salam...
bila melawat ke blog2 geng masakan ramai dah dok tayang soto masing2, dlm hati ada taman opsssss dlm hati ada teringin nk buat soto tp kena la waktu cuti tp waktu cuti lak nk berjalan2 huhuhu tgk hujung minggu ni mmg mcm teringin jer nk mkn soto....
masa nk raya ritu bos tempat keje ada bg udang laut saiz L kat kOi,(aik bos selalu bg XL thn ni sudah turun ka hehehe) dlm 1.5kg (dlu 2.5kg)gitu (sy paham bos skrg dah ramai org keje),dah mcm2 resepi udang kOi buat,lau tahun sebelum2 ni kOi sokmo bawa blk kgp mkn ramai2 tp thn nie bila arwah bonda dah xda xsampai hati nk bawa blk takut menyebabkan kesedihan kat ahli keluarga yg lain, tuh pon masa buka pose reramai ritu,abg kOi dah menangis teringat bonda...selain sambal ni kOi buat butter prawn 2 x buat,sambal berlada biasa,goreng kosong...
nie cara kOi buat sambal petai udang yea..
SAMBAL UDANG PETAI
BAHAN2:-
1. Udang - ikut suka byk mana l
2. 2 senduk nasi cili kisar
3. 1/2 cawan air asam jawa
4. petai - ikut suka jgk
5. garam,gula & serbuk MSG (optional)
6. bawang besar - potong bulat
7. minyak
CARA2:-
1. Panaskan minyak, masukkan cili kisar biar sampai cili masak/hilang bau cili/naik minyak..
2. masukkan gula,garam,air asam jawa kemudian masukkan petai biar mendidih sebentar baru masukkan udang dan bawang besar..biarkan sehingga udang masak baru tutup api.
** sy mmg xmenggunakan bawang merah dan bawang putih utk menumis disebabkan sudah blend sekali bwang besar bersama cili kering kisar..mmg sentiasa ada stok cili kering kisar bersama bawang utk memudahkan kerja emergency...cara sy juz blend cili kering bersama sebiji bawang besar lau nk letak bawang putih pon boleh dan sedikit minyak masak,saiz bawang besar bergantung pd qty cili kering yea
Spaghetti bolognese
-
sesekali tukar selera lah kita...
spaghetti bolognese dengan bahan apa yang ada kat dapo jer lah... kita yang
buat dia, so ikut lah citarasa sendiri kan...
2 hari yang lalu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan