Jumaat, 7 Oktober 2011

Salam pagi Jumaat yg mulia ini,penghulu segala hari...
mcm mn ada yg dh masak ke pagi yela hari bdk sekolah pon blk awal, kaum adam akan pergi menunaikan solat jumaat so kena prepare lunch awal le ya..

pagi ni kOi nak ajak korang seme makan cupcakes dlu pagi2 hari nie...resepi ni kOi amek dari dapur CIDA...kOi copy paste semua resepi dan tips yg Cida bg nie...bg kOi Cida sgt ikhlas memberi resepi kerana menunjukkan cara2 nk membuat nya siap bergambar yg PENTING resepi ni jgk CIda guna kan jualan beliau sendiri..terima kasih Cida,kek hang mmg bestttt....jom layan resepi nie...lau nk tgk step by step p tgk kat link yg kOi bg tuh yea,,,

KEK COKLAT
SUMBER : Shalieda

bahan A:

1 3/4 cawan gula- kalau rasa suka manis leh la boh 2 cawan tp kalau letak toping, x yah la manis sgt sbb toping pun dh manis
1 cawan minyak jagung- kalau x dak hentam je la minyak masak
1 cawan serbuk koko- aku letak 3/4 koko biasa, 1/4 koko oreo
1 sudu teh esen vanila- x da dlm pic sbb lupa boh
1 cawan susu cair (bukan susu pekat manis yer..)
1 1/4 cawan air

bahan B:

2 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikabonat
(ayak bahan2 ni)
3 biji telur-pukul jap

cara:

1. ayak tepung, baking powder dan soda- ketepikan
2. campur semua bahan A dlm periuk- panaskan atas api yg kecil sampai gula larut- jgn buka api besar, nti rasa hangit. bila gula dh larut, tutup api. alihkan dari dapur.
3. masukkan telur dan gaul rata..
4. masukkan tepung yg diayak td skit2..sambil gaul..sampai semua abis...

bila dh siap semua, kalau rajin, tapis adunan ni (dinasihatkan agar anda rajin)
bukan apa, kekadang ada tepung yg masih ketul2 tu..
kalau tapis, baru la halus mulus je adunan tu..
guna penapis santan tu, kalau penapis teh, sampai esok pun x siap

utk adunan ni, sesuai kalau nk kukus ataupun bakar
pic kt bwh aku kukus 2 biji je..
saiz kecil utk tunjuk contoh

kalau guna acuan kecil mcm tu-kukus dlm 15-20 mnt
tp kalau kukus dlm loyang- 1 jam 1/4 mnt

satu lg, kalau nk wat utk majlis budak2, elok bebenor kukus dlm bekas kecil tu..nti x yah nk kuarkan dh dari bekas tu..
terus curah toping kat atas je...
(tp just letak x sampai separuh dr bekas tu, sbb nti dia akan naik, pastu nk letak toping lg, x cantik lak melekat kt tudung nti)
ni versi bakar- 1 jam ye.. (kalau dlm loyang)
kalau bakar dlm paper cup kecik2, 15-20 mnt
suhu 180 darjah celcius
(kalau oven aku- 160 je..) bila dh sejuk, baru kuarkan dari loyang

utk toping:

1 bar coklat masakan- 250 gram- potong kecik2 (dadu)
2 sudu besar minyak masak
1/2 kotak kecil whipping cream

-panaskan whipping cream- kaedah double boiled
-alihkan dari dapur- masukkan coklat dan kacau sampai larut
-akhir, masukkan minyak

(kalau x dak whipping cream, gantikan je ngan 1/2 cawan susu cair)

2 ulasan:

  1. Alahai sedapnyer c/c nih,comey ajer,lama juga xwat kek cekelatnih,anak ct mmg suke,umminya lagilah suka,hehe..

    BalasPadam
  2. meme sedap cc try la ct...

    BalasPadam