Selasa, 17 November 2009

FONDANT CC

15 nov 2009 kOi g berguru dgn k.ana elianas@fotopages tuh...sifu kek kat belah utara nun..kOi amik kelas fondant cc plak..kOi ne dh bape klas g berguru dgn k.ana tapi mmg xda output lg mksd kOi nk start biz ler..tapi dh ada jgk "rodong" kOi yg bertanya2 nk tempah kek...alhamdullilah la tuh..salah 1 sebab kOi dok bertangguh ne ialah susah nk dptkan brg & tools tuk baking kat kawasan rumah kOi...pape pun insyaallah la lau dah ada rezeki tuh xkemana kan..kena mintak nasihat sket dari org2 bekerja yg buat part time jual kek ne mcm my sifoo, umieaisyah, k.meen, k.amal, anisyacake dan ramai lg la...sape2 pon bg la nasihat dan tips cm ner nk start projek baking ne hehehehe..kOi ada jgk bw kek ataupape pun ke opis tuk promosi la tapi yg xtahan nyer siap tanya bila nk bawa lg (mksd nye mkn free lg la..bankrup den camnie)...apa2 je la labu lau ada rezeki korang nnt kOi bawa la lg...heheehehe..jom nengok gambo cc fondant yg koi dh belajo dgn k.ana...
boleh tahan jgk la lau nk uat fondant ne ek..patutla rega die pon boley tahan..hehehehe..so sape2 yg nk kek fondant murah2 sila lipat lengan baju sdri tuk uli fondant sdri kakakakakaka...tuk pengetahuan uols figurine tuk bear tuh kOi sorg jer yg ada sb k.ana SAYANG kat kOi..(sayang ke k.ana oik..) ahaks..ahaks..sebenarnya kOi yg buat paksaan kat k.ana suh ajar uat teddy bear sb dh lama berkenan..jgn marah yer cikgu nnt kena jual..sayang k.ana muaaaaahhhhh...Koi bg bear tuh kat anak buah kOi sb die dpt no 1 masa exam baru ne so lebey kurang tanda menghargai susah payah die belajar la....utk Amir Jazli ucu harap abgchik akan terus sukses dlm pelajaran pehtu boley jadi doctor mcm yg abgchik nak...actually kOi mmg agak rapat anak buah kOi yg ne lau kOi balik kpg mesti die akan tido kat umah opah die..kOi suka bawa die jalan sb die jenis xda dd yg tinggi (selamat duit ucu neh) hahahaha...apapun kOi tetap sayangkan anak buah kOi yg lain sb diaorg sume darah daging kOi...ok lah dah terlebih2 melalut plak..kita jumpa dinext n3 yg ntah bile akan diupdate nye...kuikuikui..papai...

BUAH SERALAT



mmg dh bersawang giloszz blog kOi neh...xda apa nk masuk so bior le lelabah uat rumah die..ahaks.....bukan per kOi dilanda virus M then xda xperimen lgsg yg koi uat......BUAH SERALAT...biasa ke anda sume mendengar nye...kOi mungkin dh pernah dgr cuma terlupa la plak sb buah ne kOi jumpa kat depan umah kawan kOi, dlu kOi mmg sokmo g umah die so mungkin die pernah citer cuma kOi dh terlupa...hehhehehee...menurut kawan kOi buah ne masak wana merah rasanyer mcm buah apple...kOi pon xrasa buah ne sb buah yg kOi amik gambo ne xelok buah "berkelarah" kata kawan kOi...jgn tanya kOi apa mksd berkelarah tuh, kOi pon xtaw nk ckp...hehehehehe
ORANG BARU
ne piccas anak kawan asben kOi...baru umur 3 hari masa kOi amik piccas ne..nama bb ne nur shahirah syafikah bt mohd nawawi (nama dh betul bunyi cuma ejaan xtaw plak)..sian bb ne nnt kena tinggal dgn ibu die sb ibu die masih belajar kat USM Penang uat DPLI...xpe nnt syafikah mesti pandai mcm ibu boley jd cikgu jgk...masa kOi g melawat, kwan kOi baru sampai dari penang then diaorg nk blik kelantan plak...ibu nk blik berpantang kat kelantan jap sb kat sini xda sape2 boley tlg jaga ibu...sian ibu..kOi xdpt la nk tlg sb kOi keje lgpon kOi xda pengalaman sgt jaga bb neh...sebelah piccas bb tuh piccas kakak die nama nur shahirah shahira umur 2 tahun 5 bulan...skrg kak kena tinggal dgn pengasuh lau ayah duty kakak duduk umah pengasuh tapi lau ayah ada, ptg2 mesti kakak lepak umah kOi sb kakak suka dgn "Mr DB" lau nmpk my asben kak calu panggil "ocik..ocik.." pehtu terus akan gigit ocik die hehehehe...padam muka "Mr DB"...
*psstt : special thanx to k.ratna@mamawandiha coz tech me how to edit2 gambo..luv u akak muaahhhh...



Rabu, 11 November 2009

ROTI JALA KUAH DURIAN

rinie mmg xda mood sgt la nk update..kekekeke ( tapi update jgk)..keje kat opis dah kureng sb projek xbape masyuk...boring tul la lau xda keje ne ( ada keje bising xda keje pon bising apalah kOi ne)...rinie cuma nk tunjuk piccas roti jala kuah duyan yg kOi uat semlm..beli duyan ari ahad lg tapi isi xbape elok ada yg mangkaq' (keras)yg elok pon xmanis sgt..nk uat camno sume itu datang dari ALLAH...daripada terbuang jer lebey bek kOi uat something kan so teringat nk uat roti jala a.k.a roti surai a.k.a roti kirai (byk tempat byk nama)..blik keje tgk "Mr DB" dh terbongkang kat bilik die ckp sakit badan mcm nk demam jer, koi terpikir balik nk uat ke x sb "Mr DB" ckp nk demam...mau nyer die mkn terus demam plak..akhirnyer uat jgk la nnt ley bg kat owg sebelah sama...tapi dh siap masak kejut la my hero bangun suh makan..tgk2 sekali makan terus hilang demam la plak...huhuhuhu..

Sabtu, 7 November 2009

KEK MASAM MANIS KUKUS & NASI LEMAK PANDAN

salam sume sahabat2 ku...apa khabar sume harap sume dlm keadaan baik..hari nie kOi rasa mcm rajin la plak nk update blog ne lgpon kOi ada masak nasi lemak pandan pagi ne tuk bawa bekal ke opis...semalam kOi ada uat kek masam manis kukus yg kOi amik resepi dari http://anissyacake.blogspot.com...thanx ana...mmg sedap kek tuh...tuk memudahkan yg nk tau resepi nyer ne kOi sertakan sekali..jgn lupa cuba..halal yer ana...lau nk tgk ghupa kek yg cun melecun tgk la kat blog ana sb kOi baru belajar uat xkemas lg...

Resepi kek Masam Manis Kukus
250g butter/majerin
2 cawan gula kastor
2 1/2 cawan tepung gandum
8 biji telur gred A
1 sk esen vanilla
1 sk baking powder
1 sk baking soda

asam haw flakes secukupnya
pewarna hijau & kuning

cara:-
-panaskan periuk pengukus.
-pukul mentega dan gula hingga kembang
-masukan telur pukul kemudian masukan esen vanilla pukul lagi sampai sebati
-masukan tepung , baking soda & baking powder yg tlh di ayak sedikit demi sedikit pukul hingga sebati (jgn lame2 pukul ya)
-bahagikan adunan kepada 2 dan letak warna kuning dan hijau
-alas loyang yg telah disapu minyak dengan kertas kuih.
-masukan jap dlm pengukus dlm 2min. kemudian mula buat lapisan pertama anggaran 2 senduk bulat terpulang nk letak adunan kuning /hijau dahulu.
-letak asam haw flake di atas lapisan kemudian kukus dlm masa 15 min atau sehingga lapisan masak dan buat lapisan seterusnya.
*tudung periuk mesti dibalut dgn kain bersih bg mengelakan wap air menitis ke atas kek.

nasi lemak pandan yg xhijau...
nie plak piccas nasi lemak pandan yg kOi uat..warna nasi xler hijau sgt sb daun pandan kureng la plak...resepi nyer mcm nasi lemak biasa jer cuma daun tuh kOi blend dgn santan tuk masak nasi..lgpon ramai dh uat nasi lemak pandan ne....jom jamu mata dgn nasi lemak koi (jamu mate jer la, jamu perut xley kan....)


nie tuk bekpas "Mr DB" die keje rini tula yg rajin masak pagi..apa nk buat kOi sayang suami


nie plak tuk kOi bawa bekal ke opis..kOi siap tapau tuk member kOi jgk..baik nyer hati kOi hehehehe..(byk giler nasi ne tapi tgk la saiz tuan yg nk mkn lor kekekeke)


stok kek2 lapis yg masih ada (last stok) termasuk kek masam manis yg baru uat..

Jumaat, 6 November 2009

LAUK-PAUK


salam Jumaat....

rinie rasa mcm nk masuk kan sesuatu kat sini tapi dok fikir jgk apa la yg nk masuk...huhuhuhu..last terpk masuk kan la piccas masak yg pernah dimasak @ makan janji xla kosong sgt blog ne...ne masak semlm..sticky caramel chicken wings & sayur campur tahu telur...
sayur campur tahu telur
sticky caramel chicken wings


sticky caramel chicken wings ne kOi amik resepi dari FP mamasya asal dari mutiarazura..tapi lau ikutkan bukan chicken wing tapi kOi campur jer bahagian2 ayam yg sedia ada..mmg sedap, thanx mamasya...

resepi sticky caramel chicken wings :-
Sticky Caramel Chicken Wings
Sumber; mutiarazura; My resepi

Bahan-bahan ( 24 keping )
* 12 keping kepak ayam (belah dua jadi 24)
* 2 sudu besar minyak masak
* 3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
* 1 sudu besar halia dicincang
* 1 sudu besar sos ikan - letak 1 1/2 sb (sos ikan dah masin tak payah letak garam)
* 1 sudu besar kicap - letak 2 sb
* 1 sudu besar sos cili
* 1/4 cawan (60ml) madu

Cara-cara
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
2. Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
3. NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. Sedap sangat!

menu-menu lamer...


gulai ayam + pucuk asam gelugur ( kwn kasik) gulai asrong yg tgh fofular mcm ckp k.ratna ( kwn kasi jgk import dari raub)

ini ajerla hehehehe..dh xtaw kat mana simpan gambo2 lain...






Khamis, 5 November 2009

KEK LAPIS.......


kek lapis cadbury & kek lapis haw flakes...jom kita zoom..
kek lapis haw flakes
kek lapis cadbury tapi kOi dh renovate sket kek nie...kOi dh cmpur strawbery so jd la kek lapis cadbury strawbey yoget...hhehehe

kek lapis ne kOi uat ahad ritu..kOi melapis dari kul 4pm sampai siap sume kul 11pm...lamer giler kan sb kOi melapis 2 jenis kek..kek lapis cadbury & kek lapis haw flakes...saje jer tuk nak mkn2 and testing,sbnrnyer dh lama xuat kek lapis..lgpun dh ada owg ode so kena la testing balik cara nk melapis nyer(tapi kOi xbagi green light lg kat owg tuh nk terima ke x...takut beb)...dulu calu jgk melapis ne sb ada biz sket...pas dh keje ne malas la plak nk melapis berjam2 lame nyer...
kek lapis yg kOi baru uat ne mmg berbeza rasanyer dari yg kOi pernah jual dulu sb bahan2 yg digunakan tuk kek tuh berbeza...sblm uat ne kOi dh search ttg kek lapis sarawak ne...koi tgk blog kak dayang kek lapis and tanya dgn kak inasaly (tokei kek lapis utara)...thanx to kak inasaly sb sudi layan kOi....xsabar nk g berguru dgn kak ina nie....kek yg kOi uat kali nie agak manis sket then mmg moist so next tyme lau nk uat kena kurangkan gula lg...so far mmg sedap

**SELINGAN**( sb da perkataan lapis jgk)




nie nama nyer krim lapis karamel..dh lama kOi uat rsnyer sblm bulan pose lg..kOi amik resepi dari FP mamawandiha..thanx k.ratna..lap u muahhhh...
nie resepi nyer yg tlh dikopiteh kan oleh kOi kat FP k.ratna :-


KRIM KARAMEL LAPIS
(Guna loyang 8 inci)

Bahan2
8 biji telur (MaDiHa guna 5 biji gred A & 3 biji gred B)
¾ ~ 1 tin susu pekat ~ tin tinggi (ikut manis yg anda suka)
1 tin susu cair
½ tin air biasa
1 sudu besar esen vanilla
4 sudu besar serbuk koko
5 sudu besar gula (utk karamel)

Cara Menyediakan
1. Masak 5 sudu besar gula pasir di dlm loyang (8 inci) dengan api perlahan sehingga menjadi coklat muda. (jangan sampai hangus nanti pahit pula )
2. Panaskan periuk kukus dengan air yg banyak. Pukul telur hingga kembang, masukkan vanila, air, susu pekat & susu cair & pukul lagi hingga berbuih.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibancuh dengan serbuk koko sehingga rata lalu tapiskan.
4. Tuangkan 2 senduk bancuhan plain ke dalam loyang yg sediaada gula hangus/karamel tadi lalu kukuskan selama 5 minit. (Pastikan ikat penutup periuk kukus dengan kain yang bersih utk mengelak wap menitik ke atas kuih).
5. Bila lapisan pertama masak.. (pastikan dipermukaan kuih tiada air.. jika ada boleh lap perlahan dengan tuala bersih) Tuangkan pula 2 senduk adunan coklat dan kukus lagi lebih kurang 5 minit/ sehingga kuih masak. Kukuslah berselang seli hingga masak kesemuanya.
6. Sejukkan puding sebelum dihidangkan.. Terbalikkan puding ke dalam pinggan yang sesuai utk menghidang. Lebih sedap dimakan selepas disejukkan dari petiais.


try la mmg sodap wa ckp luuuuuuuu...

Isnin, 2 November 2009

MIX VEGE RICE

salam sume...dh byk hari x update blog kOi...dilanda wabak "M" dan agak bz...lgpun xda per yg menarik pun 2 3 hari nie..wekend baru ne kOi masak mix vege rice + ayam pangang lada hitam + sup ayam + salad sayur mix fusili (betul ke fusili ne, nnt kOi check kat plastik bungkus nyer)...kOi sebenarnya nk masak nc karot yg mcm k.liza & mamasya masak tuh tapi memandangkan dlm esbox ada byk lg mix vege so kOi letak jer xyah beli karot dah (jgn membazir)...cara tetap sama cuma ada yg koi ubah2 sket...besa la penderhaka...hahahahaha

set nasi sayur campur


nasi sayur campur


ayam panggang lada hitam


salad sayur + fusili



sup ayam ( nmpk x kaki sape la dalam mangkuk kOi tuh)


ini plak ayam yg koi dah bakar..kOi bakar dlm foil dlu pehtu baru buka and bakar lg..sodap taw....
sebenarnya kOi masak nasi ne tuk mkn ber2 dgn "Mr DB" jer tapi last2 ckp kat die jom ajak kawan dtg umah la boley mkn ramai2 lg best so mlm 2 kitaorg jemput kawan "Mr DB" 2 family dtg then kOi bungkus anto kat kawan kOi jgk..
masa tgh dok sediakan brg2 tuk masak kOi tgk "Mr DB" dah dok korek2 tupperware (cari makanan la tuh)kOi tanya dh lapo ke kOi nk masak maggi jer dlu sb nnt lau mkn berat dh tentu kenyang plak nk mkn nasi..die ckp xpon (tapi kOi tahu die mesti lapo)..kOi tgk dlm esbox ada chese slice, telur, roti pun ada lg tuh so kOi uat la egg on toast tuk makan ptg bukan bekpas taw hehehehe...


picass ne "Mr DB" yg amik ..kOi xtaw pon, bila buka camera ada piccas ne kOi pon terus jer masuk kat sini..benda dh ada ...


ini resepi nasi karot yg kOi copy paste dr FP K.liza


NASI CARROT

bahan
6 caw beras bathmati....basuh dan toskan
2 caw carrot [potong dadu kecil]
1/2 caw susu cair
8 caw air
1 kiub ayam knorr
1 s/k gula
garam

Bahan Tumis
2 s/b rempah kurma
5 ulas bawang merah.]
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk kasar
2 cm halia ]
3 s/b minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar.....mayang
daun pandan........simpulkan

Cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan

AYAM BAKAR

Bahan
1 ekor ayam [potong 4]
1 s/b lada hitam tumbuk/mesin
3 s/b sos BBQ Knorr
1 s/b sos tiram

Cara
1. Bersihkan dan kelarkan ayam.
2. Perapkan ayam beberapa jam.
3. Bakar ayam dalam oven 200'C selama 1 jam.
4. Hidangkan ayam dgn sos lada hitam. dengan ayam bakar, sup dan salad sayur.

SALAD SAYUR

Bahan
1 biji tomato
1 batang timun
sedikit kobis manis
mayonis
cili sos

Cara
1. Semua sayuran dipotong dadu.
2. Gaulkan mayonis dan sos cili.
3. Gaulkan sayuran dan mayonis.
4. Hidangkan.


sila la cuba resepi ne mesti x menyesal nyer....lau xcaya tanya la mamasya (pakar masak nasi ne)...k la nnt kita sambung lg dgn xperimen kOi hujung minggu pas..tungguuuuuuuuu