Sabtu, 23 Januari 2010

MAKANAN + MINUM = KENYANG > TIDUR

NO MORE TALK, JUZ WANT TO SHARE WAT I COOK FOR THIS WEEK...

sengaja hangus kan sket hehehe

CnP dari k.Amal
Asal dari K.liza
BINGKA JAGUNG

Bahan
1 cawan susu cair
1 1/2 cawan air
2 biji telur ayam
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastad
1 tin jagung krim dalam tin
3/4 cawan gula
1 s/b butter/majerin cair

Cara
1. Panaskan oven 180'C dan sapukan minyak loyang 8 inci X 8 inci atau loyang bulat 8 inci.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata.
3. Tuangkan bahan dalam loyang dan bakar selama 1 jam.
4. Sejukkan dan potong untuk hidangan minum petang



singgang @ pindang

budu..perghhhh

lada tumbuk + tempoyak

MASAK SINGGANG @ PINDANG IKAN KAYU/IKE AYA(cara sendiri)

Bahan-bahan :
1 Ekor ikan kayu-kecil
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia muda
3 btg serai- titik
2 keping asam gelugur
garam & gula - ikut citarasa (letak gula tuk rasa manis sedikit)

Cara-cara :
1. Campurkan serai, halia, kunyit & asam gelugur ke dlam periuk kemudian rebus..
2. Setelah mendidih masukan bawang & ikan..
3. Rasakan dengan garam & sedikit gula...

masak lemak labu manis


MASAK LEMAK LABU MANIS

Bahan-bahan :
Setengah biji labu
2 btg serai-titik
1 biji cili merah
1 biji bawang besar
100gm Air
200gm Santan pekat
Garam
Gula/Susu pekat

Cara-cara :
1. Campurkan labu, serai, cili dan air kemudian rebus hingga labu setengah empuk
2. Apabila labu empuk masukan santan,garam & gula..teruskan mengacau agar santan
tidak pecah minyak hingga mendidih..
3. Rasa kandungan garam & gula dan sedia dihidang...

nie plak bf tuk pagi nie..rajin dok kOi masak 2 jenis hehehe...resepi xyah la sebab sume org taw goreng mee dengan bihun nie...

2 ulasan:

  1. Salam mizwa...
    Sedapnye menu2 tu semua...meleleh nengoknyer...nk lak budu tu...pergghhh memang sedap giler...
    Bingka jagung tu nampak mudah la...nk try la nanti...

    BalasPadam
  2. re: jom tgk lak memek muka si aina tu...hehehe...

    BalasPadam