Jumaat, 23 Oktober 2009

Tanaman ku....

Semalam blik keje awal xuat ot pon,lgpun skrg ne mmg xbyk keje sgt..harix dtg opis dok surfing jer koja nyer tapi bukan la sepanjang masa taw nnt bising plak yang bukan boss tuh hehehehe...lau tyme keje byk silap haribulan kul 10, 11 malam ler sampai umah..so smlm pas blik keje mula operasi mengemas laman umah..mmg dh sakit mata tgk depan umah tuh semak jer lgpun "Mr DB" keje semlm so byk la masa nk mengemas nyer..tghx mengemas teringat la plak nk snap laman rumah ku iteww..xbyk pon tanaman depan tuh cuma suka nk menanam lgpun lau berbudi pada tanah nnt kita jgk yg untung kan..lgpun skrg sume brg dh jd harga, ada jgk hasil depan umah tuh kOi bg dekat kawan yg dok berniaga tapi xamik duit pon...jom layan piccas yg dh disnap..

DEPAN LAMAN UMAH



nie pokok limau kasturi, dah lama tanam susah jgk nk hidup asik kena makan dgn ulat jer daun die ne..tapi alhamdullilah skrg dah nmpk buah nyer..


nie plak pokok terung buah kaler kuning..ada org bagi benih..xpernah lg nmpk hasil nyer..tapi boleh ker berbuah lau dalam pasu ne ek..dh suh "Mr DB" ubah die tanya nk tanam nk mana lg, kawasan dh penuh daaa..hehehehe

daun kesum..mmg kOi suka sgt bau daun ne..buat kuah laksa lau xada daun ne kureng kick ler..


cili purple ne boley tahan jgk pedas nyer..benih dari mana xtaw sb lau ada org bg jer benih cili kOi main campakx jer dalam pasu akhirnye penuh dgn pelbagai jenis tanaman dlm pasu..lau xcaya cuba tgk dlm pasu kOi ada bape jenis pokok dlm satu pasu...sbnrnye byk lagi cili ne sume kOi tanam dalam pasu jer



nie pokok kunyit dengan halia..cuba tgk halia kat bawah tuh..fresh lg..nk halia fresh dtg la umah hehehehe..


nie plak pokok kari @ daun karakole dan pokok sireh...pokok ne "Mr DB" yg tanam...actually pokok kari tuh dah tinggi dh sampai bahu kOi..mulax kOi dh suh "Mr DB" tanam kat luar jer senang owg nk amik tapi die tanam jgk kat dalam umah skrg sape yang susah..kOi jgk yg susah sb pokok dah makin besar pehtu akar die dh berlengkorx merata,,anakx pokok pon dh byk tumbuh dlm kawasan umah..tapi xpe sume anugerah nyer sb ramai ckp bukan senang pkok kari ne nk hidup..
pokok sireh plak saje tanam sb susah nk dapat kat area umah ne lgpun xtaw nk cari mana, so far alhamdullilah dh merimbun jgk cuma kena betulkan lg tempat die nk menjalar tuh...lgpun pokok sireh ne nilai perubatan nye kan byk.."Mr DB" suka sgt bab tumbuhxan herba ne cuma kawasan tanah yang terhad membuatkan xdapat nk tanam sgt..

LUAR KAWASAN UMAH




poko serai tuh kOi tanam seberang jalan depan umah, daripada tanah tu kosong je bek tanam something boley la ramaix guna..actualy serai tuh dh dirasmikan oleh jiran kOi..byk lg kOi tanam serai tuh..saje je lg pun jiran ckp tanam la nnt ley guna sekali..yela skrg ne serai 5 batang dah 50 sen bek tanam jer..tanamam campur tuh "Mr DB" punye keje la..die tanam segalanya kat depan tuh..riso jgk jiran sebelah ckp pe...kOi suh die tanam kat area serai tapi die letak depan umah jgk sb senang nk amik kata die...hehehehe betoi jgk.

KAMPUNG KU

piccas ne amik masa balik kampung baru ne...abah ajak mengemas blkg umah, die ckp tikus dh bermaharajalela (kOi ada amik gambo tikus yg telah dibasmi tapi xtaw la g mana gambo tuh) masa tgh mengemas tuh la koi nmpak buahx yg dah mula membesar..abah kOi ne suka nenanam pokokx makanan @ hiasan ne..koi cuma amik gambo buahx jer..







ini sebahagian dari pokok tanaman abah kOi, nangka la yang paling banyak abah koi tanam. selalunyer nangka tuh akan ada saje org dtg cari nk uat jual tapi kekdg tuh xcukup nk sb ada jgk manusia yg suka mencuri ne kat kampung ku...pernah sekali ada owg (mmg xkenal sape) dtg ckp nk amik sket buah mempelam tuk isteri die mengandung, mak kOi ckp amik la lgpun mmg masa tuh musim buah mempelam kat umah koi..tgkx sekali angkut 2 guni baja (guni baja cap dacing)...terkezut la jgk bape owg isteri die yang mengandung ne, dah la blah mcm tu jer xucap terima kasih lgsg..mak kOi ckp xpe la itu antara die dgn ALLAH...

Tiada ulasan:

Catat Komen