Selasa, 22 Jun 2010

SOTONG ASAM BERSERAI

AsSalam semua..harap semua ceria hari nie..kOi agak keletihan hari nie rasa mcm xcukup tidur jer semlm g birthday party anak kawan (kena la g die oder popcake dgn kOi)..weekend minggu pas xrehat ngat buat kek jer..alhamdullilah ada rezeki kOi..ni la rupernyer kawan baker yg lain dok ckp xcukup rest lau buat kek...akhirnya kOi dah merasa tapi xpe kOi suka sebab ada oder he3....k la berbalik pada menu kOi nie, saje nk enterprem menu sotong kOi nie dah, lama buat yer baru nk post jer..kOi suka ngat mkn sotong cenggini kena dgn nasi panas + ikan goreng selayang/sardin/besan termenung pon dah cukup dan yg penting mesti ada sambal atau cili padi janji pedasssss....jom layan menu kOi nie

SOTONG ASAM BERSERAI

Bahan :

8 ekor sotong saiz sedang
1/2 cawan air asam jawa pekat
2 batang serai (dititik dan potong 2)
1 biji tomato
1 biji bawang besar *
1 biji bawang putih * (* dihiris)
Carrot
Bunga Kobis
Cili Padi (lebihkan la lau nk pedas)
Garam
Gula (optional - sekadar nk rasa manis yg sedikit)
Air ( kalau nk berkuah)
Sedikit minyak

Cara :
1. Panaskan minyak, masukkan bawang yg telah dihiriskan ( xyah garing taw sekadar layu)
2. Masukkan air asam jawa dan serai..biar seketika
3. Masukkan carrot dan bunga kobis...biar sayur masak jgn terlalu lembik sekadar xkeras sgt
4. Masukkan sotong, cili padi, garam & gula - jgn biar sotong terlalu lama nnt keras (kOi masuk kejap je sotong agak2 dh masak tutup api)
5. Tutup api sedia untuk dihidang

2 ulasan:

  1. wiii sangat suke mnengok pinggan te..teringat ngat ke kampung..nostagia sungguh weh

    BalasPadam
  2. salam dik,
    dh byk order masuk ye, alhmdulillah..rezeki...
    moga biz koi terus maju....
    sdap lak nmpak sotong tu..

    BalasPadam