Jumaat, 10 Jun 2011

APAM MEKAR

Salam semua kengkawan...
Ya Allah dah lama betoi kOi xmengupdate, mmg kOi dah jarang memasak skrg byk makan kat luar aje hu3...kekdg lau dah masak malas la nk amek gambar bagai,rasa mcm nk mkn je lepas masak xpon nk rileks aje...saja sebagai nak mencuci sawang kat sni kOi letak la resepi apam mekar yg dah lama kOi buat (smpi terlupa bila buat)...zaman kegemilangan apam nie pon dah hilang gemilang nya kah3....jom layan


resepi ni kOi amek kat umah mek siam -

APAM MEKAR

Bahan-bahan ( Dalam 50 biji papercup kecik ) >>Kita buat 1/2 portion
• 250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
• 2 biji telur
• 1 sudu kecil esen vanilla
• 200 ml susu segar
• 300 gm tepung gandum
• 1 sudu kecil ovallate
• Pewarna (ikut suka)
• Acuan kertas (paper cup) secukupnya

Cara-cara
1. Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
2. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan ovallate dan pukul lagi.
5. Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
7. Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
8. Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
9. Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
10. Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).

selain tuh kOi nk share satu pic yg mungkin akan menyentuh hati dan perasaan korang smua...

baby yg sgt baik,xbyk kerenah mungkin sebab die memahami situasi kehidupan die skrg...

nie pic seorg kanak2 yg menunggu ibunya yg admit kat hospital...betul!!! anda xsalah membaca atau kOi salah menulis....kOi dah terlupa nama budak nie, kOi jumpa budak nie masa sedang menunggu arwah bonda di hospital....baby nie tido dihujung kaki kOi,tp baby nie xda la tido sorg2 sb die bersama bapanya hu3....kOi ada bertanya pada bapa bby nie kenapa xtinggalkan bby nie kat sesiapa kat umah...bapa bby nie ckp susah xda org jaga wpon rumah datuk dan nenek kat sebelah umah...sebelum nie die dh biasa tinggalkan anak beliau dgn family mertua beliau tapi anaknya diDERA oleh atuk dan nenek (nenek tiri yg muda) sendiri...kesian sgt kOi mendengar cerita beliau,mcm2 lg die cerita kat kOi tp xdpt la kOi ceritakan kat sini...mula2 ada sangsi sikit tapi bila atuk dan nenek bby nie dtg ke sepital tuk berjumpa ibu bby nie baru kOi percaya sb mereka dtg bukan tuk melawat tp utk benda lain....alahai teruknya zaman skrg yea smpi hati datuk & nenek yg berperangai begitu...

Selasa, 29 Mac 2011

CHOCOLATE CHUNK MUFFINS

AsSalam... Sedap nya la dapat sarapan pulut durian pepagi hari...mmg seharian la berbau durian he3...skrg dah musin durian dimana2 saja ada je org jual durian...di perak nie dah bersepah2 org menjual durian tapi kena la pandai memilih yer silap haribulan anda terkena hahaha... jom intai resepi dan try buat mapin yg kOi nengok kat umah kak nor secubit garam nun...ada xcident sikit masa buat mapin ni sebab kOi terlupa masukkan gula bersama bahan kering, dah gaul semua bahan baru ternampak gula kat sebelah tapi selamat la jadi jgk wpon pada tekak kOi rasa mcm kurang manis...

CHOCOLATE CHUNK MUFFINS
sumber :
Jun JC
sumber :
K.Nor@SecubitGaram

Bahan2nya:
6 sudu besar butter
4oz (112gm) bittersweet chocolate-cincang (k.nor guna cooking choc biasa)
2 cawan tepung gandum
*1/3 cawan serbuk koko
*1 sudu besar baking powder
*1/2 sudu teh baking soda * (*diayak)
1/2 sudu teh garam
2/3 cawan gula castor
1 1/4 cawan buttermilk/sour cream
1 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
coklat chips dan almond nibs secukupnya ~ utk taburan

Cara2:
Dlm periuk kecil masukkan butter & 1/2 dr coklat, cairkan & ketepikan.
Dlm mangkuk besar campurkan semua bahan kering, kemudian masukkan telur, sour cream atau buttermilk & vanilla kacau rata.
Masukkan coklat cair & lebihan coklat yg dicincang td dan gaul hingga sebati. jgn overmix)Tak perlu risau kalu ada lump2 sikit. masukkan dlm muffin pan.
Bakar dlm oven yg suhunya 180C selama 20-25 min

Isnin, 28 Mac 2011

CUSTARD TEACAKE

Assalam... terpengaruh dgn perkataan PALING SEDAP membuatkan kOi keterujaan nk buat kek nie tapi kesempitan masa akhirnya semalam baru sempat buat...jom layan resepi nie bg yg ingin mencuba..... tgk nko, aku buat 2 jenis bentuk lg kek ni hahaha

CUSTARD TEACAKE

BAHAN KEK :-)

125 gram mentega

1/3 cawan gula halus @ gula kastor

1 biji telur gred A

3/4 cawan teping naik sendiri (self raising flour)

1/2 cawan tepung kastard

1/2 camca teh esen vanilla


BAHAN KASTARD :-)

1 camca besar tepung kastard

1 camca besar gula kastor

2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)

15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)

2 camca teh esen vanilla


CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK KASTARD :-
Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...

Sabtu, 26 Mac 2011

KEK ALUNAN KASIH

Assalam...
Pagi yg sejuk...dari semlm smpi la skrg hujan xberhenti lg lau kat umah sedap nyer tarik selimut tapi apakan daya skrg ada kat opis huhuhu...nie dah masuk tengahari apa menu tuk lunch rini ek tapi lau dapat makan nie .....

v




v




v




kena dgn sambal belacan saja pon sedap jgk nie...nyummm nyummm

petang lak kena kek red velvet yg dilepa krim cis ummmmppphhhh mmmg best la......

utk resepi kek RV nie mmg kOi xmasukkan sebab ini kOi pon amek dari buku kek cawan Lynn Hassan so sapa yg nak resepi g la beli buku tuh yer lgpon kOi mmg malas nk menaip huhuhu tapi lau senang mtk tlg Mr Google jer dah byk resepi RV di pasaran skrg nie....

tapi yg penting nak masukkan resepi kek alunan kasih yg dah lama nie...zaman kek alunan kasih dah berlalu dan kek nie pon dah jadi baja dah hahaha...bape lama baru nk update hohohoho...

KEK ALUNAN KASIH
Sumber : Kak Nor, Kak Am Flora

Bahan :
5 Biji Telur
1 ½ cawan Planta atau (250g) - Kak Nor dan Mas letak 250g butter
2 ½ cawan tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cawan gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
1 sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair**
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
Sebuk koko (secukupnya)
Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
sediakan tapis teh yg halus..untuk ayak serbuk koko.

Cara :
Pukul planta@butter dan gula sampai kembang...
Masukan telur satu persatu..pukul lagi sampai kembang
Masukan esen vanilla dan susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…

Pengalaman akak sendiri :
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut
serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi

Jumaat, 25 Mac 2011

KEK OREN LEMBAP

AsSalam..
Alhamdullilah masih bernafas lg kita semua pada Jumaat yg indah ini...semoga semua berjalan dgn penuh teratur hari ini....apa kabar kawan2 sekalian...hari ni kOi malas nok menulis pjg2 cuma sekadar nk letak pic & resepi aje...
Ini resepi kek oren lembap yg kOi amek resepi nya dari umah CMG yg skrg semakin meletup letos hahaha...makin glemer nko CMG tapi muka xboleh nmpk lg, aiyaaaaaa bila mau tunjuk haaaaa...nnt terjumpa boleh amek sign autograph....

KEK OREN MOIST – CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
130 gram mentega
1 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan gula halus dan asingkan
1 camca besar2 biji telur gred "A", asing putih dan kuning
1 biji oren, parut kulit (bahagian kuning sahaja) dan perah jus
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser bunt-pan dengan mentega, atau guna acuan silicone. Ketepikan.
2. Putar mentega dan gula hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu dan putar hingga gebu. Masukkan parutan kulit oren, putar sebati.
3. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang seli dengan jus oren, hingga habis, pastikan bahan terakhir ialah tepung. Putar rata. Ketepikan.
4. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan 1 camca besar gula halus yang diasingkan dari 1/2 cawan tadi dan terus putar hingga kental.
5. Gaul putih telur dalam adunan no 3 dengan kaedah kaup balik, hingga rata dan sebati. Tuang dalam acuan tadi dan bakar selama 40 - 45 minit, cucuk dengan lidi sate jika keluar bersih tanda kek anda telah masak. Keluarkan dari acuan dan sejukkan atas jaringan sepenuhnya..



**kek nie mmg sedap dan moist..xterlalu manis yg sedang2 saje...terasa keORANGEnan dia....

Khamis, 10 Mac 2011

GULAI ASRONG

AsSalam...
utk n3 nie kOi nk ucapkan terima kasih bebyk kat akk ratna husna....kenal ke???? mungkin xramai yg kenal kak ratna husna kan tapi lau sebut kak madihaA confirm ramai yg kenal kan....ratna husna dgn madiha org yg sama je ratna nama betul madiha nama kat fb nie betoi dok akk hehehehe...(confirm akk baca nyer lau kOi update) :)....
nape kOi berterima kasih kat kak madiha, sebab kerana dia kOi boleh merasakan masakan nie, lau x mn nk carik buah perah tuh...aceli buah perah ni dh lama kak madiha bagi kat kOi cuma kOi xberkesempatan nk buat jer (bz la sgt) lgpon benda boleh simpan tu yg kOi biarkan jgk tapi lelama xtahan jgk nk merasa gulai asrong tuh kan...Ya Allah mmg sedap gilerk gulai tuh bg tekak kOi mcm ada gabungan masak lemak cili api dgn asam pedas mmg besttttttt...hubby yg kureng makan ayam pon bertambah2 nasi dgn ayam...tapi awas gulai nie mmg berapi bg sape yg xtahan xgalakan sb lau buat xpedas mana ada ummmppphhhhhhhh....xmau citer byk2 nnt ada yg terliur mana nk cari buah tuh tapi lau ada yg sudi nk berurus niaga jual buah perah apa salah nya kan hehehe....
jom layan resepi yg kOi amik kat
fp akk madiha tapi versi kOi xletak daun cemomok sb mmg xda dan xkenal pon daun tuh...

AYAM MASAK ASRONG

Bhn :-
1/2 ekor ayam
segengam penuh cili padi kg (lagi byk lagi best.. kalau cili sikit tak jadi gulai ni.. nak cantik cari cili padi yg masak.. tp kalau takde yg hijau pun boleh.. tp kuahnya jd tak berapa cantik.. jg gelap sket mcm yg kumasak tu.. )
3 inci kunyit hidup (pilih yg tua2)
2 sudu besar penuh asrong (buah perah yg diperam)
2 kuntum bunga kantan
1/2 helai daun cemomok (rupanya spt daun apa yer.. mcm daun kunyit tp warnanya hijau gelap & lebih tebal.. baunya spt bau pijat tp kalau takde daun ni.. rasanya kureng.. tp still boleh buat gak la.. daun ni takde jual kat KL ni.. hehe.. aku biasa bwk blk daun ni dari kg dan keringkan dan simpan dlm peti ais utk digunakan waktu perlu )
secekak daun kesum
2 keping asam keping
garam & perasa secukupnya

Cara2 -
-Ayam dibersihkan dan potong kecil
-Tumbuk cili padi, kunyit dan asrong. (aku ni jenis nak cepat & mudah jer.. masuk blender dan blend jer...)
-Jerang air setengah periuk.. masukkan bahan ditumbuk/diblend tadi kacau rata2 kemudian masukkan ayam dan semua bahan2 lain.
-Masakkan hingga mendidih dan ayam empuk.
-Kuahnya agak pekat2 sket gitu.. kalau cair tak best. Rasakan garamnya dan boleh la dihidang.

ntah la jadi ke xgulai kOi nie, kOi kekurangan cili padi yg masak jgk waktu nie (kOi guna cili padi kpg/lada pipit)....hanya kak madiha dapat bg komen jadi ke x nie....papepon terima kasih sekali lagi tuk kak madiha sb sudi beri kOi buah perah tuh..i love u la akk...

Sabtu, 5 Mac 2011

MASAK LEMAK CILI PADI DAGING & REBUNG

AsSalam dan Salam Sejahtera semua...

Fuhhhh dah berbulan xmasuk resepi atau citer masak2 kat sini yea,bukan xda masak lgsg tapi jejarang sb ribut taufan M melanda,kekdg ada masak malas nk posing jd xda la bahan bukti nk tunjuk kat sini...ni pon dh lama kOi masak rasanya tahun lepas nasib la ada angin rajin nk snap lau x mmg xda n3 la hahaha...jom layan tapi seperti biasa la kOi xda sukatan yg menarik main campak2 aje tapi rasanya semua org pro buat masak lemak cili padi nie kan...kali nie kOi buat stail org nogori betoi2 cuma blend cili padi dan kunyit idup je xda bawang2 ok...


MASAK LEMAK DAGING DGN REBUNG

Bahan2 :
Daging
Rebung
Cili Padi hijau & merah (pedas)
Kunyit hidup
Santan

Cara2 :
1. Blend cili padi & kunyit bersama sedikit air,kemudian didihkan dlm periuk/kuali bersama daging tadi
2. Masukkan rebung apabila daging sudah agak lembut (lau guna daging ori cepat masak tapi lau guna daging kotak kena lama sikit yea)
3. Setelah daging empuk dan rebung lembut masukan santan pekat,garam dan serbuk perasa, sentiasa mengacau bahan2 tersebut agar tidak pecah minyak
4. Biarkan santan nmpk agak mendidih (proses mengacau harus dijalankan hehehe) baru tutup api, siap tuk dhidangkan