Isnin, 10 Mei 2010

AWARD LAGIK

suka nyer hati kOi dapat apron nie..lau kat umah masak jejarang jer guna apron tapi xla secantik apron ni..makasih yer k.madiha sudi bg apron nie kat kOi tapi kOi xla pro masak ngat masih tgk2 resepi lg xda la ciptaan sendiri mcm akk..bila dah dpt apron nie ada la die punyer tugasan tapi xpe xsusah pon he3..

A. 3 jenis lauk pauk yang suka dimasak
i) masakan berkari/rempah
ii) masak lemak cili padi
iii) asam rebus tempoyak ikan patin

B. 3 jenis pencuci mulut yang paling best pernah buat
(kOi xpernah n3 lg benda nie semua IA ada masa kOi buat dan publish kat sini)
i) puding lapis biskut
ii) puding jagung
iii) puding roti

C.3 jenis biskut kegemaran time raya
i) bahulu (boley cicah dgn air oren sedappppp)
ii) tart nenas
iii) cornflakes madu

D.Bagi Award ni pada 3 orang rakan anda yg juga rajin memasak
i) sue qatar
ii) mariam
iii) k.nur

nie lak award sempena Hari IBu

dari CMG

dari k.za ainindelights

KUIH LAPIS PES KACANG MERAH

AsSalam...salam bersiaran kembali..wahx mcm TV la pulak he3..Selamat Hari Ibu diucapkan kepada semua ibu,mak,mama,ummi,mummy dan segala bagai khusus tuk para ibu yg sedang membaca skrg...tuk yg xmembaca tetap diucapkan selamat hari ibu jgk...sempena hari ibu nie kOi mohon pada Yang Esa agar dikurniakan cahaya mata sebagai pelengkap kehidupan rumahtangga kOi harap semua rakanx sekalian turut mendoakan utk kOi jgk..amin...
berbalik kita kepada resepi yg telah kOi cuba kali nie iaitu KUIH LAPIS PES KACANG MERAH yg kOi amik resepi dari blog k.madiha dari k.ayu dari my.resepi...thanx pada semua yg terlibat dlm resepi ini..kesimpulan nyer kuih lapis nie mmg sedap lgpon kOi mmg pengemar kacang merah...jom layan resepi dan pic nyer sekali...


kOi potong kuih ntah pape sb ada org dtg umah kelam kelibut kOi xdpt posing cantikx..janji mkn sedap dah ler

Source : my resepi
Ingredients:-(27cm tray- I used 26cm)
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
200ml santansedikit garam
3/4 cawan gula-saya gunakan 1/2 cawan saja kerana pes kacang dah manis-kOi pon ltk 1/2 cwn aje
400 gram pes kacang merah
pewarna merah dan kuning star brand
1 cawan air panas untuk larutkan gula
3 cawan air biasa

Method:-
1. Larutkan gula dengan 1 cawan air panas.Masukkan santan dan 3 cawan air. Masukkan tepung dan kacau hingga sebati.Tapis adunan untuk hilangkan bintil-bintil yang tidak larut.
(Cara kOi : blend semua bahan dalam blender biasa aje tapi pastikan masukan air dlu baru masukan tepung sikit demi sikit agar bahagian bwh blender tidak melekat dgn tepung..senang sikit nk basuh nnt lau masuk tepung dlu nnt melekat lak tepung kat bwh blend)
2. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Pertama, warnakan dengan 1/4 sudu teh pewarna merah, yang kedua ditambahkan dengan pes kacang merah dan dikacau hingga sebati, dan yang ketiga warnakan dengan 1/4 sudu teh pewarna kuning.
3. Panaskan periuk pengukus sampai biar cukup panas. Sapu loyang dengan minyak masak supaya kuih tak melekat pada loyang nanti. Masukkan setengah daripada adunan warna merah ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit.
4. Buka penutup pengukus dan lap wap air pada penutupnya. Masukkan setengah daripada adunan yang dicampur pes kacang merah. Kukus 5 minit.Buka penutup pengukus dan lap wap air pada penutupnya.
5. Masukkan setengah daripada adunan warna kuning. Kukus 5 minit.Ulang langkah di atas untuk lapisan pes kacang merah, kuning dan akhir sekali merah.Setelah selesai semua lapisan, kukuskan lagi selama 30 minit.
6. Tunggu hingga BETUL2 SEJUK barulah dipotong

Jumaat, 7 Mei 2010

VERY SOFT CHOCOLATE MARBLE CAKE

As Salam semua...salam Jumaat yer...harap semua rakanx yg dikasihi sekalian sihat hendaknye...harinie kOi nk kongsi resepi yang kOi amik kat fp k.yati damira...very soft chocolate marble kek...mmg moist betul lain dari yg kOi dah buat ritu..kek nie kOi buat sama hari dgn kek marble trio dari CMG tuh...kek Marble trio tuh pon sedap....jom tgk resepi nyer....



VERY SOFT CHOCOLATE MARBLE CAKE
Bahan A
250g majerin/mentega
100g gula halus
1/2 tsp garam
5 biji kuning telur
1 tbsp susu sejat
1 tsp essen vanila
200g tepung gandum
5g baking powder

Bahan B
5 biji putih telur
100g gula halus

Bahan C
1 tbsp serbuk koko
1 tbsp susu sejat
1 tbsp coklat emulco

Cara-caranya:
1. Pukul majerin/butter bersama gula dan garam dari Bahan A hingga betul2 kembang dan gebu.
2. Setelah gebu, masukkan kuning telur satu demi satu dan pukul hingga sebati. ( Semasa mengasingkan putih telur dan kuning telur, pastikan tiada walau sedikit pun kuning telur yang tercampur ke dalam putih telur)
3. Tambahkan susu sejat dan esen vanila dan pukul lagi sehingga sebati.
4. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder kedalam adunan majerin/butter tadi. Kacau secara kaup balik sehingga semuanya sebati. Ketepikan dahulu.
5. Pukul pula putih telur bersama gula sehingga putih telur menjadi kembang dan tidak terjatuh ke bawah bila diangkat ke atas (membentuk soft peak).
6. Campurkan adunan putih telur ini ke dalam adunan butter. Kacau secara kaup balik sehingga semuanya bergaul sebati. Pastikan ianya dikacau secara perlahan-lahan sahaja.
7. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
8. 1 bahagian dibiarkan warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan koko dari bahan C yang telah diayak, susu sejat dan coklat emulco dan kacau sehinnga sebati.
9. Sediakan loyang yang sesuai. Sapukan shortening di sekeliling loyang tersebut dan taburkan sedikit tepung.
10. Ambil satu sudu adunan yang berwarna asal dan letakkan di tengah2 loyang.
11. Ambil pula satu sudu adunan coklat dan letakkan di atas adunan warna asal tadi.
12. Ulangi proses yang sama sehingga semua adunan selesai.
13. Bakarlah didalam oven pada suhu 160 degree Celcius selama 50 minit atau sehingga masak. ( Bergantung pada jenis oven masing2.Anda sahaja yang mengetahui ragam oven masing2.

*adakala nyer xmenjadik jgk marble kOi nie he3...kOi rasa lebih kuantiti yg byk diperlukan tuk satu lapis baru marble die lebih cantik....jgn lupa sapu shortening dan ditaburkan tepung pada loyang tuk bg bg senang kek kuar dan licin....

Rabu, 5 Mei 2010

CHICKEN GOLDEN BLEU / CHICKEN CORDON BLEU

actually dah byk kali masuk cal n3 nie & dh byk kali menaip geram sungguh rasanyer nape la rinie susah ngat nk masuk...jarak tulisan jadik berbatu batu jauh nyer...so mlm nie try lagik la..harap2 ok yer... nie kOi masak masa cuti buruh baru nie...dah lama teringin nk masak benda alah nie jadi bila ada masa yg lapang terus la kOi buat..resepi nie kOi amik dari fp k.MaDiHaA yg diamik dari fp k.amal pehtu ada yg kOi tambah dari blog MaMaFaMi...


CHICKEN GOLDEN BLEU / CHICKEN CORDON BLEU (resepi ini cukup utk 4 orang)

Bahan2 Untuk Ayam
2 ketul dada ayam
2 batang sosej ayam
2 keping keju slice
garam secukupnya
lada sulah secukupnya
sedikit sos tiram
tepong jagung secukupnya
bread crumb secukupnya
1 biji telur
minyak yang banyak untuk menggoreng deep fry

Sos perang / Sos cendawan secukupnya (lihat resepi di bawah)

Side Dishes Tambahan yg Lain
1 tin kacang panggang
Salad atau boleh jugak buat coleslaw
Side dish berasaskan kentang spt mashed potato/curly fries/ french fries (MaDiHaA guna hash brown)

Cara2 Menyediakannya
1. Bersihkan ayam, buangkan kulit serta tulang2nya. Gunakan isi sahaja. (tapi terpulang masing2 jika anda suka bahagian kulitnya tak perlu buang) Buatkan lubang ditengah2 dada ayam agar dapat dimasukkan sosej dan keju slice.
2. Balutkan keju slice pada sosej lalu sumbatkan ke dalam lubang yang dibuat ditengah2 dada ayam tadi. Jika ada bahagian yang nampak terbuka boleh cucukkan dengan lidi satay yang tajam supaya nampak kemas. (pastikan lepas goreng, buangkan balik lidi satay tersebut. Buatkan cara yang sama pada dada ayam yang seketul lagi.
3. Taburkan garam, lada sulah & juga sos tiram pada dada ayam tadi dan gaul rata. Biarkan sebentar.
4. Pukul telur lalu ketepikan sebentar. Sediakan tepong jagung di dalam sebuah pinggan. Sediakan serbuk roti di dalam sebuah pinggan yang lain. Ambil dada ayam tadi lalu masukkan ke dalam tepong jagung dan ratakan keseluruhan dada ayam. Celupkan pula ke dalam telur hingga rata lalu masukkan pula ke dalam serbuk roti dan balik2kan agar seluruh dada ayam tersalut dengan serbuk roti. Ketepikan. Ulang yang sama untuk dada ayam yg satu lagi.
5. Panaskan minyak yang banyak dengan api yang kecil/sederhana. Goreng ayam tadi sehingga garing & masak.
6. Sediakan pula sosnya. Boleh ikut resepi original Kak Amal di sini atau ikut resepi yang MaDiHaA buat kat bawah tu yer. MaDiHaA tukar resepi sebab tak jumpa cari serbuk sos perang macam Kak Amal tu.. maaf ye K. Amal sebab ubah2 resepi akak.
7. Semasa menghidang. Kepingan ayam tu di potong 2 (1 ketul boleh utk 2 set). Dalam pinggan yang besar, susunkan ayam, hashbrown, salad dipicitkan sos thousand island & sudukan kacang panggang. Tuangkan sos cendawan di atas ayam & sedia untuk dinikmati semasa panas2

MUSHROOM SAUCE / SOS CENDAWAN (MaDiHaA’s Style)
Bahan2
1 biji bawang besar ~ didadu halus
2 sudu besar minyak zaitun (olive oil)
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepong gandum
1 sudu besar tepong jagung (dibancuh dengan ½ cawan air di bawah)
2 cawan air
1 cawan susu segar
1 kiub lembu
½ sudu kecil serbuk lada sulah
½ sudu kecil serbuk lada hitam (MaDiHaA tumbuk sendiri jer.. kalau nak lebih pedas boleh lebihkan)
½ tin cendawan butang (dlm 5 biji saiz besar) ~ hiris nipis
3 sudu besar sos perang/brown sauce (MaDiHaA guna sos HP original)
3 sudu besar kicap manis
½ sudu kecil oregano cincang (MaDiHaA guna dried oregano)
garam secukup rasa

Cara2
1. Panaskan minyak zaitun & mentega. Tumiskan bawang besar cincang hingga layu. Kecilkan api lalu masukkan tepong gandum dan kacau rata. Masukkan susu segar dan air (pastikan tinggalkan ½ cawan air untuk dibancuh bersama tepong jagung).
2. Masukkan kiub lembu, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam, cendawan butang, sos perang HP dan kicap manis.
3. Biarkan sos mendidih sebentar sambil dikacau2 sentiasa. Masukkan air bancuhan tepong jagung & juga garam secukup rasa. Biarkan sos mendidih dan agak2 pekat sedikit. Jangan terlalu pekat sangat pulak ye. Bila dah secukup rasa bolehlah dimatikan api dan dihidang dengan ayam golden bleu yang siap digoreng ataupun boleh juga hidang dengan steak kesukaan anda.

nie lak kOi amik kat MaMaFaMi yg amik dari k.hana

MASHED POTATO

Ingredients :
3 potatoes
Fresh milk (I used low fat milk)
Butter
finely crushed black pepper
a dash of salt

Method :

1. Wash the potatoes and boil till soft.
2. Remove the potatoes skin.
3. Mash the potatoes with the back of a spoon, together with milk, butter, black pepper and salt.
4. Scoop the mashed potato onto a serving plate and pour the gravy on top

bagi sape2 yg suka makan ayam nie kat SR lepas nie boley cuba la resepi nie xyah bayar mahal2 dah buat sendiri lagi byk boleh makan...

*Alhamdullilah dah ley post jgk n3 nie...amin...

Selasa, 4 Mei 2010

AWARD LAGIK...




1) COPY AWARD INI MACAM DAPAT GRAMMY AWARD....
- settle

2)BERI TAU SAPA DAN LINK PEMBERI AWARD INI....
- 1) k.madiha
- 2) julie

3)TAJUK POS KORANG MESTI ADA 5-FIVE...
KENA JAWAB 10 SOALAN DAN SETIAP 1, DENGAN 5 JAWAPAN...WOWWW!!!!!)....
- Insyaallah

4)FIVE NAME THAT PEOPLE CALL YOU....
a) adik - only mymummy call me like this
b) mynn - kwn2 skull, orgx kampung kOi, sedara mara
c) midza - kwn2 U, kwn2 cyber,FIL,sedara mara hubby
d) ucu/k.cu - anak sedara/kaum kerabat
e) mizwa - kawan2 cyber yg xtaw nama betul kOi tapi kOi suka nama nie

5)FIVE IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE....
a) 23 Jun - my birthday
b) 2 Jan - my hubby birthday
c) 11 Feb - akad nikah
d) my mummy & daddy birthday
e) my MIL & FIL birthday

6)FIVE THING YOU DONE YESTERDAY....
a) deko cupcakes
b) kemas umah/masak = acara wajib sorg isteri/wanita la
c) settle kan kerjax opis
d) bawa keta g klinik tukar apa yg patut
e) tidurr


7)FIVE WAYS TO BE HAPPY....
a) bila hubby sentiasa ada disisi
b) balik kampung
c) masak/baking = makan
d) jejalan
e) mancing


8)FIVE FAVOURITE MOVIES...
(Setakat ini je la yer)
a) Storm warrior II
b) citerx lakonan allahyarham P.Ramlee
c) adnan sempit cuma xbest sb intan lidyana jer
d) santau
e) byk lg la xingat dah...

6 FIVE FAVOURITE HOBBIES....
a) masak
b) jejalan
c) mancing
d) bercucuk tanam
e) TIDUR kah3..

7 FIVE FAVOURITE PEOPLE....
a) my hubby
b) my mummy/my daddy
c) my MIL/FIL
d) my adik beradik/in law
e) my friend

8 FIVE FAVOURITE PLACES FOR VACATION....
a) pulaux kat mesia
b) my hometown/hubby hometown/my home
c) tempatx tinggi yg sejuk
d) sungai/laut/parit
e) free vacation

9 FIVE REASON YOU ANSWER THE SURVEY....
a) dah kena tag
b) xda keje nk buat
c) sajex suka menjawab soalan
d) ucapan terima kasih pada yg sudi tag


10 FIVE PERSON TO TAG....
a) k.ieda marlida
b) k.za penang
c) sue qatar

Isnin, 3 Mei 2010

KEK MARBLE TRIO DAN ORDER

Cuti hari buruh baru nie terlebih rajin lak kOi buat 2 jenis kek marble...tapi kali nie kOi nk publish sal kek marble trio nie yg kOi amik resepi kat fp mamasya yg resepi asal dari chef tersohor kita CMG...mmg sedap kek marble trio nie kOi suka ngat...thanx pada penyumbang resepi kek nie....ermm kOi hanya buat setengah adunan aje

Kek Marble Trio
Sumber; My resepi..CMG

Bahan-bahan
* 300 g mentega, pada suhu bilik
* 280 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
* 1 camca teh serbuk penaik*
* 1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
* 5 biji telur Gred A
* 250 g gula kastor
* 1 camca besar Ovallate
* 30 g Gliserin- ganti susu segar 30 gm
* 20 g air


* 1/2 camca teh esen vanilla
* 1/2 camca teh strawberi emulco
* 1 camca teh coklat emulco

Cara-cara
1.Pukul mentega hingga kembang. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan.
2.Dalam mangkuk yg kering dan bersih. Satukan telur, gula dan ovallate.
3.Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu.
4.Perlahankan speed, masukkan adunan mentega tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga gliserin dan air. Gaul hingga rata. 5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu dicampur dgn coklat emulco, satu lagi dgn strawberi emulco dan satu yg adunan kosong dicampur dgn esen vanila. (Perisa bergantung pada kehendak masing2).
6. Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x3 ) inci dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Tuang setiap adunan secara berselang seli hingga habis.--guna acuan bulat 9"
7.Bila sudah siap. Ambil chopstick atau sudu (gunakan tangkainya). Buat beberapa pusingan pada adunan kek tadi. JGN terlebih pusing, cukup sekadar 3 - 4 kali pusingan.-tak pusing
8. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit, bergantung pada oven masing2. Jika selepas 45 minit dan apa bila dicucuk dgn lidi satu dibhg tgh2 kek dan hasilnya tidak kering. Tutup permukaan tin kek dgn tudung periuk dan tambah masa membakar 5 - 10 minit lagi. Uji kek selepas 5 minit dibakar. Bila masak keluarkan kek dari tin dan sejukkan. Tujuan meletakkan "tudung periuk" ialah untuk mengelakkan kek hangus pada permukaannya.







ODER
nie lak tempahan dari kawan kOi tuk birthday party budakx tadika...mula teragakx jgk nk amik yela dah lama xamik oder cenggini....tapi pk lik lau xamik bila lg nk mengasah bakat dan ilmu yg asik dok p belajar aje...akhirnyer jadik kek dan design cmnie....jgn gelakx tergolek tgk design kOi nie yela kOi baru lg babx baking nie...hanya ini yg terlintas di kepala masa tuh...



AWARD

As Salam semua...semoga kalian semua ceria di pagi hari isnin nie...cam ner dgn cuti sambutan hari buruh yg lalu mesti byk projek yg dilakukan...mesti ada saje resepi baru yg dicuba, di CSI kan dan segala bagai la ....kali ni kOi nk tempek award yg dh lama kOi dapat dari teman cyber nie..dari kak za penang dan k.e-na jepun...sori la lewat sikit menempek nyer...

dari K.E-NA untuk kawan2 cyber...

dari K.ZA PENANG utk kOi sb jadi pencopot pertama..


terima kasih kepada akak2 berdua sb sudi bagi awards nie kat kOi yer...