AsSalam dan Salam Sejahtera semua...
Fuhhhh dah berbulan xmasuk resepi atau citer masak2 kat sini yea,bukan xda masak lgsg tapi jejarang sb ribut taufan M melanda,kekdg ada masak malas nk posing jd xda la bahan bukti nk tunjuk kat sini...ni pon dh lama kOi masak rasanya tahun lepas nasib la ada angin rajin nk snap lau x mmg xda n3 la hahaha...jom layan tapi seperti biasa la kOi xda sukatan yg menarik main campak2 aje tapi rasanya semua org pro buat masak lemak cili padi nie kan...kali nie kOi buat stail org nogori betoi2 cuma blend cili padi dan kunyit idup je xda bawang2 ok...
MASAK LEMAK DAGING DGN REBUNG
Bahan2 :
Daging
Rebung
Cili Padi hijau & merah (pedas)
Kunyit hidup
Santan
Cara2 :
1. Blend cili padi & kunyit bersama sedikit air,kemudian didihkan dlm periuk/kuali bersama daging tadi
2. Masukkan rebung apabila daging sudah agak lembut (lau guna daging ori cepat masak tapi lau guna daging kotak kena lama sikit yea)
3. Setelah daging empuk dan rebung lembut masukan santan pekat,garam dan serbuk perasa, sentiasa mengacau bahan2 tersebut agar tidak pecah minyak
4. Biarkan santan nmpk agak mendidih (proses mengacau harus dijalankan hehehe) baru tutup api, siap tuk dhidangkan
Spaghetti bolognese
-
sesekali tukar selera lah kita...
spaghetti bolognese dengan bahan apa yang ada kat dapo jer lah... kita yang
buat dia, so ikut lah citarasa sendiri kan...
13 jam yang lalu
salam, sdp pulak npk lauk rebok dgg, lama koi x wat masak rebung ni...pepagi2 negok dah lapar balik ni heheheh
BalasPadammiza waaa manyak sedap akak wat gulai sardin dengan rebung masam
BalasPadamsedapnya wei..terliur saya
BalasPadamx ade garam kerr??
BalasPadam