Isnin, 3 Mei 2010

KEK MARBLE TRIO DAN ORDER

Cuti hari buruh baru nie terlebih rajin lak kOi buat 2 jenis kek marble...tapi kali nie kOi nk publish sal kek marble trio nie yg kOi amik resepi kat fp mamasya yg resepi asal dari chef tersohor kita CMG...mmg sedap kek marble trio nie kOi suka ngat...thanx pada penyumbang resepi kek nie....ermm kOi hanya buat setengah adunan aje

Kek Marble Trio
Sumber; My resepi..CMG

Bahan-bahan
* 300 g mentega, pada suhu bilik
* 280 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
* 1 camca teh serbuk penaik*
* 1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
* 5 biji telur Gred A
* 250 g gula kastor
* 1 camca besar Ovallate
* 30 g Gliserin- ganti susu segar 30 gm
* 20 g air


* 1/2 camca teh esen vanilla
* 1/2 camca teh strawberi emulco
* 1 camca teh coklat emulco

Cara-cara
1.Pukul mentega hingga kembang. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan.
2.Dalam mangkuk yg kering dan bersih. Satukan telur, gula dan ovallate.
3.Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu.
4.Perlahankan speed, masukkan adunan mentega tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga gliserin dan air. Gaul hingga rata. 5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu dicampur dgn coklat emulco, satu lagi dgn strawberi emulco dan satu yg adunan kosong dicampur dgn esen vanila. (Perisa bergantung pada kehendak masing2).
6. Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x3 ) inci dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Tuang setiap adunan secara berselang seli hingga habis.--guna acuan bulat 9"
7.Bila sudah siap. Ambil chopstick atau sudu (gunakan tangkainya). Buat beberapa pusingan pada adunan kek tadi. JGN terlebih pusing, cukup sekadar 3 - 4 kali pusingan.-tak pusing
8. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit, bergantung pada oven masing2. Jika selepas 45 minit dan apa bila dicucuk dgn lidi satu dibhg tgh2 kek dan hasilnya tidak kering. Tutup permukaan tin kek dgn tudung periuk dan tambah masa membakar 5 - 10 minit lagi. Uji kek selepas 5 minit dibakar. Bila masak keluarkan kek dari tin dan sejukkan. Tujuan meletakkan "tudung periuk" ialah untuk mengelakkan kek hangus pada permukaannya.







ODER
nie lak tempahan dari kawan kOi tuk birthday party budakx tadika...mula teragakx jgk nk amik yela dah lama xamik oder cenggini....tapi pk lik lau xamik bila lg nk mengasah bakat dan ilmu yg asik dok p belajar aje...akhirnyer jadik kek dan design cmnie....jgn gelakx tergolek tgk design kOi nie yela kOi baru lg babx baking nie...hanya ini yg terlintas di kepala masa tuh...



10 ulasan:

  1. assalamualaikum..salam pekenalan.. cantik la marble tu..pandai wat marble. saya asik kiv je resepi ni. tak jugak try buat..

    BalasPadam
  2. mmg le layak dapat ratu kek marble....kan..kan

    BalasPadam
  3. izahdaut : wasalam..salam perkenalan jgk..sy pon masih belajar..try la buat...
    umieaisyah : yolahhhhhh...

    BalasPadam
  4. Salam Mizwa...hah muncul pon...ingatkan tamo kawan ngan kami dah...he..he..he..

    Marble Trio CMG tu pernah buat dah dulu masa CMG baru kuarkan entry tu...tapi anak-anak tak suka pasal ada bau strawberry lak dah...

    Cantik Mizwa buat...eh nak tanya Mizwa...kalo sudi share info la kan...Apa kegunaan gliserin dalam kek tu ye? Masa akak buat aritu akak letak gak gliserin...Kek macam basah je...Taktau pasal apa, mungkin butternya banyak kot??? Biasanya butter akan sama sukatannya ngan tepung,kan?? Tapi lembab gitu memang sedap le...Warna pon cantik...Nak buat lagilah petang ni....tapi tamo letak perasa strawberry...nanti anak tak makan...

    TQ pasal sudi letak award akak, ingatkan tak sudi....

    Nanti akak nak buat akaun blogspot, Mizwa tolong ajarkan bleh???

    Mizwa kat Utara, kan? Kulim ya??

    Buatlah cencaru inti nyiok tu...akak nak jugak share....

    Akak ambik resepi ayam duty...nampak best je....Boleh ye???

    BalasPadam
  5. Agak2 tip letak tudung periuk utk elak atas kek hangus boleh tak dibuat masa membakar Japanese Cheesecake..kmal selalu jd masalah mcm ni.

    BalasPadam
  6. cantik apa kek tu mesti budak2 tadika suka.
    midza akak nak copy ler midza punya hiasan kek tu sbb ahad ni ada gak org order utk besday girl yg baru masuk umur 3 thn duk pikir punya pikir tengok midza punya hiasan tu mcm cantik aje he..he..klu kita tiru jgn mare yer

    BalasPadam
  7. k.za :sedih kami hangpa kata kami xmo kawan dgn hangpa...kami nk kawan la dgn hangpa hu3..akk sy kat perak la skrg lau ikut feedjit tuh mmg betoi manax ntah die tulis...ermm sal info gliserin xdpt nk membantu la sb sy buat pon guna susu segar xpasti apa kegunaan die tapi kek tuh mmg sdkt lembap dan sedap sgt..(dah tnya CMG sal gliserin tuh tunggu die reply)..sal blog Insyaallah sy akn tlg selagi termampu...sori le tertelat tempek arward tuh
    k.mal : xpasti la akk sal ciskek nie susah sket kan..sy pon dh byk kali buat JSC tuh xmenjadi..tips tuh mmg dah sedia ada sy cuma copy dri mamasya jer he3...
    k.ida : orait akk...

    BalasPadam
  8. cantik kek tu..pasni bolehlah ambil buka bisnes.langsir baru nampak..purple tu..he..he..makasihlah sedar juga su buat blog..saja je buat blog tu unt isi masa lapang.Bilalah nak bersua muka..

    BalasPadam
  9. Salam kak,menarik sungguh kek marble trio akak buat,kombinasi warna yang menarik,warna purple tuh mariam suka..mariam tak pernah lagi try resepi cik mat tuh...next time bolehla cuba kot...hehehe..

    BalasPadam
  10. sue : IA sue lau ada rezeki mmg nak biz..blog nie bkn isi masa lapang je tapi lau kena gaya boley buat duitkan he3..ada rezeki berjumpa la kita..
    mariam : try la mariam mmg sedap...

    BalasPadam