menu yg mmg best hubby kOi siap meratah udang saje nasib la udang byk hahaha...aceli bos kOi ada bagi udang laut size L - XL 2.5 kg...byk tuh tuk makan berdua so dok pk la nk masak apa tetiba teringat sedap jgk kot lau buat sos limau purut wpon resepi asal guna ikan tapi apa salah nye mencuba kan hehehe...ampun k.noor kOi pepandai ubah resepi nie....pape pon resepi nie mmg best pedas,masam dan manis...jom layan resepi...opsss resepi nie dari umah k.noor yg diambil dari resepi masakan thai lau xsalah kOi....
IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT
Bahan :
2 ekor ikan bawal ~ k.nor guna ikan talapia - kOi guna udang
1/4 cawan tepung serbaguna - buat tepung sendiri jer haha
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskanminyak utk menggoreng
Bersihkan ikan dan keringkan.Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan.
Utk Sos :
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka - guna air limau kasturi 10 biji
3 sudu besar sos ikan - xletak xbape suka bau die
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ k.nor guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam - guna kiub ikan bilis
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit airminyak
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih.Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng
Spaghetti bolognese
-
sesekali tukar selera lah kita...
spaghetti bolognese dengan bahan apa yang ada kat dapo jer lah... kita yang
buat dia, so ikut lah citarasa sendiri kan...
2 hari yang lalu
Salam mizwa... sedap nyer udang masak limau purut tuw... adoii wat akak terliur jew... oops sabo2..pose nih hihihi
BalasPadamsalam lebaran buat mizwa & family. maaf zahir batin...
BalasPadamsalam miza, sedapnya udang tuh huhuh bil anak boleh rasa air tangan miza lagi erk?
BalasPadammintak izin nak link.. sedapnye..
BalasPadam