Jumaat, 29 Oktober 2010

KEOW TEOW KUNGFU

keow teow kungfu nie buat masa lepas raya ritu tapi tuk makan kOi dgn hubby aje la...resepi dah malas nk taip tapi kOi sertakan satu resepi yg lebih kurang mcm kOi masak la cuma kOi tambah kan cili kicap yg pedas menyengat baru sedap mkan kan tapi tuk suka makan pedas la...bg kOi lau makan xda makanan pedas mmg mcm xselera jer tapi tu ikut tekak kOi la huhuuu


Bahan A
1 bungkus kuey tiaw basah
3 biji telur ( dipukul)

Bahan B
Isi ayam
udang basah yang sederhana besar - dibuang kulit
Daging yang dihiris nipis
3 ulas bawang goreng - dicincang
bunga kobis putih
1 batang karot - potong ikut suka
sayur sawi pak choy
bunga jagung - dipotong
celeri - kalau suka la boleh tambah
2 s/b tepung jagung dibancuh dgn satu cawan air
1 cawan air rebusan ayam
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
1 s/b sos ikan
garam dan perasa

Hiasan :
Daun bawang, bawang goreng dan limau nipis yg dipotong

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan kuey tiaw dalam kuantiti sikit hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan daging.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, sos ikan dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan sawi pak choy dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas kuey tiaw dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan