Sumber ; Fp MamaFami; resepi asal Chef Norzailina Nordin .
(Resipi yang disalin terus dari website Chef Norzailina.) -kOi cilok kat fp k.meen
Bahan-bahan :
250g mentega
230g gula kastor
2 sudu kecil ovalet
4 biji telur
270g tepung superfine
1 sudu kecil serbuk penaik
60g susu pekat manis
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar atau susu cair
1 sudu kecil pes coklat atau coklat emulco
Almond Nib - utk tabur ateh kek...
Kaedah penyediaan :
1. Pukul 3 bahan pertama hingga gebu dan kembang.
2. Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul hingga naik.
3. Masukkan bahan ayak, kacau rata.
4. Bubuh susu, gaul sebati.
5. Bahagikan 2.
a) Masukkan serbuk koko, susu segar dan pes coklat ke dalam satu bahagian.
b) Satu bahagian lg biarkan original
6. Bubuh 1/2 senduk adunan biasa ke dalam tin 22cm yang dilengser dan dialas dengan kertas kalis minyak. Ratakan pula 1/2 senduk adunan berkoko. Ulangi hingga habis. (kOi guna loyang bulat saiz 8"...letakkan satu senduk adunan koko kat tengah loyang pehtu letak lak adunan original kat atas adunan koko ulang sampai abis adunan)
7. Goyangkan tin supaya adunan menjadi rata.
8. Bakar pada 180 C selama 40 - 45 minit atau hingga masak
Tips :
* Nak dpt tepi kek licin cenggini...sapu loyang ngan shortening (bkn margerin or butter yerr) than taburkan tepung
lau nk rasa kesedapan kek nie try la buat sendiri lau xmo buat sendiri bgtaw kOi boley tlg buat kan ha3...nnt boley kOi start biz jual kek lak...doa2kan taw...
Salam mizwa...
BalasPadamMenggoda sungguh kek marble susu ni...sure sedap ni...terliuq nengoknyer...
Mcmana nk order yer??? tp kot2 la mizwa ada nk turun ipoh, bg tau liyana yer nk gak order saja utk mkn2...nk buat ada sikit 'M'...blh kan...hehehe....
re: memang meriah sukan tu...happy dpt join...liyana memang selalu masuk acara ibu bila tiap kali sukan, tp tgk dulu acaranyer klu pecah belon & rebut kerusi memang x masuk....takut...hahaha...
boley2 liyana..lau ada turun ipoh nnt sy bgtaw..lau liyana turun sini ckp ler..
BalasPadamOoo kena tinggal jugak yea..
BalasPadamKesian dia.. tapi mizwa keja x adalah boring sgt..
Sedapnya kek tu..
baru tau ni guna shortening & tpg..