Jumaat, 25 Mac 2011

KEK OREN LEMBAP

AsSalam..
Alhamdullilah masih bernafas lg kita semua pada Jumaat yg indah ini...semoga semua berjalan dgn penuh teratur hari ini....apa kabar kawan2 sekalian...hari ni kOi malas nok menulis pjg2 cuma sekadar nk letak pic & resepi aje...
Ini resepi kek oren lembap yg kOi amek resepi nya dari umah CMG yg skrg semakin meletup letos hahaha...makin glemer nko CMG tapi muka xboleh nmpk lg, aiyaaaaaa bila mau tunjuk haaaaa...nnt terjumpa boleh amek sign autograph....

KEK OREN MOIST – CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
130 gram mentega
1 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan gula halus dan asingkan
1 camca besar2 biji telur gred "A", asing putih dan kuning
1 biji oren, parut kulit (bahagian kuning sahaja) dan perah jus
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser bunt-pan dengan mentega, atau guna acuan silicone. Ketepikan.
2. Putar mentega dan gula hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu dan putar hingga gebu. Masukkan parutan kulit oren, putar sebati.
3. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang seli dengan jus oren, hingga habis, pastikan bahan terakhir ialah tepung. Putar rata. Ketepikan.
4. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan 1 camca besar gula halus yang diasingkan dari 1/2 cawan tadi dan terus putar hingga kental.
5. Gaul putih telur dalam adunan no 3 dengan kaedah kaup balik, hingga rata dan sebati. Tuang dalam acuan tadi dan bakar selama 40 - 45 minit, cucuk dengan lidi sate jika keluar bersih tanda kek anda telah masak. Keluarkan dari acuan dan sejukkan atas jaringan sepenuhnya..



**kek nie mmg sedap dan moist..xterlalu manis yg sedang2 saje...terasa keORANGEnan dia....

2 ulasan:

  1. Sedapnya nampak.. ada masa sy akan cuba resepi ni..kat blog sy byk info psl kesihatan..blh jenguk2 tgk www.esihat.com

    BalasPadam