg lembut lau x nnt hancur sayur tuh hehehe
7. Pecahkan telur terus ke dalam kuah tanpa mengodek kuah iteww agar telur tidak pecah...
8. biar mendidih kemudian tuang kan ke atas mee yg telah dicelur
9. Hiaskan dengan udang dan barang2 hiasan (ikut suka la nk tambah apa lagik)
10. Sedia untuk dimakan yummy..yummy

resepi nie kOi buat ikut cara kOi so lau ada rasa yang xberkenan tuh jgn diikut tapi lau ada yg sudi mencuba terima kasih ler...setiap org cara masakan nye kan berbeza2...hehehe.....tapi yg xtahan nyer my hero dah tegur la plak "kenapa ada telur dlm masakan undang nie"..///@#$%..amik ko apa nk jawab nie...sebenarnya kOme berdua seboleh2 nyer xmo campur makan laut dgn darat..tapi besa la manusia selalu melakukan kesilapan ( silap ke sebenarnya mmg teringin nk makan telur cenggitu dipecahkan dlm kuah mee hehehe...)lau nk ikut kan mmg byk pantang larang ttg makanan tuk kita sebagai umat islam tuk tujuan menjaga kesihatan kan..dulu kOi pon xtaw tapi bila dh byk kali dapat email ttg pantang larang campur makanan tuh then my hero plak asik dok bercerita so skrg nie mmg cuba sesgt xmo makan makanan laut & darat...itu bg diri kOme berdua ler...bagi anda plak tepuk dada tanya la selera memasing yea...:)


Isnin, 11 Januari 2010

NASI MANDHI & PASTA..


genap seminggu baru kOi update blog neh..ntah kebelakangan ini kOi malas sgt nk update pehtu xperimen pon dh kureng tambah2 minggu lepas kaki kOi sakit (bengkak) tetiba jer..g check kat doktor ingat ke gout tapi doc ckp x urat je bengkak...sebelum g klinik kOi mengurut dlu..akk yg mengurut kOi tuh pon ckp urat kaki kOi bengkak..sakit masa mengurut mmg xley nk ckp ler macam nk nangis pon ada hehehe...kOi nie sebenar nya selalu jgk mengurut satu badan dgn tukang urut nie....cuma hujung taun lepas je kOi dh termiss bape bulan, kOi saje je mengurut tuk keselesaan badan disamping salah satu usaha utk mendapat zuriat..doa2kan la ye kOi dapat anak taun neh...masa kOi mc ritu kOi ada masak nasi mandhi, ikutkan byk lg nk buat tapi xlarat lgpon nk duduk xselesa..so buat la kos lepas sket..terpaksa buat yg betoi teringin jer hehehe..jom tgk nasi mandhi kOi

nie gambo nasi yg sepatutnya warna kuning tapi disebabkan kehabisan stok pewarna kuning maka merah la jadik nyer..

sayur plak addtional jer xpuas makan lau xda sayur


ayam nie kOi buat sebelah je sebab kOi berdua je nak makan


sambal nie warna apa ntah sepatutnya warna merah tapi kOi xada cili merah so kOi guna cili padi je..tapi tetap sedap & kick walaupon warna len


nie set tuk nasi mandhi yang masak

*********************************************************************************
Nasi Mandhi
Sumber;Blog Resepiraidah

Bahan
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning- guna 1 sk kunyit campur dgn sikit air
Garam secukup rasa.

Cara penyediaan nasi:
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
*3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.
*tak buat langkah 3 ni sbb tak ada arang.utk dptkan nasi 2 warna gini jgn kacau rata2 sgt nasi.nak nasi masak elok yg biasa buat bila masak nasi minyak dll, bila nasi kering tutup nasi dgn aluminium foil yg lebar,barulah tutup dgn tudung periuk....jadi nasi masak elok sbb wap nasi terperangkap.

Sos:
1 biji tomato ~ hiris
5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris-guna cili merah
1 tangkai batang ketumbar ~ dihiris halus-tak letak
Garam, Gula
Perahan lemon.- guna limau kasturi

Cara penyediaan:
~ Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.
Ulam:
~ Boleh dimakan bersama hirisan timun, tomato serta ulam2 kampung.

nie plak koleksi masakan yg kOi masak minggu lepas yg sempat disnap..ada lg yg kOi masak tapi x snap daaa....oppsss lupa nak ckp kOi amik resepi nasi mandhi tuh dari fp mamasya yg diamik dari blog k.idah...kemana la mamasya neh balik mesia terus senyap mesti bz mengemas lg tuh...thanx to mama & k.idah
***************************************************************************************
Spiral goreng my style

Bahan-bahan :
200gm spiral ( rebus bersama sedikit minyak)
100gm daging cincang
2 batang hotdog
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 biji bawang putih - dicincang
1 biji tomato - dihiris nipis
serbuk lada hitam - ikut citarasa
garam - secukup rasa
sayur - karot/bunga kobis/cendawan/capcisium/brokoli
minyak zaitun tuk menumis

cara-caranya :
1. masukkan minyak zaitun dlm kuali kemudian gorengkan hotdog dahulu setelah masak ketepikan dengan menggunakan minyak yg sama masukan bawang2 dan goreng hingga layu dan naik bau.
2. masukan daging cincang bersama tomato yg dihiris nipis. tunggu hingga daging masak dan tomato layu
3. masukan serbuk lada hitam dan garam. rasa ikut citarasa sendiri. kemudian masukan sayur yg keras dahulu spt karot akhir sekali baru masuk kan brokoli
4. setelah sayur agak layu sedikit ( jgn layu sgt) masukan spiral dan hotdog kemudian gaul mesra.
5. sedia dimakan

my spiral

spiral yg enak dimakan dgn air sunquick soda

**************************************************************************************

sunquick soda (anggaran sahaja)
- 2 sb sunquick
- 3 sb air gula
- air soda secukup rasa ( sampai terasa air soda kat tekak)
- ais batu

*****************************************************************************************


nie plak menu ku tuk ptg semlam..makan nasi ptg hehehe...sebenar nya pagi semalam saya gorengkan cucur ikan bilis pehtu tengahari plak pergi rumah kawan kemudian dijamu makan lg so nasi makan ptg la...ikut kan mmg malas nk masak nasi tapi ada kawan Mr DB plak dtg umah kena la masak jgk...


pucuk paku goreng kicap + ikan bilis


ikan sardin grg + ayam grg berempah


menu faberet cili tumbuk + tempoyak


ok la kita jumpa next n3 kOi dh malas nk menaip & upload ne...daaaaaa

Isnin, 4 Januari 2010

JOM MAKAN...

MENU

1. NASI AYAM PENYEK
2. MEE KARI
3. KEK KAROT WALNUT
4. KEK CEKELAT
5. MUFFIN CHIP CHOC
6. PUDING ROTI
7. BUAH TEMBIKAI/LIMO SUNKISS
8. AIR JIMI ASMARA

terasa mcm masuk program kuruskan badan la plak sb masuk kan menu dlu dlm n3 nie hahahaha...tapi lau tgk menu2 nie bukan kuruskan badan beso kan badan adala...ok menu nie sume kOi masak sempena buat makan2 kat umah hari sabtu lepas...actually nie sume sempena birthday Mr DB yg ke 30...hahahah dah tua pon my hero..tapi sokmo xmo ngaku dah tua ckp baru nk masuk 27...kekeke xpe la sayang janji kita bahagia..amin...tapi sedey kOi mmg terlupa sgt nk amik gambo semasa kejadian tuh...kOi bz gilos ler...tuk nasi ayam penyek tuh kOi masak 5 ekor ayam pehtu mee kari 2 ekor ayam + 4 kg kerang, kek karot 2 biji, kek cekelat sebiji, muffin chip choc 2 adunan, puding roti 2 tray..nasib la kengkawan asben kOi dtg menolong lau x letih kOi bersilat, berkungfu kat dapur.....nie ada gambo kek karot, puding + muffin yg sempat kOi amik sebelum ghaib....(bukti nie xtipu)

k.ida & juwita sebab ramai yg puji kesedapan ayam penyek tuh...bagi yg belum merasa nasi ayam penyek tuh cuba la resepi nyer ada kat n3 sebelum nie...hari tuh mmg happy sgt sb bagi org makan masakan sendiri..kOi calu nyer lau buat open house xpernah ode papepon sume kOi masak sendiri..ingat lg masa 1st time buat makan2 nie sempena baru masuk rumah lepas kawen..masa tuh kOi duduk kat quaters dlm pangkalan ler, kOi mmg xreti masak dlm kuantiti yg byk lg masa tuh (skrg nie reti skit2 jer) siap kol kpg byk kali dok tanya mak nak buat mcm mana tuk nk masak byk2 nie..setakat sket2 tuh reti la heheehe tapi alhamdullilah sume makanan habis siap xcukup lg sb kawan asben ramai sgt yg dtg..xpe tu sume rezeki kawan2...bila di pk kan balik mmg seronok bg org makan rasa satu kepuasan yang amat sgt....kOi nie rasa nyer turun dari abah kOi sb die mmg suka sgt buat kenduri/ajak org makan kat umah....k la dah xtaw nak nulis apa lagik..jumpa next n3 lau ada umur yang panjang...