Isnin, 7 Disember 2009

FUDGES BROWNIES & BIHUN SUP

fudges brownies & bihun sup ne kOi masak sempena kedatangan My Sifu ke rumah kOi, xtaw nk buat apa so teringat nk buat brownies sb agak simple dan senang jer...pehtu xkan nk makan brownies jer mana nk kenyang kan maka jadila bihun sup..kepada k.ana sori la simple2 jer malam tuh lgpon sy mmg xpandai masak sgt harap jgn serik datang manjung taw lenkali datang siang2 boley g berjalan2 sama...k.ana dtg manjung sb nk anto cc yg telah ditempah tuk majlis perkahwinan..jauh giler biz k.ana berkembangkan..tahniah tuk k.ana, semoga biz k.ana akan sentiasa berkembang dan terus maju..terima kasih jgk tuk k.ana sb bawa biskut tuk kOi tapi kOi xtaw nama biskut tuh (teruk tul la) pape pon biskut tu tetap sedap sesgt...my friend pon ckp sedap biskut tu..apa nama biskut tuh k.ana...nie resepi fudges brownies yg kOi amik dari fp k.rinn..(k.rinn kOi cnp dari akk nyer fp ne halal ek)

FUDGE BROWNIES
Sumber : http://members.tripod.com/~chocolatefantasy @ Mak Lang's Kitchen

1 cwn butter, cairkan
1 cwn serbuk koko
1 3/4 ke 2 cwn gula castor (Tahap kemanisan ikut suka)
1 1/2 tsp vanilla
4 biji telur
1 1/3 cwn tepung gandum
1 tsp baking powder
1/2 tsp gram halus
1 cwn pelbagai kekacang atau chocolate chips (Rinn bubuh hazel dan almond...choc chips tak ade !! )

Cara-cara :
1. Di dalam satu bekas, kacau sebati butter cair dan serbuk koko.
2. Masukkan gula, esen vanilla dan telur. Kacau semua hingga sebati.
3. Sedikit demi sedikit masukkan tepung + baking powder + garam halus yg telah diayak bersama.
4. Akhir sekali masukkan kekacang dan choc chips yg telah digaul dengan sedikit tepung.
5. Tuang adunan ke dalam loyang brownies dan bakar di dlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 175 darj selama 30 min - 40min, bergantung kepada oven masing-masing. nie la ghuper biskut yang k.ana bagi kat kOi mmg sedap...

ghuper fudges brownies kOi

nie sume pic bihun sup yg kOi uat tuk k.ana hari tuh tapi ini bukan yang kOi hidangkan tuk k.ana..ne tuk kawan kOi keesokannyer..(gambar yang xplan tuk diamik secara cantik hehehehe..)


*psstt: rini Mr DB balik dari Langkawi..xsabar rasanyer bukan xpernah berjauhan cuma dah lama xkena tinggal lelama cm ne...yihaaaaaaaaaaaa..welcome home my luv



Isnin, 30 November 2009

DAGING KORBAN

raya aidiladha a.k.a raya korban ne mmg byk la stok daging kat umah kan...tapi kali ne kOi xbalik kpg so xda la daging nyer hehehehe..tapi masa kOi g umah kawan kat area umah kOi ne dpt la sket daging dgn tulang, apalagi balik koi terus rebus la nk bagi daging lembut keesokan nyer baru kOi buat sup....kOi lawan kan sup ne dgn air asam tomato (sb apa ckp air asam tomato sb kat area umah kOi ada 2 jenis air asam..1 yg tomato calu org lawan dgn nasi tomato @ nasi daging..yg ke2 plak air asam yang cili padi yang letak belacan + bawang tuh calu lawan dgn ikan bakar tapi mkn dgn nasi kosong panas pon sodap jgk) lau kat kpg mesti mak buat nasi tomato @ nasi daging la mkn dgn daging rebus air asam tomato mesti sedap la....lepas tuh merasa la kau sakit gigi sb daging terselit kat celah2 gigi tuh yg buat kan kOi xtahan...huhuhu..kOi makan dgn nasi putih panas jer malas nk buat nasi segala mak nenek sb dok sorg2 lau ada asben ok xpe la ada jgk kawan nk makan..jom layan gambo sup dgn air asam yang kOi buat...


skrg ne kOi mmg xbuat sebarang xperimen lgsg sb xda tukang tester...lg satu kOi ne lau xda asben mesti malas nk masak punyer la hehehehe...


Sabtu, 28 November 2009

AIDIL ADHA & CHOC BANANA CAKES

Salam aidil adha tuk sume pengunjung blog ku ini...1st aku menyambut aidil adha ne kesorgan..mmg dh biasa menyambut tanpa suami disisi setelah berkawen tapi kali ne sorg diri tanpa suami dan keluarga huhuhuu uwaaaaaaaaaaaaaaaaa.....masa pg raya tuh mmg sedey la gilos ler tambah2 dengar takbir...dgn keadaan sekeliling rumah yg senyap sunyi disebabkan sume penghuni dh pulang ke kampung halaman tuk menyambut hari raya korban ini....bertambah sedey la coz tunggu Mr DB kol xplak kol lg smpai tengah hari pehtu kOi plak nk top up xley asik cuba sekali lagi jer...mmg dh nk nangis ne..nk kol kampung pon xley kredit xcukup akhirnya dh kul 1230 baru la ley top up then kol my hero dlu...(nak marah dah ne sb xkol pon pagi2 raya) Mr DB ckp die dh kol dari pg xley kol out asik bz memanjang, sms pon xley "not sent"..tapi kurasa mmg betol le sb kOi nk top up pon xley tadi...kenapa ek calu nye lau tyme perayaan mesti susah nk top up , anto sms atau nk koling2...asik bz memanjang talian tuh..apapon kOi ok jer walaupon sesorg kat umah..sambil kemas umah sambil layan tv...tapi kali ne kOi mmg xbuat pape pon kat umah mmg xda sape dtg sb kebanyakan kengkawan blik kampung (besa la hidup org merantau ne)....lepas zohor koi g jejalan ke umah kawan2 yg xblik kpg..ada 4 buah rumah jgk kOi g dgn membawa perut yg lapo itewww..kekekekeek...tapi biasa la sb raya haji ramai yg buat sup daging ( daging korban )...koi bedal jer...tapi lupa nk snap la plak ditambah malu dgn tuan rumah nyer....kepada sume tuan rumah yg kOi kunjungi tuh semoga ALLAH merahmati kamu semuanyer..amin..
nie piccas chocholate banana cake..mmg best gilos kek ne..koi ne walau suka baking tapi xsuka sgt mkn kek...lau ada pilihan kek dgn benda lain ttu kek yg koi lepas kan hehehehe..tapi kek ne pepagi koi dh bedal sebelum g keje..mmg sedap, kOi bawa g opis pon sume ckp sedap...jom tgk kek yg dh koi uat dan melantak...



cara potongan yg x cun tuk disnap..xpe belajo dari kesilapan taw....

Rabu, 25 November 2009

my hero

rinie kOi sedey sket coz my hero Mr DB tinggalkan kOi..huhuhuhhu..die g Langkawi sempena LIMA 09 neh..die g ptg semlm, balik selepas raya haji nie tapi x confirm date lg..rancangan awal blik 6 Dec ne tapi sblm gerak smlm die ckp mngkin blik 12 Dec sb ada perubahan jadual kat sana...huhuhuhu kOi kena sambut Aidil Adha ne sesorg lor..uwaaaaaaaa......(yoyoor je kan mcm kena tinggal lama padahal dh calu kena tinggal..itu perkara normal la bg isteri para tentera nie) kOi nk masukkan piccas makanan yg kOi masak sblm Mr DB berangkat ke Langkawi..kOi masak atas apa yg die nk request lor..nie hidangan tengahari sebelum die gerak ptg semlm..

uols perasan tak ada mushroom goreng dlm menu tuh.. nie kOi amik resepi dari blog MAMAFAMI thanx mama

nie plak spiral seafood, kOi main taruk je benda yg ada lgpon kOi xpandai masak western2 neh tapi bab makan kOi mmg pandai ahaakssss...my hero ne mmg suka mkn western food mcm2 die nk cuba..lantak ko la syg janji bneda tuh halal sudah ler..pehtu koi panggang jer hotdog tambah dengan mayo + thousand island + sos cili sedap beb hehehe...masa kOi tgh masak spiral tuh Mr DB g ke kutub utara ke kutub selatan jap...bukan tido taw..ini betul2..hehehehe..masa kOi tgh masak tetiba jer die dtg kat kOi "ayang..ayang td abg g main salji jap sambil amik gambo peguin..nah tgk ne" kekekeke kOi gelak je bila tgk sb taw die amik gambo peguin tuh kat ner...

nie gambor kOi snap & tuk kOi makan tapi betul ke makan atau melantak ek..byk giler kuantiti makanan tuh hihihihi

nie plak Mr DB yang snap and tuk die makan (Mr DB ne lau makan sket jer malu plak kOi, dah terbalik code kOi plak mkn b****k)

nie la gambo penguin yg sempat Mr DB snap masa g ke kutub dunia tuh..kekeke..cuba teka kat mana gambo ne sebenarnya...????
nie plak gambo yg die snap kat depan umah..cuba la kengkawan yg teror meror dlm bab2 amik gambo ne komen sket..die suka sgt amik gambo pehtu suka bising dgn kOi lau amik gambo x cantik..

Selasa, 24 November 2009

BASIC MUESLI SLICE

SILA ABAIKAN KEKOSONGAN RUANG KAT DALAM TUH..KEKEKEKE
CLOSE UP...


Basic muesli slice nie kOi uat hari ahad lepas..sbnrnya ada bape xperimen lg yg kOi uat ahad lepas...tapi akan masukkan satu demi satu la hehehehe agar xbersawang blog kOi ne...resepi ni kOi amik dari fp kak aisyah@umieaisyah yg resei asal dai cik mat gebu....nie resepi yg kOi amik dari fp kak aisyah..thanx cikgu and mintak halal ek..kOi letak sini


BASIC MUESLI SLICE

BAHAN-BAHANNYA

2 cawan rolled oats

2 cawan cornflakes, ramas sedikit (boleh guna coco pop, rice bubble, honey star atau campur kesemunya)

60 g campuran kekacang, dipotong kecil (i used badam, kacang tanah dan gajus)

40 g kismis (atau buah2 kering yang anda suka)

1/4 cawan coklat chip (optional)

150 g mentega

1 camca mentega kacang(x bubuh)

1/2 cawan madu bijan (teman saje tambah)


CARA MEMBUATNYA


Lenser tin leper berukuran 10 x 10 inci dengan mentega, alas dengan aluminum foil dan lenser aluminium dengan sedikit mentega juga (LG, dia guna kertas minyak jee). Panaskan oven pada suhu 180C. Cairkan mentega dan mentega kacang atas api sederhana, kemudian masukkan madu dan masak dengan api perlahan hingga bancuhan pekat sedikit, biarkan suam. Satukan rolled oats, cornflakes, kekacang, kismis dan coklat chip dalam satu bekas. Tuang no. 2 dan gaul hingga semua bergaul rata. Alih ke dalam tin yang telah disediakan tadi. Ratakan dan tekan biar padat sedikit. Bakar selama 30 minit. Keluarkan dari oven dan biar sejuk sepenuhnya. Masukkan dalam peti sejuk sehingga dingin. Boleh dipotong atau dipatahkan saja....


kOi uat ne xbyk masuk kan cornflakes sb xda stok..ingat kan ada lg rupa2 nyer dh nk out of stok la pulak kekeke..nk tgk yg cantik g la layari http://umieaisyah@fotopages.com atau kat blog cik mat gebu dkt blog cik mat gebu kOi x tgk pon tapi kompen cantik sb kita sume dh taw cm ner cara cik mat kan... bagi kOi basic muesli slice ne mmg sesuai tuk org2 yg diet or nk bekpas pg...cuba laaaa...

Isnin, 23 November 2009

KELAS KEK & BUTTERMAS

hari ahad lepas kOi join kelas uat kek, kOi belajor 3 jenis kek..cupcakes,brownies & butter cake...kOi daftar kelas ne pon dh last minutes. hari ahad tuh kOi dh rasa mcm xmo join dah kelas tuh sb kOi rasa mcm nk demam tapi kOi g jgk sb dh bayar...sbnrnya sabtu mlm tuh koi tito kul 5 pg melapis kek (ada org ode) lgpon mmg koi start melapis lewat dlm kul 12 baru terhegeh2 nk mengodek bahan2 kek...awal tuh Mr DB ajak g round2 dlu tu yg lewat nk melapis..ikutkan hati mmg malas nk melapis tapi dah ada org mengharap tu yg xsampai hati lgpon dh byk kali die tanya bile nk uat...nie gambo kek yg kOi belajo..jom tgk



BUTTER CAKE YG SEDAPKAPIS YG SEMPOI CARA DEKO DIE..XTERPIKIR PON KOI NK UAT CM TUH KEKEKEKE (HANYA ORG YG GI KELAS JER TAW CM NER GAYA CHEF SHIRLEY MENDEKO KAPIES TUH)


tapi kOi lupa amik piccas brownies pon..kekekeke..sbnrnya masa klas pon kOi xtumpu sgt kat chef yg mengajar (terukkan)sb asik menyembang dgn kawan2 baru...

BUTTERMAS


ehhhhh..korang jgn salah sangka plak ini kOi xbelajo cara nk uat die..kalau kOi belajo nnt kOi akan supply kat korang sume "belilah butter keluaran arohamizwa dijamin sedap dan halal" kekekeke..actually masa kOi g kelas ritu, chef shirley ada promote this butter kat kitaorg, die ckp butter nie sesuai tuk butter kek, sponge kek & kek lapis sarawak..tapi kOi xtaw la nk ckap,mungkin sb die dh jadi duta butter nie atau mmg butter nie ok..tapi kek butter die yg die ajar guna butter nie mmg sedap lor..ada sesape yg gunakan butter ne, tlg kasi promote sket die nyer kelebihan..tank u,,,tank u...
apa..xdgr la..owhhhh gambo kek lapis ek...kuikuikui..kOi lupa nk amik da, pas habis kelas kek tuh kOi terus balik umah amik kek then g anto jer..itu la kek lapis pertama kOi setelah 2 taun berhenti menjual kek lapis neh..dlu ada jgk menjual kek lapis nie,ada kawan tlg bawakan ke opis die..dikatakan tiap2 minggu ada org oder lepas kOi dh keje mlas la plak nk melapis tapi skrg kOi dh bersemangat blik tuk nk membaking dgn ransangan dari my superhero "Mr DB"..thank abg..i love u so much..

Sabtu, 21 November 2009

ciskek & choc cup cakes

edisi xperimen terlebih rajin..hahahaha..semlm kOi saje2 uat ciskek dan cc tuk nk mkn2 jer disamping nk try blik apa yg dibelajo...sb apa kOi ckp TERlebih rajin sb.........???///kOi uat kek ne smpi kul 3.30am tau(Mr DB duty mlm ne tuh yg ley uat smpi pg lau die ada mesti xbagi sb sok keje)...betoi kOi uat sampai pagi padahal esok nye masih bekerja lau cuti xper la jgk boley tito lebey sket pehtu juz tuk mkn2 jer bukan nye nk uat jual pon kekeke...
patut la my sifoo asik ckp cm ne " balik umah try uat taw jgn lupa nnt sy n k tgk"...tapi bg yg degil (degil ke..bukan la cuma xda stok brg, peralatan + virus m = alasan) amik la padah nyer degil ckp sifoo..sb nyer ciskek yg kOi uat xmenjadi la, rasa nyer dh ok cuma xmo naik tinggi cm sifoo uat tapi kOi rasa sb whip cream kot (alasan lg) kOi simpan dlm freeze then kuarkn bg nyah sejuk die jd cm berketul la plak...pada yg pakar apa masalah nyer ek..????tapi xpe kOi nk buat lg sampi ok..pape pon rasa ciskek tuh tetap ok...
kapkek plak koi uat 3 version..kapkek vanilla, stroberi & choc...ntah cmner la agak nyer kapkek vanilla koi xmenjadi..yg 2 lg ok...kapkek vanilla koi tuh xmasak sgt pehtu koi bakar semula ok la tapi dh sejuk die tenggelam...cm ner ne, apa salah kOi uwaaaaaaaaaa....kOi cucuk kapkek tgk dlm stay xberapa masak so kOi bakar sekali lg..bw g opis hbis jgk deme ckp sedap, koi rasa pon ok cuma agak keras dh bakar 3 kali agaknyer..hehehe..nie mungkin sb suhu yg koi letak xbetul kot...mula2 kOi guna suhu 180c then guna 200c..patutla calu ada ayat nie...."sila ikut oven masing tuk proses pembakaran" heheheh..jom layan piccas ciskek dan kapkek yg kOi uat tapi kapkek yg choc jer la tanpa deco k...kOi uat deko tapi xamik piccas sb nyer MALAS...kekekeke

choc kapkek
pandangan dari atas "toffee caramel ciskek" tapi xda karamel pon kat dlm die g mana ek...???

pandangan dari tepi nmpk kan xnaik sgt kan

nie sume just xperimen lg..kOi akan usaha utk uat yg lebey baik dari yg kOi uat hari nie..kOi harap ada kawan2,sifoo dan sape2 yg membaca blog kOi ne dpt memberi kata ransangan dan nasihat tuk kOi lebey berjaya..amin...