Isnin, 19 September 2011

LONTONG

SALAM...
cuaca masih lg mendung kat kawasan kOi nie..kekdg tersalah tgk mendung ke jerebu sb keadaan jerebu kat tempat kOi masih belum ok...mmg aktiviti luar dikurangkan takut nnt kesihatan terganggu pulak...

lontong nie kOi buat masa kawan cyber nk dtg umah, die dah kol awal ckp nk dtg so dpt la prepare apa2 yg patut lau x dpt minum air je la sb biskut raya dah kering kat umah kOi...kOi masak kuah lodeh ikut suka hati kOi aje, pehtu kOi gandingkan dgn sambal tumis udang dan kuah kacang...kuah kacang nie kOi amek resepi dari blog CMG, sambal udang tuh kOi belasah jer...

LONTONG

KUAH LODEH
BAHAN2 :
1. 1 biji sengkuang sederhana
2. 1 biji karot
3. 10 urat kacang panjang
4. 1/4 biji kobis
5. 4 keping fucuk kering - dipatah2kan dan direndam
6. secekak suun - direndam
7. 4 keping tahu - dipotong dadu dan digoreng
8. 2 keping tempe - dipotong dan digoreng
9. 500gm santan pekat
10. air secukupnya
11. serbuk kunyit

BAHAN TUMIS :
1. 4 Biji bawang besar*
2. 2 biji bawang putih*
3. 1 inci kunyit hidup*
4. 100gm udang kering* ( bahan * di kisar/ditumbuk)
5. 3 batang serai - dititik
6. minyak

CARA2 :-
1. Panaskan minyak kemudian masukkan bahan * dan serai yg dititik sehingga naik bau. (lau xmo tumis masukkan bahan kisar nie bersama dgn air sebelum masukkan sayur2an...)
2. masukkan air biarkan mendidih baru masukkan sengkuang,karot, kacang panjang ( jarak kan waktu setiap sayur tp jgn lama sgt,mulakan dgn sayur yg agak keras sikit).
3. kemudian baru masukkan fucuk dan suun yg direndam dahulu, tahu dan tempe...
4. masukkan santan pekat (jgn lupa serbuk kunyit kacau dgn sedikit air tuang bersama santan pekat) sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak sgt, biarkan sekali mendidih kemudian tutup api...

sebenarnya ada nasi himpit dalm pic nie tp die dah menyelam ke mana ntah,smpi xnmpk bayang lgsg...

SAMBAL UDANG
BAHAN :-
1. 300gm udang kecik
2. 3 senduk cili kering yg sudah diblend dgn sedikit belacan
3. 4 biji bawang merah *
4. 2 biji bawang putih * (blend/tumbuk)
5. 1/2 cawan air asam jawa
6. gula,garam dan serbuk perasa

CARA :-
1. Panaskan minyak kemudian tumis bawang yg diblend/tumbuk sehingga garing
2. masukkan cili kering biarkan sehingga pecah minyak/hilang bau cili
3. masukkan gula,garam dan serbuk perasa serta air asam jawa...biarkan campuran sebati boleh tutup api...

KUAH KACANG CMG
BAHAN-BAHANNYA :-)
400 gram kacang tanah
1 senduk nasi penuh cili kisar
2 batang serai, dititik
3/4 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1500 ml air
150gm daging - kOi tambah

BAHAN KISAR HALUS :-)
80 udang kering, rendam 10 minit dengan air panas, toskan
13 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
4 batang serai, dihiris
1 camca besar ketumbar
1 1/2 inci lengkuas

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai hingga harum, masukkan bahan kisar halus dan cili kisar, tumis hingga garing. (kOi masukkan sekali daging)Kacau selalu dan guna api sederhana. Masukkan kacang kisar, kacau rata.
2. Tuang air dan juga masukkan jus asam jawa. Bila mendidih, tambah gula secukup rasa dan sedikit garam. Kacau dan kecilkan api. Renih hingga kuah kacang pekat dan terbit minyak. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

cara hidangan die..
1. nasi himpit - beli jer jenama nona @ adabi senang keje..
2. kuah lodeh
3. sambal udang
4. kuah kacang
5. ayorrrrr....

2 ulasan:

  1. sedapnya miza ,kak teringin nak makan tapi segan nak buat sbb kena but lontong daun aka ketupat sendiri sbb tak makan yang ready made cerewey dak?:)

    BalasPadam
  2. la awat kak xmkn hat ready made...
    kak buat la sendiri nasi himpit tuh,masak nasi biar kembang pehtu boh dlm loyang,tekan bg padat pehtu tidan dgn lesung....ataupon kak boh dlm plastik sendri rebus je nasi tuh...

    BalasPadam