kek lapis cadbury & kek lapis haw flakes...jom kita zoom..
kek lapis haw flakes
kek lapis cadbury tapi kOi dh renovate sket kek nie...kOi dh cmpur strawbery so jd la kek lapis cadbury strawbey yoget...hhehehe
kek lapis yg kOi baru uat ne mmg berbeza rasanyer dari yg kOi pernah jual dulu sb bahan2 yg digunakan tuk kek tuh berbeza...sblm uat ne kOi dh search ttg kek lapis sarawak ne...koi tgk blog kak dayang kek lapis and tanya dgn kak inasaly (tokei kek lapis utara)...thanx to kak inasaly sb sudi layan kOi....xsabar nk g berguru dgn kak ina nie....kek yg kOi uat kali nie agak manis sket then mmg moist so next tyme lau nk uat kena kurangkan gula lg...so far mmg sedap
**SELINGAN**( sb da perkataan lapis jgk)
nie nama nyer krim lapis karamel..dh lama kOi uat rsnyer sblm bulan pose lg..kOi amik resepi dari FP mamawandiha..thanx k.ratna..lap u muahhhh...
nie resepi nyer yg tlh dikopiteh kan oleh kOi kat FP k.ratna :-
KRIM KARAMEL LAPIS
(Guna loyang 8 inci)
Bahan2
8 biji telur (MaDiHa guna 5 biji gred A & 3 biji gred B)
¾ ~ 1 tin susu pekat ~ tin tinggi (ikut manis yg anda suka)
1 tin susu cair
½ tin air biasa
1 sudu besar esen vanilla
4 sudu besar serbuk koko
5 sudu besar gula (utk karamel)
Cara Menyediakan
1. Masak 5 sudu besar gula pasir di dlm loyang (8 inci) dengan api perlahan sehingga menjadi coklat muda. (jangan sampai hangus nanti pahit pula )
2. Panaskan periuk kukus dengan air yg banyak. Pukul telur hingga kembang, masukkan vanila, air, susu pekat & susu cair & pukul lagi hingga berbuih.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibancuh dengan serbuk koko sehingga rata lalu tapiskan.
4. Tuangkan 2 senduk bancuhan plain ke dalam loyang yg sediaada gula hangus/karamel tadi lalu kukuskan selama 5 minit. (Pastikan ikat penutup periuk kukus dengan kain yang bersih utk mengelak wap menitik ke atas kuih).
5. Bila lapisan pertama masak.. (pastikan dipermukaan kuih tiada air.. jika ada boleh lap perlahan dengan tuala bersih) Tuangkan pula 2 senduk adunan coklat dan kukus lagi lebih kurang 5 minit/ sehingga kuih masak. Kukuslah berselang seli hingga masak kesemuanya.
6. Sejukkan puding sebelum dihidangkan.. Terbalikkan puding ke dalam pinggan yang sesuai utk menghidang. Lebih sedap dimakan selepas disejukkan dari petiais.
try la mmg sodap wa ckp luuuuuuuu...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan