Memaparkan catatan dengan label KEK CAROT. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label KEK CAROT. Papar semua catatan

Rabu, 23 Jun 2010

ODER

Alhamdullilah terasa indah nyer kOi bernafas di pagi hari nie...udara harinie terasa lain sgt tambahan pulak di Manjung hujan pagi tadi...kupanjat kesyukuran kepada Ya Allah kerana aku masih bernafas di bumi mu ini...dalam mood yg amat-amat baik nie kOi masukkan oder kOi minggu pas yg membuatkan kOi agak sedikit keletihan..mmg la sikit jer tapi bg new bengginer mcm kOi nie terasa la keletihan nya mau lak popcake tuh yg byk keleje mau buat lgpon oder nie semua pickup hari sabtu dgn ahad ...tetapi kOi bersyukur sesgt masih ada org yg sudi oder dgn kOi...jom layan...

blueberry & strawberry cistat oder dari Aisya..sebenarnya ada lg nie cuma kOi snap yg nie jer...

blueberry cistat oder from en wahit..dah bape kali die repeat oder nie..thanx yer

kek karot walnut frosting cream cheese oder dari lieza...than xbebyk yer lieza & family kerap oder dgn kOi skrg nie...




popcake ball oder dari ina tuk birthday party anak die...ladybird tuh menjadi perhatian bdk2 mlm tuh sampaikan birthday gurlz xkemana menunggu kek die..ahakkzzz
kek coklat mocha...saje kOi bg kat ina...
bagi sesape yg teringin nk merasa air tangan (bukan air basuh tangan taw) kOi ley la oder yer..skrg nie kOi hanya amik tempahan cistat,popcakae,kek karot, choc banana kek and cuppies jer dulu..tpi lau ada permintaan lain juz kol kOi ok...019-4209407...

Selasa, 22 Disember 2009

RED BEAN STOLLEN & KEK CARROT

hari nie pon xsihat lagi sebenarnye..batuk + sesema xhilang lg...demam so far alhamdullilah la dh ok...tapi kena dtg keje jgk sb terlampau banyak keje kena settle sebelum tahun baru tapi kOi tetap mengelat nk update blog jgk..smlm masuk opis sebelah pagi jer ptg kena buat keje luar pehtu blik umah rasa mcm nk pengsan jer....dlm letih2 tuh Mr DB ajak makan pizza hut apalagi kOi pon terloncat la sb 1. xyah masak 2.terbayangkan pizza baru tuh hehehehe..tapi sungguh menghampakan kOi aje g makan pizza smlm sb service mmg teruk..SERVICE PIZZA HUT SITIAWAN MMG HAMPEH...benggang sungguh kOi kena tunggu 1jam baru dpt pizza...dh dpt pizza suam-suam kuku plak..lg la benggang...mmg rasa mcm xberbaloi bayar mahal2 service & makanan ntah pape...kOi rasa kebanyakan org yg duduk area jajahan manjung mmg taw keTERUKan service kat pizza hut sitiawan tuh...lau ada branch pizza2 yg lain kat sitiawan mmg org dh xlayan pizza hut tuh boley gulung tikar la....ok la xmo citer dh francais pizza hutt yg teruk tuh...kOi nk present kan roti pertama yg kOi buat seumur hidup hahahahaha...ini lah roti RED BEAN STOLLEN yg kOi amik resepi yg dari blog mamafami..thanx mama...org lain dah berzaman buat kOi baru nk try..xpe la layan je k...nie resepi nyer kOi buat setengah adunan jer...
*************************************************************************************
ROTI ASAS CHEF AINI SALIM
Source : Intan's Blog

Ingredients :

800g flour (kOi tambah sket lg tepung sb mcm lembik jer)
300g lukewarm water (the amount may vary according to the flour)
120g castor sugar
50g margarine
2 packets (22 g) dried instant yeast
2 eggs (small)
1 teaspoon salt
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon milk powder
1 teaspoon bread improver

Method :

1. Place flour, castor sugar, dried instant yeast, eggs, salt, baking powder, milk powder and bread improver in a mixing bowl.
2. On the mixer and pour water, a little at a time until the flour almost combined.
3. Add in the margarine and continue kneading. Add more water if needed. Knead till a soft and smooth dough is formed.
4. Make into a big round ball and leave to prove till double the size.
5. Punch down the dough to let the air out. Knead and ready to shape.
6. Bake in a preheated oven at 180 C for 18 - 20 minutes.
(tuk nk jadikan red bean plak)...
1. Dough made into 5 small balls.
2. Roll flat one of the dough and place the red bean paste on top.
3. Cover the paste with the dough.
4. Filling covered.
5. Roll flat the dough.
6. Make a light slit on the flatten dough.
7. Flip it over and roll the dough like how you prepare the swiss roll.
8. Done rolling.
9. Place on the tray and let it proved.
10. Proved and ready to bake.

*************************************************************************************
kalau nk tgk step menyediakan roti ne ley la g tgk kat blog mamafami k..koi buat 5 ketul je selebih nyer koi buat ini plak sb adik ipar kOi dh ckp die xsuka makan kacang merah hua3x....opsss lupa nk story mory plak actually my family in law ada dtg umah waktu kOi demam ritu so ne kes nk jamu family makan pagi la buat roti neh... nie plak kOi buatkan kek karot walnut tapi tanpa frosting la sb dh kena serbu awal pagi lagi..kOi buat malam kek ne so pepagi hari dh dijadikan bekpas oleh adik2 iparku..mula2 mmg ingat nk frosting cream cis tapi xsempat dh tinggal setengah jer malas la nk buat...nmpk x yg hitam2 tuh sebenarnya walnut kOi yg hangus sebab kusyuk bersembang dgn mak mertua..dari buang kOi letak jgk dlm tuh bio la yg nak makan kome sekeluarga jer wakakaaka...tapi kek karot walnut nie dapat ujian abis dari mertua dan adik ipar kOi, Mr DB pon suka sb xmanis sgt katanyer...oleh itu kOi letak resepi nyer agar org len pon boley merasakan kesedapan kek karot ne ...makaceh yer pada empunya resepi...
*************************************************************************************
Carrot Cake
Sumber : leen omar (Rnet)

Bahan
2 1/2 cwn Tepung Berserbuk Penaik
1st baking powder
1st soda bicarbonate
1/2st cinnanom powder
1/4st garam
3/4cwn brown sugar
1cwn gula castor
4biji telur
1cwn minyak jagung
1cwn mentega cair
3cwn lobak
3/4 cwn walnut cincang

Topping
3/4 ketul cream cheese
3sm mentega
1/3 cwn icing sugar
1st lime juice
kalau nak more creamy lagi lebihkan butter/krimwell)

Cara
Panaskan oven 180C
Ayak tepung+baking powder+bicarbonate dlm mangkuk
Campurkan lobak parut, minyak jagung, mentega cair, cinnamon powder, brown sugar, castor sugar dan telur
Putar adunan sehingga lebut/gebu. Masukkan walnut dan kisar sebentar
Bakar dlm oven selama 45 min hingga 1 jam.
Biarkan sejuk...buatkan topping

Hiasan Krim Keju
Masukkan semua bahan dalam mangkuk.Kisar hingga halus dan sapukan pada kek

************************************************************************************* dalam demam ritu kOi & family sempat lg pergi kuale kangsar lagik..saje Mr DB nk cari parang katanya disamping nk bawa diaorg melawat lor...dh alang2 ke kuale kOi request la la dgn Mr DB nk makan laksa Pak Ngah...puas mencari 2 ke 3 kali memusing baru jumpa hehehehehe..pernah ke korang taw sal laksa Pak Ngah ne..kOi pon opismate dak kuale la yg bgtaw laksa ne la yg top kat kuale..tu yg teringin nk mencuba...mmg sedap lau korang ke kuale nnt singgah la makan laksa kat situ...nie gambo laksa yg kOi snap..tapi dh makan baru teingat nak amik gambo...tgk la ABC tuh..mak mertua dok bok bek sb demam makan lg ABC hehehehe tapi kOi buat muka toya jer kekekekee..nasib la mak kOi sporting..membebel sayang....mak mertua kOi ne pandai sangat masak masakan kampung...bukan masakan kampung yg mcm kat kedai makan tuh..ini betul2 kampung la mksd kOi menggunakan bahan sekeliling rumah jer..sejak kawen dgn Mr DB byk benda yg kOi belajar & taw dari die...byk la pucuk2 kayu yg kOi xpernah makan dlu tapi dh pandai makan skrg.....thanx my family in law...