antara bahan2 yg digunakan tuk masak lemak nie..kOi terlupa masuk kan kunyit hidup plak kat sini tapi bila masak kOi guna ler hehehe...kOi lau masak lemak suka guna kunyit hidup then kunyit serbuk sb lebih terasa kunyit nyer...
resepi nyer ikut cara kOi k...(agak2 je nie sb masak lemak nie sama jer)
**********************************************
MASAK LEMAK CILI PADI TELUR ITIK DGN BELIMBING BULUH
Bahan2 :
4 biji telur itik
5-10 biji belimbing buluh
10 biji cili padi (nak pedas tambah la mcm kOi tuh)
2 biji bawang besar (kOi suka byk sb manis bawang tuh)
1 batang serai-dititik
1 inci kunyit hidup
RM1 santan pekat
Sedikit garam+pak aji
Cara :
1. Blend cili padi, bawang besar dan kunyit
2. Masukan bahan blend ke dlm periuk bersama serai yg dititik..tunggu sehingga mendidih..
3. Masukan belimbing dan santan yg dicampur sedikit air tunggu sehingga sekali mendidih
4. Masukan garam+pak aji
4. Masukan telur yg dipecahkan dan sedikit santan pekat...kena tgk jgk jgn sampai pecah minyak sgt...
***************************************************
***************************************************
AYAM GORENG REMPAH
Bahan2 :
5-8 ketul ayam
1 sudu rempah kari daging
1 sudu rempah sup/kurma
1 sudu cili kisar
3 btg serai*
1 biji bwg besar*
3 biji bwg putih*
1 inci halia*
1 inci kunyit*
garam+gula+pak aji
Cara2 :
1. Blend sume yang bertanda *
2. Gaulkan sume bahan dan perapkan bersama ayam selama 30 min - 1jam (lagi lama lagi best..gula+garam+pak aji tuh agak2 la yea)
3. Goreng atau boleh jgk dibakar
***************************************************
Stik Tenggiri
Sumber : Senangnya Memasak...Ikan (Chef Hanieliza)
BAHAN A:
2 bahagian ikan tenggiri (400gm)
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk kunyit*
1 sudu besar sos lada hitam (Rinn tambah yang ini...)-saya xletaksaya tambah 2sb minyak zaitun ( kOi letak sos dan myk zaitun jgk)
1 sudu madu (kOi tambah)
1 sudu sos bbq (kOi tambah)
BAHAN B (SAYUR-SAYURAN IKUT SELERA): (kOi xikut syur cenggini sb masak syur asing)
Brokoli
lobak merah
tomato
Sos lada hitam -saya omit
CARA-CARA :
1. Bersihkan ikan dan toskan hingga kering.
2. Perapkan ikan dengan semua bahan selama 30 minit.
3. Bakar dengan pemanggang atau masukkan dalam oven hingga garing dan masak.
4. Hidangkan bersama sayur-sayuran dan sos lada hitam.
lepas nie kOi akan bercuti dari berblog hehehe...kOi cuti seminggu nk blk kpg kat pahang...xsabar ngat nie nk blk dah lama xlik..nak makan ikan patin rebus pehtu nk ajak hubby g mengail udang galah kat sungai pahang...rindu sungguh kehidupan kat kampung..cadang nye nk blik noreh getah lgpon getah tgh mahal skrg nie (mata duitan)..ok la doakan kOi selamat pergi dan kembali taw tuk terus menaip di blog ini...
Salam mizwa...
BalasPadamSeronok jugak kan klu dpt jiran berbangsa lain...muhibbah...
Sedap nampak steambot tu...sure yummyyy....
Wah banyaknye menu2 mizwa...semuanye sedap...exp. masak lemak telur itik dgn belimbing buluh tu...peveret arwah ayah liyana...teringat lak kat dia...
Lupo lak...selamat bercuti buat mizwa...hati2 dijln raya...
BalasPadamwsalam liyana..mmg best dpt jiran berlainan bangsa nie..ermm stimboat tuh mmg best rasa die mmg lain sebab air rebusan tuh...thanx atas doa liyana tuh...
BalasPadam