Khamis, 25 Februari 2010

STEAMBOAT AT CNY...

salam seme...ermmm xtaw nk letak tajuk pe rini..nie aktiviti masa pas CNY baru nie...jiran sebelah umah kOi buat open house..kOi nie berjiran dgn chinesee....die bgtaw awal sehari kat kOi sb takut kitaorg kuar meronda sb kOi dgn hubby pantang ada masa terluang xlekat kat umah kecuali dah letih sgt..bukan g jauh mana pon sekadar kawasan sekeliling..dok kat Lumut tgk ragam org ramai pon ok...hehehe...jiran kOi nie dah bgtaw kat kOi die nk ajak jiran dekat umah aje & family die then die dah ckp " u jgn takut yea nnt sy cari itu barang seme tulis halal punyer"...nasib la si apek & nyonya nie paham situasi...xbyk gambo yg kOi amik sb khusyuk makan...
sebelum tuh cuba anda teka dulu apa la agak2 nyer benda nie kan....
STEAMBOAT.....tgk la mcm2 ada...kat sini kOi nk share cara jiran kOi buat kuah tuk steamboat nie...die cuma gunakan sengkuang,lobak putih,isi ikan(pape ikan ponboley) dan udang...selalu nyer kita akan buat kuah sup atau kuah tomyam tapi ini cara yang die buat...nnt kOi nk try buat jgk..tuk kuantiti tuh pepandai la agak yea sb die pon main campak jer lagipon die xpernah buat nie first time calu nyer mak mertua die yang buat...tapi kuah die mmg best di tambah plak sos cili yg pedas(homemade la)bukan beli botol punyer...mmg perghhh...ermm kuah cili tuh kOi lupa tanya die buat cm ner...nnt lau dah taw kOi citer kat sini ok...
ini kOi punyer mangkuk yummy..yummy...
ini acara main bunga api...ada kOi rakam die bakar mercun tapi xtaw nk upload kat sini nnt kOi belajar dulu k...
pasangan somi isteri...ini la jiran kOi
ini la benda yang kat atas tadi tuh...tanglung tuk menyampaikan hajat pada sang puteri dibulan..hehehe
jom balik pada menu kOi plak hehehe...dah lama teringin nk makan so minggu pas balik kampung ada belimbing buluh terus la amik tuk jalan projek terpendam....pernah makan ke masak lemak cili padi telur itik dgn belimbing buluh...ermmm sedap giler weh kOi suka ngat...

antara bahan2 yg digunakan tuk masak lemak nie..kOi terlupa masuk kan kunyit hidup plak kat sini tapi bila masak kOi guna ler hehehe...kOi lau masak lemak suka guna kunyit hidup then kunyit serbuk sb lebih terasa kunyit nyer...
resepi nyer ikut cara kOi k...(agak2 je nie sb masak lemak nie sama jer)
**********************************************
MASAK LEMAK CILI PADI TELUR ITIK DGN BELIMBING BULUH
Bahan2 :
4 biji telur itik
5-10 biji belimbing buluh
10 biji cili padi (nak pedas tambah la mcm kOi tuh)
2 biji bawang besar (kOi suka byk sb manis bawang tuh)
1 batang serai-dititik
1 inci kunyit hidup
RM1 santan pekat
Sedikit garam+pak aji

Cara :
1. Blend cili padi, bawang besar dan kunyit
2. Masukan bahan blend ke dlm periuk bersama serai yg dititik..tunggu sehingga mendidih..
3. Masukan belimbing dan santan yg dicampur sedikit air tunggu sehingga sekali mendidih
4. Masukan garam+pak aji
4. Masukan telur yg dipecahkan dan sedikit santan pekat...kena tgk jgk jgn sampai pecah minyak sgt...

***************************************************

niela set tuk mkn dgn masak lemak tuh...
sambal kuinin yang mengegarkan jiwa...sedap weh sampai berpeluh2...
ayam goreng rempah tuk nak abis kan stok ayam dlm peti...
***************************************************
AYAM GORENG REMPAH

Bahan2 :
5-8 ketul ayam
1 sudu rempah kari daging
1 sudu rempah sup/kurma
1 sudu cili kisar
3 btg serai*
1 biji bwg besar*
3 biji bwg putih*
1 inci halia*
1 inci kunyit*
garam+gula+pak aji

Cara2 :
1. Blend sume yang bertanda *
2. Gaulkan sume bahan dan perapkan bersama ayam selama 30 min - 1jam (lagi lama lagi best..gula+garam+pak aji tuh agak2 la yea)
3. Goreng atau boleh jgk dibakar

***************************************************

Stik ikan tenggiri yang kOi tgk kat umah k.zaiy..sebelum nie dh tgk kat umah k.rinn yg asal nyer dari buka chef cyber kita k.hanieliza....

Stik Tenggiri
Sumber : Senangnya Memasak...Ikan (Chef Hanieliza)

BAHAN A:
2 bahagian ikan tenggiri (400gm)
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk kunyit*
1 sudu besar sos lada hitam (Rinn tambah yang ini...)-saya xletaksaya tambah 2sb minyak zaitun ( kOi letak sos dan myk zaitun jgk)
1 sudu madu (kOi tambah)
1 sudu sos bbq (kOi tambah)


BAHAN B (SAYUR-SAYURAN IKUT SELERA): (kOi xikut syur cenggini sb masak syur asing)
Brokoli
lobak merah
tomato
Sos lada hitam -saya omit

CARA-CARA :
1. Bersihkan ikan dan toskan hingga kering.
2. Perapkan ikan dengan semua bahan selama 30 minit.
3. Bakar dengan pemanggang atau masukkan dalam oven hingga garing dan masak.
4. Hidangkan bersama sayur-sayuran dan sos lada hitam.

nie la sayur kOi tapi nmpk mcm xbest aje ntah la nape...hehehe papepon kOi tetap suka makan sayur...
lepas nie kOi akan bercuti dari berblog hehehe...kOi cuti seminggu nk blk kpg kat pahang...xsabar ngat nie nk blk dah lama xlik..nak makan ikan patin rebus pehtu nk ajak hubby g mengail udang galah kat sungai pahang...rindu sungguh kehidupan kat kampung..cadang nye nk blik noreh getah lgpon getah tgh mahal skrg nie (mata duitan)..ok la doakan kOi selamat pergi dan kembali taw tuk terus menaip di blog ini...

3 ulasan:

  1. Salam mizwa...
    Seronok jugak kan klu dpt jiran berbangsa lain...muhibbah...
    Sedap nampak steambot tu...sure yummyyy....
    Wah banyaknye menu2 mizwa...semuanye sedap...exp. masak lemak telur itik dgn belimbing buluh tu...peveret arwah ayah liyana...teringat lak kat dia...

    BalasPadam
  2. Lupo lak...selamat bercuti buat mizwa...hati2 dijln raya...

    BalasPadam
  3. wsalam liyana..mmg best dpt jiran berlainan bangsa nie..ermm stimboat tuh mmg best rasa die mmg lain sebab air rebusan tuh...thanx atas doa liyana tuh...

    BalasPadam