Sabtu, 20 Februari 2010

MINGGU KEK SEDUNIA...

Perghhhh minggu CNY nie byk giler kek kOi buat bukan tuk jual tapi tuk makan..kebanyakan nyer seme melibatkan cis....actually kOi nak beli cis tuk nk frosting kek karot alang2 nk beli 2 buku lebih baik kOi beli besar punyer (2kg) tapi terlebih2 la plak tu yg jadi mcm2 projek...jom layan apa yg kOi buat dgn cis tuh
kek karot yg kOi frosting dgn creamcis tuk kwn kOi yg sambut CNY... ntah la apa rasanyer sb xda komen lg dari yg menerima sb kOi xjumpa diaorg lagi hehehe....
tiramisu kek nie saje buat xtaw nk bg kat sape tetiba jiran sblh ckp nk buat mkn2 sempena CNY so kOi bagi la kat die.. tgk la kOi xpandai la nk cantik kan cream cis tuh...dulu buat pon cam nie jgk tapi kali nie kek span yg kOi buat cantik jer bentuk nyer tapi mcm padat sket...tgk creamcis dlm setiap layer tuh cm sket je kan sb kOi takut xcukup tuk cover kek pape pon tiramisu nie tetap sedap...

pelbagai jenis cistart nie..saja nk try buat dlu dah pernah buat tapi acuan besar kali nie kecik sikit...pasnie boleh meniaga cistart ler...hehehe tapi kan kenapa ek creamcis kOi tuh jadi mendap ke bwh ek biler dh sejuk, boley sesiapa tlg tak...
************************************************
Blueberry Cheestat
Sumber : Alex Goh
Sweet Pastry
Bahan A
200 g mentega
100 g gula aising
1/4 sudu teh esen vanilla
Bahan B
1 biji telur
Bahan C
420 g tepung
1 sudu besar tepung susu
Cara-cara
1. Putar (A) hingga lembut dan tambahkan (B). Putar lagi hingga gebu.
2. Masukkan (C) dan gaul sehingga sempurna.
* Tat akan bewarna keemasan dan rangup jika dibakar di rak bawah ketuhar (lebih kurang 1/2 inci dari bahagian bawah ketuhar.
Filling
Bahan A
250 g cream cheese
50 g gula
25 g mentega
Bahan B
1 biji telur
Bahan C
25 g whipping cream
Bahan D
20 g tepung
Blueberry filling
Cara-cara
1. Tekankan pastri manis ke dalam acuan tat. Tusukkan lubang di kulit pastri dan bakar pada suhu 190 darjah Celcius selama 15 minit atau sehingga kuning perang. Ketepikan.
2. Inti : Pukul (A) sehingga licin dan gebu. Masukkan (B) dan pukul hingga sebati. Tambahkan (C) dan sebatikan hingga sempurna. Campurkan (D) dan ratakan dengan sempurna.
3. Tuangkan inti keju ke dalam kulit pastri yang telah dibakar tadi. Bubuhkan sedikit jem beri biru di permukaan atas dan bentukkan corak olakan.
4. Bakar pada suhu 200 darjah Celcius selama 10-12 minit.
Nota :- * Jika inti keju dibakar terlalu lama, permukaannya akan menjadi retak. * Untuk menjadikan permukaan atas tat lebih menarik, sapukan apricot glaze supaya ia kelihatan berkilat. (Apricot glaze + sedikit air dan panaskan di atas dalam periuk kecil di atas dapur hingga campuran tersebut cair)
************************************************

ok ini bukan dari product cis taw..ini adalah kek black beauty yg sgt2 moist dan sedap..kOi sertakan serta resepi nyer sekali tuk nk mencuba nye..kOi amik dari blog mak lang...thanx mak lang...
***********************************************
BLACK BEAUTY CHOC. CAKE
sumber : chef zubaidah
BHN A
2 cwn tepung gandum/superfine (mklang guna tpg gandum)
¾ cwn serbuk koko
2st soda bikarbonat
2st b/powder
BHN B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan
1 cwn air panas suam
1sb emulco
3 biji telur
Cara
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan Bhn A gaul rata
Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah
Guna loyang 8x8

Topping Jimat :
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn gula
2 1/2 cwn air (mklang guna susu cair)
1/2 cwn tpg jagung
2sb majerin
Cara
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau.
****************************************************

musim strawbery kat manjung opsss xla sbenarnya strawbery nie dari kawan yg kOi bg kek tuh...mmg fresh dari CH dan xmasam sgt..memula nk didecokan dgn cis kek tapi kek yg kOi buat tuh xmenjadi maka jadilah strawbery cekelat feberat Dato Siti masa cintan cintun tuh...

xkan itu jer xperimen kOi dgn product creamcheese nie...xlaaa ada lg tapi tunggu la next n3 plak lau masuk seme rini nnt bersawang jgk blog kOi nie dah la jarang berxperimen dgn masak... ok la setakat ini saje n3 kOi tuk rinie jumpa plak nnt..Insyaallah...

4 ulasan:

  1. amboi, byk nya projek kek cis mizwa...sedapnya.. akak pn suka sgt kek cis + coklat, kalo buat tu akak sorang je yg abiskan sbb kimi ngan babahnya x suka mkn kek...tp kalo maleh nk buat, akak layan je kek cis SR...heheh...

    re: Ok, kalo akak ke lumut lg, akak bgtau kt mizwa ye, mana tau ada rezeki blh kita jumpa...

    BalasPadam
  2. Salam mizwa...
    Alangkah seronoknye klu kita ni berjiran yer...dpt mkn kek2 mizwa tu...
    Sure sedap kek2 mizwa tu...exp. tiramisu...
    Rupa bentuk x penting yg penting keenakan dan kelazatan mknan tu...pepepun memang mngoda selera liyana semua kek2 tu...
    Strawberry coklat....baru semlm ank liyana yg sulung ajak p Cameron Highland semata2 nk mkn strawberi coklat...tgk respond dari abahnye mcm ok jer...hehehe...

    BalasPadam
  3. salam..koi baru terpikir nak wat cheese tart ni.tp acuan dgn gula aising pulop xde..hehe..

    BalasPadam
  4. k.baayah : ermm sy pon suka kek cis nie, dlu taip2 minggu g SR carik ciskek smpi owner SR dah kenal sy siap bg beg SR kat sy wlupon xbeli byk...skrg nie dh kureng sket tambah2 bile dah taw buat sdri..orait nnt akk bgtaw la yea
    Liyana :hehehe meh la pindah ke manjung nie..nnt liyana try la buat tiramisu tuh mmg sedap...owhh lau g CH suka cari strawbey+whip cream tuh sedap..
    julie : hehe camno nk buat xda acuan nyer...g beli cepat nnt ley xperimen..kOi suka nmpk gelap sket baru ranggup..

    BalasPadam