Selasa, 23 Februari 2010

KEK LAGI

ermmm xtaw nk merapu apa harinie tapi ada gambo lgi yg xpublish..kOi nk masukan piccas kek kOi lgi...
oreo ciskek...nmpk gelap sket kan sb kOi tabur biskut oreo dalam adunan cheese..mmg terasa crumb oreo dalam kek nie disamping kepingan oreo yang besar2 tuh...

japanese souffle cheese cake...xperimen kali kedua dan kOi rasa kena ada xperimen lagi tuk kek nie sb ada yg xpuas hati lagi...first dulu jadi japanese souffle ciscake bersiram...hehehe...tapi cake mmg sedap akk ipar kOi yg kureng makan kek cis pon ckp yg nie sedap....kOi sertakan resepi yg kOi amik dari MAMAFAMI amik kat k.RINNCHAN amik kat kyokoskitchen.com...
*****************************************
Japanesse Souflle Cheese Cake
Source : Rinnchan
Ingredients :
200g cream cheese (room temperature)
50ml fresh milk 3 eggs (seperated)
100g castor sugar
30g cornstarch
2 tablespoons lemon juice
1/2 teaspoon cream of tartar
Method :
1. Preheat oven at 175C. Line 18cm cake tin with grease proof
paper.
2. Soften cream cheese in large bowl. Add milk and continue mixing
on medium speed.
3. Add 1/2 of the castor sugar, egg yolks, cornstarch, lemon juice
and cream of tartar, combined together.
4. Whisk egg whites in seperate large bowl until stiff peak formed.
Add the remaining sugar little by little until mixture stands in
stiff peak.
5. Fold half of egg whites mixture into cream cheese as gently as
possible. Fold the remaining eggs gently but thoroughly.
6. Water bath bake for 45 mins on the lower shelf.
7. Leave in the tin until cool enough to handle.
****************************************
tuk nak tgk step2 buat kek nie ley g kat blog MamaFaMi yea...kat sana Mama tunjuk step by step taw...rajin sungguh mama nie taw lau xcaya g la tgk tapi rasanyer ramai member cyber nie kenal MamaFaMi...papepon thanx to mama & k.Rinnchan sb sudi share resepi best nie dgn kitaorg...
chocolate banana cakes yg mmg mengancam giler...kOi suka ngatttt tapi hubby kureng..besa la org laki mana suka sgt mkn cake tambah2 manis gini...papepon kek nie mmg best...kali nie topping kOi kureng memberangsangkan ler tgk tuh nmpk jerawat2 yg timbul sb kOi malas nk amik port sal topping tuh janji rasa die besttttt......

dah lama mengidam nk makan soto yg buat sendiri sb lau beli xpuas makan..ini sikit itu sikit..buat sendiri boley mkn byk mana pong....lgpon nie kes teruja tgk kat blog pakar memasak kita kat alam cyber nie iaitu CMG...

nie plak barisan pelakon & pelakon tambahan tuk bihun@meehon soto nie....kOi sertakan sekali resepi yang kOi amik kat blog CMG yea...
*********************************************
SOTO AYAM

Bahan Untuk Kuah Soto:-
2 - 3 ketul serangka ayam, cuci bersih dan toskan
20 batang kaki ayam, potong hujung jarinya, cuci dan toskan
2 keping dada ayam, cuci, toskan dan perap dgn kunyit, garam dan halia 1/2 jam
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
2 camca besar rempah sup "ADABI"
1 1/2 camca besar rempah kurma "ADABI"
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*(*rempah tumis)
Bahan Kisar Halus:-
1 labu bawang besar
4 ulas bawang merah kecil
3 biji bawang putih
2 inci halia
1 camca teh lada hitam biji
4 biji buah keras
1 inci kunyit hidup
Bahan Lada Kicap:-
10 - 15 biji cili padi
biji bawang putih
1 cawan kicap manis
Bahan2 Lain:-
Nasi Impit
Tauhu, goreng dan dihiris
Soon goreng (jgn cuci soon, terus goreng dalam minyak panas)
Taugeh, dicelur sekejap
Bawang goreng
Daun sup/bawang
Begedel (resipi dibawah)
Kacang tanah goreng
Cara membuat kuahnya:-
Dalam periuk, tuang 1/2 cawan minyak,
masukkan rempah tumis dan goreng hingga harum,
masukkan bahan kisar halus dan kacau goreng hingga terbit minyak.
Masukkan rempah sup dan rempah kurma, tuang sedikit air dan kacau hingga rata.
Masak guna api sederhana.
Kemudian masukkan kaki ayam, serangka, serai dan lengkuas titik. Kacau hingga rata.
Tuang air anggaran 3 - 4 liter.
Masukkan 1 camca teh garam dan masak dgn api sederhana.
Biar merenih 45 minit ke 1 jam. (Boleh tambah air jika kurang)
Dada ayam yg diperap tadi, goreng hingga masak tapi jgn sampai garing. Angkat, toskan dan bila sejuk boleh lah dicarik halus. Ketepikan.

Penyedian Soto:-
Dalam mangkuk, masukkan nasi impit yg telah dipotong dan taugeh.
Tuang kuah soto hingga 3/4 penuh.
Bubuh kacang goreng, tauhu, begedel, soon, bawang goreng, daun sup/bawang dan akhir sekali lada kicap (jika suka).

Untuk Lada Kicap:-
Tumbuk cili padi dan bawang putih hingga lumat, masukkan kicap manis dan gaul rata.

BEGEDEL:-
Bahan-bahannya:-
5 biji kentang
1/2 cawan bawang goreng
1 camca besar hirisan daun sup
1 camca besar hirisan daun bawang
1 camca teh rempah sup "ADABI"
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 camca teh kicap cair
1 camca teh tepung jagung
Sedikit tepung gandum untuk menyalut begedel
1 biji telur, dikacau sedikit dgn garfu
Cara membuatnya:-
Kentang dipotong bulat dan goreng hingga empuk. Angkat dan toskan.
Lenyek hingga lumat. Kemudian masukkan kesemua bahan2 di atas kecuali telur dan tepung gandum. Gaul hingga rata.
Ambil adunan tadi (anggaran 1 camca teh), bentukkan seperti guli dan leperkan sedikit, golek dgn tepung gandum dan letak dalam satu bekas. Buat hingga habis.
Panaskan minyak dalam kuali leper (frying pan) lebih kurang 1/3 kuali.
Celup setiap begedel tadi dalam telur dan goreng dalam minyak hingga kuning keemasan. Gunakan api sederhana. Goreng hingga habis. Toskan atas paper towel...Selamat mencuba untuk semuaa!!!!
******************************************
my nasi ayam hehhe...resepi ikut suka hati wakakak...boley ke mcm tuh..ingat masa mula kawen dulu teringin nk makan nasi ayam (beli sikit jer mahal lak tu) tapi xtaw buat pehtu mula la menyelak majalah masakan (masa tu xpandai lgi nak bertenet cari resepi) jumpa beberapa resepi kemudian mula combine resepi2 tuh tuk jadi yg senang dan cukup bahan aje...akhirnye jadi jgk nasi ayam tuh then my hubby pon ckp sedap tapi perlu perubahan lagi....komen membina tuh...kembali ke citer nc ayam nie sebenarnya ada pelakon tambahan yg lain tapi kOi dah malas nk amik gambar sb dh laporrrrr nk mkn hehhe...ada sup, sup kicap & sambal cili nyer..skrg kOi nk investige cmno nk buat kuah tuk ayam tuh yg mcm kat kedai2 org calu buat...sb kebyk kan kOi jumpa resepi kat tenet nie xda pon kuah tuh..ada sesape boley tolong...
ermmm ok la dulu nnt kita sambung yea sb ada bape lg piccas & cerita kOi nk kongsi kan bersama sblm kOi bercuti panjang...

3 ulasan:

  1. Salam mizwa...
    Memang sedap semua menu2 mizwa tu...
    Japanese souffle cheese cake & chocolate banana cakes tu betul2 menggoda selera liyana...sure sedapkan...

    re: try la resepi tu...mudah dan senang lg pun memang sedap puding tu...

    BalasPadam
  2. sedapnya npk kek2 tu. penah amik kelas ke?

    BalasPadam
  3. liyana : ermmm mmg sedap yummy...yummy...ok ada
    masa nnt kita try puding tuh...

    Eliza : kelas apa ek...mmg ada amik kelas
    tertentu...

    BalasPadam