Khamis, 6 Oktober 2011

ASAM REBUS IKAN KEMBONG

Salam...
terima kasih pada yg sudi menjenguk blog ini wpon xberupdate...ntah nape la bz sgt seminggu 2 nie...ni pon waktu lunch mencelah sekejap...nk melawat blog kengkawan yg lain pon xsempat...sori la yea...

ASAM REBUS IKAN KEMBONG ni buat minggu lepas lg,,,mkn smpi tercekik tulang ikan ler,,,ngee kOi nie mmg fail bab makan ikan mesti nk tercekik tmbah yg byk tulang tuh..
asam rebus ni sama je stail MIL kOI buat asam pedas tempoyak ikan patin cuma kOi guna ikan kembong...lau kat kpg hubby dieorg panggei ikan rebus jer,,,

ASAM REBUS IKAN KEMBONG...
Sumber : Arohamizwa

BAHAN
1. Ikan kembong 3 ekor
2. 2 sb tempoyak
3. 10 biji cili padi**
4. 1 biji bawang besar** (blend **)
5. daun kesum - lg byk lg best tp kOi xda stok byk
6. 1 keping asam gelugur (optional)

CARA
1. Masukkan bahan blend dlm periuk/kuali bersama daun kesum dan tempoyak biarkan mendidih
2. bila mendidih masukkan ikan dan garam
3. jika kurang masam boleh tambah asam keping...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan