Khamis, 1 April 2010

CUSTARD RAISIN SWEET BUN

specel tuk kak ida marlida...amik nko, kOi dah publish n3 nie...kOi sebenornya malas nk letak bila tgk blk fizikal roti kOi bak bunga rafflesia aje...kembang setaman kah3..tapi demi mung aku bubuh jgok...tapi raoti nie mmg sedap sedang2 molek aje manis die..makan sambil aira panas mmg perghhhhh....nnt nk buat lg la...
CUSTARD RAISIN& RED BEAN SWEET BUN
Resepi asal Noreen copy ummizaihadi

Bahan:-
75 gm tepung roti
75 gm tepung kek
1 camca teh yis
60 gm susu segar
1/2 biji telor
30 gm gula pasir
25 gm mentega

Bahan Kastad:-
1 cam. besar tepung kastad
1/2 cam. besar gula pasir
85 gm susu segar
10 gm mentega
1 cam. teh esen vanila

20 gm raisins/mixed fruits
1/2 biji telor untuk sapuan

Cara-Cara:-
Untuk Kastad:-

Masukkan kesemua bahan kastad ke dalam mangkuk tahan panas dan kacau dengan api perlahan sehingga pekat sedikit. Tutup api dan biarkan sejuk. Cover dengan cling film.

Untuk Bun:-
Masukkan kesemua bahan-bahan roti di dalam mixing bowl dan kacau sebati. Uli sehingga menjadi doh, elastik dan tidak melekat di tangan. (Atau kaedah lain, masukkan ke dalam bread machine, tekan setting doh, biarkan doh siap.) Setelah siap diuli, biarkan doh naik sehingga 2 kali ganda dalam masa 45 minit - 1 jam. Kemudian tumbuk2 kan doh untuk keluarkan angin dan rehatkan doh 15 minit lagi. Kemudian canaikan doh menjadi bentuk "oblong" dan sapukan kastad, taburkan raisins. Gulungkan seperti swiss roll dan potong ikut suka ketebalannya..(*ummi ni ternipis sikit, lagi cantik kau tebal sikit). Susun atas pan yang telah digris dan biarkan doh naik sekali lagi. Sapukan bun dengan telor dan bakar pada suhu 180 deg. celcius selama 15 minit/hingga masak. Setelah masak, sapukan mentega agar bun kelihatan berkilat.

Nota:- untuk red bean bun pun sama je..cuma tukar filling dalam tu, then roll red bean filling atas doh yang dicanai..gulung dan potong.

1 ulasan:

  1. Memang menggoda bun tu...sure sedap...mujur x preggy...klu x dah mizwa kena buat...hehehe...

    BalasPadam