sayur plak addtional jer xpuas makan lau xda sayur
ayam nie kOi buat sebelah je sebab kOi berdua je nak makan
sambal nie warna apa ntah sepatutnya warna merah tapi kOi xada cili merah so kOi guna cili padi je..tapi tetap sedap & kick walaupon warna len
nie set tuk nasi mandhi yang masak
*********************************************************************************
Nasi Mandhi
Sumber;Blog Resepiraidah
Bahan
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning- guna 1 sk kunyit campur dgn sikit air
Garam secukup rasa.
Cara penyediaan nasi:
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
*3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.
*tak buat langkah 3 ni sbb tak ada arang.utk dptkan nasi 2 warna gini jgn kacau rata2 sgt nasi.nak nasi masak elok yg biasa buat bila masak nasi minyak dll, bila nasi kering tutup nasi dgn aluminium foil yg lebar,barulah tutup dgn tudung periuk....jadi nasi masak elok sbb wap nasi terperangkap.
Sos:
1 biji tomato ~ hiris
5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris-guna cili merah
1 tangkai batang ketumbar ~ dihiris halus-tak letak
Garam, Gula
Perahan lemon.- guna limau kasturi
Cara penyediaan:
~ Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.
Ulam:
~ Boleh dimakan bersama hirisan timun, tomato serta ulam2 kampung.
nie plak koleksi masakan yg kOi masak minggu lepas yg sempat disnap..ada lg yg kOi masak tapi x snap daaa....oppsss lupa nak ckp kOi amik resepi nasi mandhi tuh dari fp mamasya yg diamik dari blog k.idah...kemana la mamasya neh balik mesia terus senyap mesti bz mengemas lg tuh...thanx to mama & k.idah
***************************************************************************************
Spiral goreng my style
Bahan-bahan :
200gm spiral ( rebus bersama sedikit minyak)
100gm daging cincang
2 batang hotdog
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 biji bawang putih - dicincang
1 biji tomato - dihiris nipis
serbuk lada hitam - ikut citarasa
garam - secukup rasa
sayur - karot/bunga kobis/cendawan/capcisium/brokoli
minyak zaitun tuk menumis
cara-caranya :
1. masukkan minyak zaitun dlm kuali kemudian gorengkan hotdog dahulu setelah masak ketepikan dengan menggunakan minyak yg sama masukan bawang2 dan goreng hingga layu dan naik bau.
2. masukan daging cincang bersama tomato yg dihiris nipis. tunggu hingga daging masak dan tomato layu
3. masukan serbuk lada hitam dan garam. rasa ikut citarasa sendiri. kemudian masukan sayur yg keras dahulu spt karot akhir sekali baru masuk kan brokoli
4. setelah sayur agak layu sedikit ( jgn layu sgt) masukan spiral dan hotdog kemudian gaul mesra.
5. sedia dimakan
**************************************************************************************
- 2 sb sunquick
- 3 sb air gula
- air soda secukup rasa ( sampai terasa air soda kat tekak)
- ais batu
*****************************************************************************************
nie plak menu ku tuk ptg semlam..makan nasi ptg hehehe...sebenar nya pagi semalam saya gorengkan cucur ikan bilis pehtu tengahari plak pergi rumah kawan kemudian dijamu makan lg so nasi makan ptg la...ikut kan mmg malas nk masak nasi tapi ada kawan Mr DB plak dtg umah kena la masak jgk...
pucuk paku goreng kicap + ikan bilis
ikan sardin grg + ayam grg berempah
menu faberet cili tumbuk + tempoyak
ok la kita jumpa next n3 kOi dh malas nk menaip & upload ne...daaaaaa
Wah,wah ....semuanya menyelerakan ....
BalasPadamre: thanks yer di atas doa utk aina tu...
BalasPadammy peberet too..kecur air liur menengoknyer.
BalasPadamRnZ photo JB : sila la jamu mata anda..lama xdtg sini ek..sy pon dh lama xg umah awak..
BalasPadamLiyana : orait...
Juli L mmg best kan dpt lada tumbuk + tempoyak (tapi kena lada kampung lg pedas & terangkat) mkn plak dgn patin rebus meleleh air liur...nk blik kampung skrg!!!!