AsSalam semua...
alamak terlewat bersiaran hari nie ada org carik x tgk umah kOi mcm kosong jer hahaha xlesah la org carik ke tak janji kOi nak update jgk...ermm smlm kOi dah terkantoi..dah pegi param kes kena migrain...blk keje tergolek dlu dah x lalu nk angkat mata asik berpusing aje nasib la boleh drive lg lau x mr hubby kena jemput kat opis la...dlm kul 6 bangun nk masak hubby ckp xyah kita g beli kat param jer...dgn muka kesian kOi ckp ok la tapi dalam hati wowwwwwwww xyah masak hahaha...ntah la dlm bulan nie kOi dh dpt anugerah baru iaitu migrain...sebelum nie asik dgr org ckp migrain jer tapi xtaw mcm mn rasa nyer skrg hanya ALLAH yg tahu betapa sakit nyer lau terkena...mudah2an jgn la selalu jadi kat kOi amin...
jom la tgk menu kOi masak tuk sahur biler ntah...kOi 1st time tgk kat myresepi-resepi makyong tapi xprint pon main ingat2 jer sebab xla susah ngat caranyer tapi kOi amik resepi dari umah k.chikmi yg jgk amik kat myresepi...
Bahan-bahan
>>Bahan untuk rebus
Ikan tongkol@kayu@aya
asam keping
lengkuas
garam
manisan/gula melaka
>> Bahan untuk goreng kicap
bawang besar-hiris
bawang putih- hiris
cili padi- hiris
kacang panjang
kicap
sos tiram
Cara-cara
1. Bersih ikan dan rebus dengan bahan-bahan rebus. Letak siket air tapi tak payah tenggelam ikan. Tutupkan periuk.. biarkan di atas api 4-5 minit. Ikan yang dikukus semalaman lagi sedap bila digoreng.
2. Goreng ikan tongkol yang direbus sehingga garing ketepikan
3. Tumiskan bawang dan cili sehingga naik bau.
4. Masukkan kicap dan sos tiram.Kacau dalam 1-2 minit.
5. Kemudian masukkan kacang panjang. Goreng dalam 2-3 minit.Kalau nak berkuah masukkan sedikit air rebusan.
6. Lepas tu bolehlah dimasukkan ikan. Kacau biar sebati.
7. Sedap dimakan ketika masih panas-panas
Spaghetti bolognese
-
sesekali tukar selera lah kita...
spaghetti bolognese dengan bahan apa yang ada kat dapo jer lah... kita yang
buat dia, so ikut lah citarasa sendiri kan...
Sehari yang lalu
salam dik,
BalasPadamdh lama tk jenguk sini...asik tk nyempat je...sory ye..
selamat brpuasa wat ko sekeluarga...
ikan tongkol goreng kicap ni mggoda sungguhla...blhlah try bila2 nnti...
migrain akak pon tk penah rasa gak camane sakitnya....mudah2an mintak dijauhkn..mmg org kata sakit sungguh kan kalo migrain nie..
cm suka sangat ikan tongkol ni..masak lemak,masak kicap dan singgang:)mmg sedap.
BalasPadamsalam mizwa,
BalasPadamakak pernah kena migraine..aduh sakitnya..
pulak dia sebelah aje..macam kena screw kepala kita ni tau..dulu time in college, kena sebab, migraine ni attack, kalau kita ada stress, tak cukup tidur dan sometimes kalau nak datang haid..migraine ni tak ada cure, tapi we can only prevent it..those things yang triggers..lepas tu tidur, nak yang tempat gelap..and sunyi tak boleh bising2..hai macam2 actually can cause migraine ni..food pun ada kalanya disangkut pautkan..akak, cakap ni sebab i even went to neurologist for my migraine tau..itu yang kasi ubat to prevent it aje bak kata to cure it tak ada..so mizwa, take care, look out those things yang can trigger migraine in u..
K.NURUL : wasalam kak..hehehe xpe at least akk masih sudi menyinggah lg..sy ada g umah akk tapi x tinggal kan jejak pon...
BalasPadamCM : sy pon suka tapi jenis anak2 punyer...
K.AYU : thanx semua tips & nasihat tuh sgt3 appreciate...mmg sakit sgt lau kena...sy cuba mengelak tuk mengambil ubat so sy akan tido je takut nnt xda ubat lg sakit...