Khamis, 11 November 2010

POPIA KETAM

AsSalam semua...
menu rinie (opss dh lama bt yerk)....rasanyer kOi beli kulit popia masa ramadan tapi xda kesempatan nk buat maklum la bulan pose ritu rajin sgt mcm2 menu nk cuba so terlewat la nk buat popia nie....kOi hentam je buat popia ikut suka hati den lah...


POPIA KETAM

Bahan :
1 paket kulit popia
1 paket isi ketam - potong 2
1 biji sekuang - saiz sederhana (potong/sagat memanjang)
1 biji karot - (potong/sagat memanjang)
1 biji bawang putih - diketuk
sedikit minyak
sedikit garam

Cara :
1. Panaskan minyak kemudian tumis bawang putih hingga naik bau
2. Masukkan karot dan sekuang yg telah di potong/sagat
3. Masukkan garam dan biarkan sehingga sayur sedikit layu tutup api
4. Sediakan kulit popia masukkan sayur dan isi ketam kemudian gulung...gam kan dgn tepung jagung/air....

Sos Pencicah Mystyle (kOi agak2 je)

Bahan :
Cili kering
Gula
Garam
Cuka
Air
Tepung jagung

Cara :
1. Masukan semua bahan dlm kuali/periuk biarkan mendidih, rasa masam,masin dan manis
2. Masukkan bancuhan tepung jagung dan air...kacau sebentar tutup api
3. Siap tuk dihidangkan....

3 ulasan:

  1. rangup ragup sedap ngunyah time sejuk ujan ujan gini..weh koi nak seketoi dua!!hehe

    BalasPadam
  2. aku tergodaaa... tp popiah kat lam esbok dah kejung. muekekekkekee

    BalasPadam
  3. izah : oit dah abes la buat sendirik la nko kan rajinnnnn
    jiya : pesal dah kejung urat saraf die dah xbetoi ke lalalala

    BalasPadam