AsSalam semua...
menu rinie (opss dh lama bt yerk)....rasanyer kOi beli kulit popia masa ramadan tapi xda kesempatan nk buat maklum la bulan pose ritu rajin sgt mcm2 menu nk cuba so terlewat la nk buat popia nie....kOi hentam je buat popia ikut suka hati den lah...
POPIA KETAM
Bahan :
1 paket kulit popia
1 paket isi ketam - potong 2
1 biji sekuang - saiz sederhana (potong/sagat memanjang)
1 biji karot - (potong/sagat memanjang)
1 biji bawang putih - diketuk
sedikit minyak
sedikit garam
Cara :
1. Panaskan minyak kemudian tumis bawang putih hingga naik bau
2. Masukkan karot dan sekuang yg telah di potong/sagat
3. Masukkan garam dan biarkan sehingga sayur sedikit layu tutup api
4. Sediakan kulit popia masukkan sayur dan isi ketam kemudian gulung...gam kan dgn tepung jagung/air....
Sos Pencicah Mystyle (kOi agak2 je)
Bahan :
Cili kering
Gula
Garam
Cuka
Air
Tepung jagung
Cara :
1. Masukan semua bahan dlm kuali/periuk biarkan mendidih, rasa masam,masin dan manis
2. Masukkan bancuhan tepung jagung dan air...kacau sebentar tutup api
3. Siap tuk dihidangkan....
Rojak tauhu
-
sesekali teringin nak makan yang lain sket lah... pernah makan masa g
kampung kakak kat batu putih, memang sedap sangat sampai teringat2
dibuatnya... dan...
Sehari yang lalu
rangup ragup sedap ngunyah time sejuk ujan ujan gini..weh koi nak seketoi dua!!hehe
BalasPadamaku tergodaaa... tp popiah kat lam esbok dah kejung. muekekekkekee
BalasPadamizah : oit dah abes la buat sendirik la nko kan rajinnnnn
BalasPadamjiya : pesal dah kejung urat saraf die dah xbetoi ke lalalala