Selasa, 23 Februari 2010

KEK LAGI

ermmm xtaw nk merapu apa harinie tapi ada gambo lgi yg xpublish..kOi nk masukan piccas kek kOi lgi...
oreo ciskek...nmpk gelap sket kan sb kOi tabur biskut oreo dalam adunan cheese..mmg terasa crumb oreo dalam kek nie disamping kepingan oreo yang besar2 tuh...

japanese souffle cheese cake...xperimen kali kedua dan kOi rasa kena ada xperimen lagi tuk kek nie sb ada yg xpuas hati lagi...first dulu jadi japanese souffle ciscake bersiram...hehehe...tapi cake mmg sedap akk ipar kOi yg kureng makan kek cis pon ckp yg nie sedap....kOi sertakan resepi yg kOi amik dari MAMAFAMI amik kat k.RINNCHAN amik kat kyokoskitchen.com...
*****************************************
Japanesse Souflle Cheese Cake
Source : Rinnchan
Ingredients :
200g cream cheese (room temperature)
50ml fresh milk 3 eggs (seperated)
100g castor sugar
30g cornstarch
2 tablespoons lemon juice
1/2 teaspoon cream of tartar
Method :
1. Preheat oven at 175C. Line 18cm cake tin with grease proof
paper.
2. Soften cream cheese in large bowl. Add milk and continue mixing
on medium speed.
3. Add 1/2 of the castor sugar, egg yolks, cornstarch, lemon juice
and cream of tartar, combined together.
4. Whisk egg whites in seperate large bowl until stiff peak formed.
Add the remaining sugar little by little until mixture stands in
stiff peak.
5. Fold half of egg whites mixture into cream cheese as gently as
possible. Fold the remaining eggs gently but thoroughly.
6. Water bath bake for 45 mins on the lower shelf.
7. Leave in the tin until cool enough to handle.
****************************************
tuk nak tgk step2 buat kek nie ley g kat blog MamaFaMi yea...kat sana Mama tunjuk step by step taw...rajin sungguh mama nie taw lau xcaya g la tgk tapi rasanyer ramai member cyber nie kenal MamaFaMi...papepon thanx to mama & k.Rinnchan sb sudi share resepi best nie dgn kitaorg...
chocolate banana cakes yg mmg mengancam giler...kOi suka ngatttt tapi hubby kureng..besa la org laki mana suka sgt mkn cake tambah2 manis gini...papepon kek nie mmg best...kali nie topping kOi kureng memberangsangkan ler tgk tuh nmpk jerawat2 yg timbul sb kOi malas nk amik port sal topping tuh janji rasa die besttttt......

dah lama mengidam nk makan soto yg buat sendiri sb lau beli xpuas makan..ini sikit itu sikit..buat sendiri boley mkn byk mana pong....lgpon nie kes teruja tgk kat blog pakar memasak kita kat alam cyber nie iaitu CMG...

nie plak barisan pelakon & pelakon tambahan tuk bihun@meehon soto nie....kOi sertakan sekali resepi yang kOi amik kat blog CMG yea...
*********************************************
SOTO AYAM

Bahan Untuk Kuah Soto:-
2 - 3 ketul serangka ayam, cuci bersih dan toskan
20 batang kaki ayam, potong hujung jarinya, cuci dan toskan
2 keping dada ayam, cuci, toskan dan perap dgn kunyit, garam dan halia 1/2 jam
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
2 camca besar rempah sup "ADABI"
1 1/2 camca besar rempah kurma "ADABI"
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*(*rempah tumis)
Bahan Kisar Halus:-
1 labu bawang besar
4 ulas bawang merah kecil
3 biji bawang putih
2 inci halia
1 camca teh lada hitam biji
4 biji buah keras
1 inci kunyit hidup
Bahan Lada Kicap:-
10 - 15 biji cili padi
biji bawang putih
1 cawan kicap manis
Bahan2 Lain:-
Nasi Impit
Tauhu, goreng dan dihiris
Soon goreng (jgn cuci soon, terus goreng dalam minyak panas)
Taugeh, dicelur sekejap
Bawang goreng
Daun sup/bawang
Begedel (resipi dibawah)
Kacang tanah goreng
Cara membuat kuahnya:-
Dalam periuk, tuang 1/2 cawan minyak,
masukkan rempah tumis dan goreng hingga harum,
masukkan bahan kisar halus dan kacau goreng hingga terbit minyak.
Masukkan rempah sup dan rempah kurma, tuang sedikit air dan kacau hingga rata.
Masak guna api sederhana.
Kemudian masukkan kaki ayam, serangka, serai dan lengkuas titik. Kacau hingga rata.
Tuang air anggaran 3 - 4 liter.
Masukkan 1 camca teh garam dan masak dgn api sederhana.
Biar merenih 45 minit ke 1 jam. (Boleh tambah air jika kurang)
Dada ayam yg diperap tadi, goreng hingga masak tapi jgn sampai garing. Angkat, toskan dan bila sejuk boleh lah dicarik halus. Ketepikan.

Penyedian Soto:-
Dalam mangkuk, masukkan nasi impit yg telah dipotong dan taugeh.
Tuang kuah soto hingga 3/4 penuh.
Bubuh kacang goreng, tauhu, begedel, soon, bawang goreng, daun sup/bawang dan akhir sekali lada kicap (jika suka).

Untuk Lada Kicap:-
Tumbuk cili padi dan bawang putih hingga lumat, masukkan kicap manis dan gaul rata.

BEGEDEL:-
Bahan-bahannya:-
5 biji kentang
1/2 cawan bawang goreng
1 camca besar hirisan daun sup
1 camca besar hirisan daun bawang
1 camca teh rempah sup "ADABI"
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 camca teh kicap cair
1 camca teh tepung jagung
Sedikit tepung gandum untuk menyalut begedel
1 biji telur, dikacau sedikit dgn garfu
Cara membuatnya:-
Kentang dipotong bulat dan goreng hingga empuk. Angkat dan toskan.
Lenyek hingga lumat. Kemudian masukkan kesemua bahan2 di atas kecuali telur dan tepung gandum. Gaul hingga rata.
Ambil adunan tadi (anggaran 1 camca teh), bentukkan seperti guli dan leperkan sedikit, golek dgn tepung gandum dan letak dalam satu bekas. Buat hingga habis.
Panaskan minyak dalam kuali leper (frying pan) lebih kurang 1/3 kuali.
Celup setiap begedel tadi dalam telur dan goreng dalam minyak hingga kuning keemasan. Gunakan api sederhana. Goreng hingga habis. Toskan atas paper towel...Selamat mencuba untuk semuaa!!!!
******************************************
my nasi ayam hehhe...resepi ikut suka hati wakakak...boley ke mcm tuh..ingat masa mula kawen dulu teringin nk makan nasi ayam (beli sikit jer mahal lak tu) tapi xtaw buat pehtu mula la menyelak majalah masakan (masa tu xpandai lgi nak bertenet cari resepi) jumpa beberapa resepi kemudian mula combine resepi2 tuh tuk jadi yg senang dan cukup bahan aje...akhirnye jadi jgk nasi ayam tuh then my hubby pon ckp sedap tapi perlu perubahan lagi....komen membina tuh...kembali ke citer nc ayam nie sebenarnya ada pelakon tambahan yg lain tapi kOi dah malas nk amik gambar sb dh laporrrrr nk mkn hehhe...ada sup, sup kicap & sambal cili nyer..skrg kOi nk investige cmno nk buat kuah tuk ayam tuh yg mcm kat kedai2 org calu buat...sb kebyk kan kOi jumpa resepi kat tenet nie xda pon kuah tuh..ada sesape boley tolong...
ermmm ok la dulu nnt kita sambung yea sb ada bape lg piccas & cerita kOi nk kongsi kan bersama sblm kOi bercuti panjang...

Sabtu, 20 Februari 2010

MINGGU KEK SEDUNIA...

Perghhhh minggu CNY nie byk giler kek kOi buat bukan tuk jual tapi tuk makan..kebanyakan nyer seme melibatkan cis....actually kOi nak beli cis tuk nk frosting kek karot alang2 nk beli 2 buku lebih baik kOi beli besar punyer (2kg) tapi terlebih2 la plak tu yg jadi mcm2 projek...jom layan apa yg kOi buat dgn cis tuh
kek karot yg kOi frosting dgn creamcis tuk kwn kOi yg sambut CNY... ntah la apa rasanyer sb xda komen lg dari yg menerima sb kOi xjumpa diaorg lagi hehehe....
tiramisu kek nie saje buat xtaw nk bg kat sape tetiba jiran sblh ckp nk buat mkn2 sempena CNY so kOi bagi la kat die.. tgk la kOi xpandai la nk cantik kan cream cis tuh...dulu buat pon cam nie jgk tapi kali nie kek span yg kOi buat cantik jer bentuk nyer tapi mcm padat sket...tgk creamcis dlm setiap layer tuh cm sket je kan sb kOi takut xcukup tuk cover kek pape pon tiramisu nie tetap sedap...

pelbagai jenis cistart nie..saja nk try buat dlu dah pernah buat tapi acuan besar kali nie kecik sikit...pasnie boleh meniaga cistart ler...hehehe tapi kan kenapa ek creamcis kOi tuh jadi mendap ke bwh ek biler dh sejuk, boley sesiapa tlg tak...
************************************************
Blueberry Cheestat
Sumber : Alex Goh
Sweet Pastry
Bahan A
200 g mentega
100 g gula aising
1/4 sudu teh esen vanilla
Bahan B
1 biji telur
Bahan C
420 g tepung
1 sudu besar tepung susu
Cara-cara
1. Putar (A) hingga lembut dan tambahkan (B). Putar lagi hingga gebu.
2. Masukkan (C) dan gaul sehingga sempurna.
* Tat akan bewarna keemasan dan rangup jika dibakar di rak bawah ketuhar (lebih kurang 1/2 inci dari bahagian bawah ketuhar.
Filling
Bahan A
250 g cream cheese
50 g gula
25 g mentega
Bahan B
1 biji telur
Bahan C
25 g whipping cream
Bahan D
20 g tepung
Blueberry filling
Cara-cara
1. Tekankan pastri manis ke dalam acuan tat. Tusukkan lubang di kulit pastri dan bakar pada suhu 190 darjah Celcius selama 15 minit atau sehingga kuning perang. Ketepikan.
2. Inti : Pukul (A) sehingga licin dan gebu. Masukkan (B) dan pukul hingga sebati. Tambahkan (C) dan sebatikan hingga sempurna. Campurkan (D) dan ratakan dengan sempurna.
3. Tuangkan inti keju ke dalam kulit pastri yang telah dibakar tadi. Bubuhkan sedikit jem beri biru di permukaan atas dan bentukkan corak olakan.
4. Bakar pada suhu 200 darjah Celcius selama 10-12 minit.
Nota :- * Jika inti keju dibakar terlalu lama, permukaannya akan menjadi retak. * Untuk menjadikan permukaan atas tat lebih menarik, sapukan apricot glaze supaya ia kelihatan berkilat. (Apricot glaze + sedikit air dan panaskan di atas dalam periuk kecil di atas dapur hingga campuran tersebut cair)
************************************************

ok ini bukan dari product cis taw..ini adalah kek black beauty yg sgt2 moist dan sedap..kOi sertakan serta resepi nyer sekali tuk nk mencuba nye..kOi amik dari blog mak lang...thanx mak lang...
***********************************************
BLACK BEAUTY CHOC. CAKE
sumber : chef zubaidah
BHN A
2 cwn tepung gandum/superfine (mklang guna tpg gandum)
¾ cwn serbuk koko
2st soda bikarbonat
2st b/powder
BHN B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan
1 cwn air panas suam
1sb emulco
3 biji telur
Cara
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan Bhn A gaul rata
Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah
Guna loyang 8x8

Topping Jimat :
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn gula
2 1/2 cwn air (mklang guna susu cair)
1/2 cwn tpg jagung
2sb majerin
Cara
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau.
****************************************************

musim strawbery kat manjung opsss xla sbenarnya strawbery nie dari kawan yg kOi bg kek tuh...mmg fresh dari CH dan xmasam sgt..memula nk didecokan dgn cis kek tapi kek yg kOi buat tuh xmenjadi maka jadilah strawbery cekelat feberat Dato Siti masa cintan cintun tuh...

xkan itu jer xperimen kOi dgn product creamcheese nie...xlaaa ada lg tapi tunggu la next n3 plak lau masuk seme rini nnt bersawang jgk blog kOi nie dah la jarang berxperimen dgn masak... ok la setakat ini saje n3 kOi tuk rinie jumpa plak nnt..Insyaallah...

Rabu, 17 Februari 2010

BIRTHDAY & CNY = JOM MAKAN

Menjelang CNY baru2 nie kat opis kOi ada buat jamuan sket...tapi sponsor dari org perseorangan la..memula birthday party tuk Ms Tan anak tauke company kOi keje..die siap sms kOi ari ahad lg jemput dtg mkn hari rabu..dah org ajak mkn buat apa tolak kan...tapi kOi hadiah kan die sebijik kek fresh from my kitchen....jom layan piccas sambutan birthday tuh...

my cake to birthday gurlz

nyanyi lagu epi besday kat birthday gurlz


acara potong kek


potong lagi


menu kitaorg


my boss wif unclee oo


hadiah tuk birthday gurlz


nie plak my sponsor by my head of department sempena CNY..besa la org dpt bonus 5 angka tu yg nk belanja staff lain..


kfc idaman ku selalu


kOi punyer


malay geng


chinesse geng


satu malaysia


2 Mr Tan..father and son..my tauke

Khamis, 11 Februari 2010

IS 5

ALHAMDULLILAH & betul-betul bersyukur ke hadrat Illahi kerana hari nie genap 5 tahun ulangtahun perkahwinan kOi dan asben...rini nk tunjuk kan gambar2 yg telah terjadi 5 tahun dahulu hehehe..dah basi dah..buat pertama kali jgk rasanyer nk enterprem gambo kOi kat my blog nie...jom layan dari merisik, bertunang, akad nikan dan hari besar..

MERISIK - xbuat persiapan pape pon juz sembang2 family...

BERTUNANG - gambar kami jew

AKAD NIKAH - wajah berdebar2 menunggu tuk lulus 1 ujian kehidupan
UMAH KOI - merah meroon pehtu sepupu sepapat kOi yg kawen lepas kOi byk amik baju wana nie tapi papepon kOi la yg paling vogue sampai anak saudara xkenal kehkehkeh..
UMAH MR DB - baik nyer kan besa la menantu tok siak...sori la kualiti gambar xelok sgt sb kOi snap dari gambar jew malas nk scan hehehe..zaman kOi kawen xmampu nk beli kamera digital lg pehtu xamik fotographer plak...yang mana nk tgk wajah kOi ini la org nyer tapi gambo terbaru xdak lau nk tgk kena add kat facebook la...


Rabu, 10 Februari 2010

MAKAN LUAR...


kOi : abe..nasi putih satu
abe klete : nasi putih lauk gapo
kOi : gulai ike pehtu bagi lada sket
abe klate : (tgk lauk sambil garu kepala) nk tambah apa tadi
kOi : lada
abe klate : yang mana..
asben kOi : bg cabai tuh..
abe klate : owhh yang nie..
kOi : bape
abe klate : 4 riyar@riyadh
kOi : (lepas bayar) sayang abe nie dok paham ke lada tuh apa
asben kOi : hehehe (gelak jer)



nie bubur nasi@moi kOi masak masa My Hero duty...kes malas nk masak @ kuar carik makan..My Hero balik duty besok nyer dpt mengesan sesuatu sb ada ikan bilis & kcg goreng lebih...ayat nye lebih kureng mcm nie.."mlm nie bley buat x nasi bubur lagik..

satay..satay..dah lama xmakan satay so ajak My Hero beli nk lepas kempunan keke..kat tempat kOi ada 2 tempat satay sedap mengikut piawaian tekak kOi la..1 kat Padang Tembak, Lumut 1 lagi Satay Putra kat KDSK, Manjung...yg nie kat KDSK..

GONG XI FA CAI..tapi kOi yg letih mengangkat limo hehehe..tapi ada dengar ke kes ulat dlm limo tuh..ngeee xmo makan...xmo makan...tapi ada 2 kotak kat umah cm no tuh...

Jumaat, 5 Februari 2010

Salam Jumaat sume..semoga penghulu segala hari ini akan membawa banyak manafaat kepada kalian seme..rinie kOi nk enterprem kan apa yg kOi masak sepanjang minggu lepas & minggu nie...jom layan

masak lemak sotong

masak xtaw nama main campak2 aje

apam gula hangus@kek gula hangus@kek sarang lebah/semut..ikut suka la nk panggil apa..

close up sket

kuih keria belum goreng baru pas uli

yg dh digoreng
nie plak gambar hasil tangkapan My Hero dgn kawan2 die kat area Kpg Kayan baru2 nie...diorang g menjala & memukat...

besar ikan haruan tuh lau buat bantut sedap nie..

nie plak ikan lelain yg dpt..dlm satu guni beras 10kg jgk la..
nie aje yg kOi amik..xmo byk2 My Hero xmkn sgt ikan darat nie..kOi je hantu lebih bese la org bendang..

ada cerita sedih ttg ikan di ats tuh huhuu..lepas siang kOi lupa nk masuk dlm freeze dh malam baru teringat (My Hero pon blk dh ptg) so kualiti ikan rasa nye mungkin xelok so kOi ingat nk buat pekasam la..sbnrnya xpernah buat pekasam pon jadi kOi pon search resepi pekasam dh jumpa try la blik buat bila dh peram 2 hari nmk ok jer tapi bila buka bekas tuh Ya Allah ada ulat terus kOi buang ler..nape ek boleh jadik cm tuh kOi mmg dh basuhci2 then tutup bekas yg isi ikan tuh elok2 dan rapat takut lalat masuk...pada sape yg pernah buat pekasam tlg bgtaw jap... ok la jumpa next time papai...

* terima kasih pada sume kawan2 yg mengucapkan hapy anivesary tuh..sebenarnya 11/2 nie baru la annivesary koi...xpe..xpe..ucapan advance pon ok jgk hehehe...

Selasa, 2 Februari 2010

FEBRUARY

"Setahun sudah berlalu..februari muncul kembali
dengan kehangatan semalam...."

Itulah antara lirik lagu kumpulan Alleycats - Setahun sudah berlalu....yea sudah setahun berlalu kini februari muncul kembali...februari 2010 nie genap la 5 tahun usia rumahtangga ku bersama suami tercinta...alhamdullilah segala pahit maung berumahtangga telah kami lalu dengan tabah...jika diimbau segala kenangan lalu terasa begitu sedih,marah,gembira dan macam2 lagi..papepon sume tuh dh jadi kenangan....februari mmg cukup bermakna dlm hidupku..di bulan februari aku melangkah ke dlm satu fasa yg baru dlm kehidupan ku ini...bermula dari merisik,bertunang,akad nikah sehingga bersanding sume nye dlm bulan februari...segala nya telah lengkap dlm kehidupan rumahtangga ku kecuali zuriat...sehingga kini aku masih belum dikurniakan zuriat...ini mungkin cubaan dari Ilahi kepada aku dan suami utk menguji sejauh mana kesabaran yang kami ada...
Ampun dan maaf ku pinta sekiranya ada yang tertanya kenapa sudah lama tidaAdd Imagek menghapdet blog ini...bz atau malas..kukiranya kedua2 sekali...bz ketika byk keja, malas plak disebabkan kekurangan xperimen dan mlas hendak menaip patah2 ayat disini...kuharapkan Februari ini aku akan rajin kembali menceriakan blog ini dgn xperimen dan kisah2 hidupku...

gambar ini sekadar selingan sahaja tidak ada kena mengena dgn cerita2 diatas...ini la permandangan di Pecah Batu, Trong, Perak...dulu kecik2 selalu jgk g sini mandi manda lau blik kpg..baru2 nie pergi lagi bersama suami dan bapa saudara ku...tempat ini masih belum tercemar sb xramai sgt yg tahu..mmg tenang jer kat sini..air kat tempat nie mmg sejuk sgt...mmg best lau berkelah kat sini...