Khamis, 6 Oktober 2011

APAM MENTEGA

Menu ke2 yg dh langsai dan menuju ke iwk hehehe...
resepi apam mentega nie kOi amek dari umah sofea after 6am...terliur abes tgk kat umah die masa tuh, disebabkan bz dgn kek maka xjadi la nak mengetest resepi tp last week sempat la buat, buat malam so boleh buat bekfast pg esok...hubby ada bw g tempat keje bg sorg pakcik tuh mkn,bukan main puju lg die akan rasa dan tekstur apam nie,,die ckp sedap, manis sedang dan lembut jerr heehe...kena terima kasih kat kak sofea la nie...

APAM MENTEGA

Resepi: Sofea@after6am

Bahan-bahan ( +-50 biji )

  • (A) Bahan2 utk gula hangus:-
  • 11/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 250 gm mentega
  • (B)
  • 3/4 cawan gula castor
  • 4 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum ayak besama
  • 2 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

  1. Cara membuat gula hangus: masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
  2. Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
  3. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
  4. Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
  5. Perap selama 1/2 jam.
  6. Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan. Adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
  7. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min. Tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
  8. Selamat Mencuba.......



apam mentega kOi nie dah jadi 2 version wana die..ntah la nape tp rasa tetap xlari...rasanya mungkin ada masuk air sikit kot dlm batter sb yg 2nd round ke atas seme jd warna gelap...

4 ulasan:

  1. Assalamualaikum..salam kenal & Follow, tq krn sudi mencuba apam mentega, jadi 2 warna apam tu may be masa mengukus yg pertama adunan x dikacau rata..lepas ni kalau buat lagi, try masukkan adunan ke dlm teko @ jag, sebelum tuang adunan ke dlm acuan kacau dahulu dan barulah dituang ke dlm acuan. ;)

    BalasPadam
  2. wasalam kak...
    rasanya pon mcm tuh jgk..sy mmg guna jag kak tp xkacau jer cuma yg last bila kacau ok lak warna die...anyway thanx akk mmg sedap resepi ni..

    BalasPadam
  3. Salam..saya pun dah cuba resipi dari Kak Sofea ni..memang sedappppp

    BalasPadam
  4. salam perkenalan juga dari akak..terimakaseh singgah di mykitchen..sambil2 ngap..ngap apam..:)))

    BalasPadam