kali nie kOi nk tayang plak pau yg kOi buat senin lepas..balik keje terus kOi menguli tepung dlm kul 830 dah boley mkn..kejap jer tapi antara nk atau xnak buat jer...kOi buat nie pon ada org nk dtg umah...sbnrnya mlm tu kOi nak ngurut...so nk jamu akk yg dtg ngurut ler, segan la jgk org dtg xda apa nk mkn...kOi amik resepi nie dari FP k.meen (k.meen skrg nie aku asik tertarik dgn resepi2 nko jer ada pape ke nie ha3) tapi ada jgk la kOi menderhaka kat resepi nie..jom layan pic dan resepi nyer k...
(kOi buat 1/2 adunan aje dpt dlm 12 ketul)
Bahan :-
500 gm Tepung Pau -250gm + 2 sdb
2 sdt Baking powder - 1sdt BP
260 gm air suam - 130gm air suam
1/2 peket instant yis (mauripan) or 6gm - 1sdt
7 sdb gula halus - 3 1/2 sdb
3 sdb shortening / lemak sayur - 1 1/2 sdb
Cara :-
- Campurkan tepung & baking powder (gaul rata)
- Bancuh yis & gula dgn air suam, kacau sehingga gula larut
- Masukkan air kedlm tepung & uli sehingga licin..(lembik adunan lbh krg spt adunan roti canai, klu rasa keras, leh tmbh air)
- Masukkan lemak sayur, uli lg sehingga licin..
- Tutup dgn kain, biarkan naik sekali ganda..(teman msukkan dlm oven, set low temp about 30 min)-shortcut step..hehehe..
- Bila dah naik..tumbuk2 utk keluarkan angin..dan bentukkan bulat2 kecil..
- Masukkan inti kegemaran..dah biarkan 10 min sblm dikukus..
- Kukus selama 10 min dgn api yg kuat (jgn lama2)
**Pastikan pengukus dipanaskan terlebih dahulu & balut penutup kukus dgn kain..
** Pastikan masa pembakaran yg sesuai jgn terlalu lama takut nnt jdi kecut..kOi buat 40gm setiap ketul kukus dalam 7 minit)
Nie lak pic lauk pauk...dah lama xmasukkan pic cenggini rasanyer..lgpon dah lama xmasak kekdg masak malas nk snap...
Bahan :-
500 gm Tepung Pau -250gm + 2 sdb
2 sdt Baking powder - 1sdt BP
260 gm air suam - 130gm air suam
1/2 peket instant yis (mauripan) or 6gm - 1sdt
7 sdb gula halus - 3 1/2 sdb
3 sdb shortening / lemak sayur - 1 1/2 sdb
Cara :-
- Campurkan tepung & baking powder (gaul rata)
- Bancuh yis & gula dgn air suam, kacau sehingga gula larut
- Masukkan air kedlm tepung & uli sehingga licin..(lembik adunan lbh krg spt adunan roti canai, klu rasa keras, leh tmbh air)
- Masukkan lemak sayur, uli lg sehingga licin..
- Tutup dgn kain, biarkan naik sekali ganda..(teman msukkan dlm oven, set low temp about 30 min)-shortcut step..hehehe..
- Bila dah naik..tumbuk2 utk keluarkan angin..dan bentukkan bulat2 kecil..
- Masukkan inti kegemaran..dah biarkan 10 min sblm dikukus..
- Kukus selama 10 min dgn api yg kuat (jgn lama2)
**Pastikan pengukus dipanaskan terlebih dahulu & balut penutup kukus dgn kain..
** Pastikan masa pembakaran yg sesuai jgn terlalu lama takut nnt jdi kecut..kOi buat 40gm setiap ketul kukus dalam 7 minit)
Nie lak pic lauk pauk...dah lama xmasukkan pic cenggini rasanyer..lgpon dah lama xmasak kekdg masak malas nk snap...
kerabu timun
kOi buat kerabu timun ni sb ada lebihan sayur2 tuk prosperity beger ritu...kOi lau ada timun lebih suka bt gini..ini resepi cara kOi yer
Bahan-bahan :- korang agak2 ler ikut suka
1. Timun - kOi buang biji
2. Tomato
3. Karot
4. Cili padi
5. Bawang besar
6. Ikan kembung - direbus amik isi jer
7. Limau kasturi/nipis - (kOi guna limau kasturi)
8. Gula + garam
Cara-cara :
1. Campur semua bahan gaul rata
2. Masuk dalam esbox jap sblm mkn
3. Sedia tuk dimakan
kOi buat kerabu timun ni sb ada lebihan sayur2 tuk prosperity beger ritu...kOi lau ada timun lebih suka bt gini..ini resepi cara kOi yer
Bahan-bahan :- korang agak2 ler ikut suka
1. Timun - kOi buang biji
2. Tomato
3. Karot
4. Cili padi
5. Bawang besar
6. Ikan kembung - direbus amik isi jer
7. Limau kasturi/nipis - (kOi guna limau kasturi)
8. Gula + garam
Cara-cara :
1. Campur semua bahan gaul rata
2. Masuk dalam esbox jap sblm mkn
3. Sedia tuk dimakan
Assalamualaikum Koi...
BalasPadamCantik gebu kuih pau Koi ni. Macam kena enjet botox! Hehehe...
Mmm asyik tertarik dengan resepi Meen eh? Mesti Meen dah 'bacakan' Koi tak? Hahaha.. ampun Meen!
Salam..
BalasPadamsedapnya pau, nak cikitt..
re :
kat base dulu mizwa dok blok mana? akak lak rindu kat nasi berlauk kat pasar lah..
meja bulat yea.. kat sini meja panjang, kat blok cempaka & mutiara jer yg still guna kerusi antik tu, blok lain serba-serbi dah tukar baru.
YourHero tu paskal ke? sebab pi menembak kat pd..
bnyak soklan pulak akak nie hee..he
MamaFaMi : wsalam mama..tu la mama rasanyer k.meen dah guna2 kan kOi nie...ampun k.meen...
BalasPadamzilazaini : sy dok kat uptown he3..dkt dgn penama..yela sy pon dh lama xmkn nasi berlauk tuh..calu masuk urusan keje je xsempat nk merayap kat pasar..bukan paskal tapi adik paskal he3..
Salam mizwa...
BalasPadamLama x jengguk mizwa...dah banyak n3 yg terlepas, mujur blh kejor...hihihi...
Gebunye pau tu...sure sedapkan...
Untung ni klu p umah mizwa, sure ada je juadah nanti..hehehe...
Betul kata mizwa sekali sekala mkn air tangan hubby ni memang sedap...husband liyana pun rajin gak kedapur...tp, liyana yg x berapa suke sbb nanti habis dapur tu tunggang langgang dibuatnyer....hehehe...
re: pizza ni bg liyana yg sedap klu org yg uli doh nye tu pandai mengguli, maka sedaplah pizza tu nanti...kat ipoh ni pun ada setgh2 tempat x sedap pizzanyer maybe diorg x pandai nk menguli...sama mcm buat sup tu jugak...klu pandai buat, sedapla sup tu, klu x memang x sedap...
Ari tu liyana terus g kat jeti Pantai Remis tu...beli kat tauke2 cina tu jer...diorg baru blk dr laut...memang fresh...
DErhaka x per koi.. jnji hasil mantopppp.....cocok botox ka pau koi nih...gelembong gebusss
BalasPadam