SIZZLING GARLIC BEEF
Bahan-bahan (4 org):
500gm daging batang pinang - dipotong nipis2
1 camb soy sauce
3 camt tepung jagung
1 camt minyak bijan
1 camt coarse black pepper - yang kasar
3 camb minyak kacang - kOi guna myk bese aje
1 labu bawang besar - yang kuning potong wedges
4 ulas bawang putih - crushed
bunga kobis - dipotong kecil
brokoli - dipotong kecil
160ml vegetable/chicken stock
2 camb kicap manis
KITA TAMBAH SOS TIRAM dgn AIR RENDAMAN SHIITAKE :D - kOi xtambah xda stok
CARA-CARA:
1. satukan daging, soy sauce, tepung jagung, minyak bijan dan black pepper di dalam mangkuk besar dan gaul rata
2. panaskan 3 camt minyak kacang dan masukkan 1/4 daging perapan tadi dan kacau 1-2 min atau sehingga daging keperangan. setelah itu keluarkan
3. masukkan lagi 3 camt minyak kacang dan ulangi proses ini sehingga daging habis di goreng
4. panaskan lagi kuali dengan lebihan minyak kacang dan tumiskan bawang besar
5. masukkan pula bawang putih dan kacau sehingga naik bau. setelah itu bolehlah dituangkan stock dan sayur2an lain, kacau sehingga sayur agak lembut
6. masukkan kesemua daging goreng tadi dengan kicap manis dan biarkan sehingga daging masak dan lembut
7. bolehlah dihidangkan bersama2 dengan nasi putih
* NAK MINTAK TLG KEKWN SIKIT LA CMNER NAK BUAT STATIC N3 KOI XTAW LA...
Salam kak mizwaaa!!! amboiii mkn daging tak mo ajak kita dah habis eak? kalau habis akak antorkan lembu sekor ke siam eak hihihi....
BalasPadamSalam mizwa,
BalasPadamKnur pun nak join Ika sekali...nak mkn
beef sizzling tu..nampak sodap eh.
IKA : wasalam ikaaaaaa...uishh sedap ooo daging nie..xkan sekor jer nnt aku anto satu kontena gambar lembu..ha3..
BalasPadamK.NUR : alamak dah abis la akk tapi mmg best daging nie sedap sgt sy suka...
Nampak menarik menu tu. Kalau akak masak tu cik abang sure suka sebab selalu tu asyik masak daging goreng kunyit ja.Nanti akak try pula ya.
BalasPadamMizwa, Syabas dah buat popcake pula, cantik popcake tu. Akak pun tak pernah rasa. Mesti sedapkan. Teruskan usahamu hingga jadi usahawan berjaya.
YATI : ermm mmg sedap kak..try la..thanx yer semoga akk pon sama...
BalasPadam