Selasa, 23 Mac 2010

KARIPAP PANAS



SALAM SELASA...erm xpernah masuk n3 pepagi hari nie he3..saje rini nk tayang karipap ayam yg kOi bf pagi nie...karipap nie buat ahad ritu, dah 4 kali goreng so rini abis kan stok ler...kOi xfrozen pon cuma simpan nk bekas biasa masuk dlm esbox bawah jer...sukatan kulit kOi ikut resepi kak hanaz tapi buat ikut cara kOi, inti plak ikut suka hati jer...dulu mak kOi ada jual karipap pusing mmg laku sungguh sampai xmenang tangan nk buat..die pergi haji dgn hasil jualan karipap pusing jer...tapi syang nyer kOi xbljr pon nk buat cm ner...bkn xbljr lgsg cuma dah lupa yelah masa tuh kOi kecik lg..skrg mak kOi dah xlarat nk buat dh...keadaan xmengizinkan...rindu mak plak biler citer sal nie..uwaaaaaa...miss u mak...
nie die resepi karipap dari kak hanaz, akk mtk C&P kat sini yea....

KARIPAP AYAM
Bahan-bahan ( 30-40 pcs ikut saiz)
Bahan Inti :
500 g kentang - dipotong dadu
300 gm bawang besar - dipotong dadu
2 keping dada ayam ayam dipotong dadu
2 biji bawang besar di potong dadu
1 peket kecil rempah daging/ayam
1 sudu besar serbuk cili (kalu nak pedas)
3 tangkai daun kari
1 kiub pati ayam
2 sudu kecil gula garam secukup rasa
3-4 cawan air
1 biji telur
3 sudu besar minyak
Cara-cara Inti :
1- Panaskan minyak dan masukkan semua bahan....masak hingga kering...jika kentang nampak tidak berapa lembut tuh masukkan sikit air lagi...masak hingg a.kering
2- bila kering tuh pecahkan telur...kacau rata....angkat sejukkan sebelum guna.... * senang jer kh biut...campak semua dlam kuali...tunggu masak...cukup masin manisnya....siap*

inti cara kOi :
2 biji bawang putih - ditumbuk
3 biji bawang merah - ditumbuk
2 sudu besar udang kering/basah - ditumbuk/blend
600gm kentang - didadu
1 keping dada ayam - potong kecik
3 sudu besar rempah daging/ayam - jadikan pes
1 sudu besar serbuk cili - jadikan pes
daun sup & daun bawang
2 biji bawang besar - didadu
cili merah
gula
garam
air
sedikit minyak tuk menumis

cara:
1. Panaskan minyak, kemudian masukan bawang putih dan bawang merah, grg sehingga naik bau.
2. Masukan rempah yg dijadikan pes, tunggu sehingga separuh masak
3. Masukan ayam & udang kemudian biar masak pecah minyak & ayam lembut
4. Masukan kentang dan sedikit air (sekadar tuk lembut kentang)..perasakan dgn garam & gula
5. Bila empuk masukkan bawang besar yg dipotong dadu,daun sup, daun bawang, cili merah
6. Kacau sebati biar kering skit tutp api...

Doh Karipap :
500 g tepung gandum - diayak - kOi xayak hehe
1 sudu kecil garam
100 g lmentega @ marjerin.(sebaiknya sejuk sikit) - kOi cairkan
250 ml air dari peti sejuk - 200ml aje
Minyak untuk menggoreng

utk Doh :
1- Masukkan tepung dalam mangkuk.(kh guna mixer jer sebab senang)
2- masukkan mentega/marjern dan garam..Gaul hingga jadi serbuk roti - gunakan hujung jari. 3- Masukkan sedikit sedikit air dan gaul hingga jadi doh. Hentikan penambahan air bila dah jadi doh.
4- Rehatkan doh 1/2-1 jam. (kh bungkus dgn plastik dan masukkan dlm petia ais bahagian bawah
5 - Bahagikan doh menjadi bulat2 kecil agar mudah nanti....canai doh yg dah kita bulatkan....setiap biji karipap 2 keping diperlukan....ambil satu keping doh letak inti dan tutup dgn sekeping lagi...kelim membulat...kemaskan untuk mengelakkan bocor sewaktu menggoreng. Ulangi proses hingga habis.
6- Goreng dlm minyak yg byk atas api perlahan - sederhana hingga kuning keemasan. Tos atas kertas dapur dan hidangkan

ok nnt sambung lg taw...

2 ulasan:

  1. Salam mizwa...
    Sedapnye tgk karipap mizwa tu...
    Nk lak mkn panas2 dgn kopi panas...perghhh lagi sedap...

    re: memang muka nk menangis pun si tecik tu...sbbnye dah ramai benor org duk tgk dia...dia pun naik takut ler...hehehe....

    BalasPadam
  2. jom p tengok jualan amal jap

    BalasPadam