Jumaat, 7 Mei 2010

VERY SOFT CHOCOLATE MARBLE CAKE

As Salam semua...salam Jumaat yer...harap semua rakanx yg dikasihi sekalian sihat hendaknye...harinie kOi nk kongsi resepi yang kOi amik kat fp k.yati damira...very soft chocolate marble kek...mmg moist betul lain dari yg kOi dah buat ritu..kek nie kOi buat sama hari dgn kek marble trio dari CMG tuh...kek Marble trio tuh pon sedap....jom tgk resepi nyer....



VERY SOFT CHOCOLATE MARBLE CAKE
Bahan A
250g majerin/mentega
100g gula halus
1/2 tsp garam
5 biji kuning telur
1 tbsp susu sejat
1 tsp essen vanila
200g tepung gandum
5g baking powder

Bahan B
5 biji putih telur
100g gula halus

Bahan C
1 tbsp serbuk koko
1 tbsp susu sejat
1 tbsp coklat emulco

Cara-caranya:
1. Pukul majerin/butter bersama gula dan garam dari Bahan A hingga betul2 kembang dan gebu.
2. Setelah gebu, masukkan kuning telur satu demi satu dan pukul hingga sebati. ( Semasa mengasingkan putih telur dan kuning telur, pastikan tiada walau sedikit pun kuning telur yang tercampur ke dalam putih telur)
3. Tambahkan susu sejat dan esen vanila dan pukul lagi sehingga sebati.
4. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder kedalam adunan majerin/butter tadi. Kacau secara kaup balik sehingga semuanya sebati. Ketepikan dahulu.
5. Pukul pula putih telur bersama gula sehingga putih telur menjadi kembang dan tidak terjatuh ke bawah bila diangkat ke atas (membentuk soft peak).
6. Campurkan adunan putih telur ini ke dalam adunan butter. Kacau secara kaup balik sehingga semuanya bergaul sebati. Pastikan ianya dikacau secara perlahan-lahan sahaja.
7. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
8. 1 bahagian dibiarkan warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan koko dari bahan C yang telah diayak, susu sejat dan coklat emulco dan kacau sehinnga sebati.
9. Sediakan loyang yang sesuai. Sapukan shortening di sekeliling loyang tersebut dan taburkan sedikit tepung.
10. Ambil satu sudu adunan yang berwarna asal dan letakkan di tengah2 loyang.
11. Ambil pula satu sudu adunan coklat dan letakkan di atas adunan warna asal tadi.
12. Ulangi proses yang sama sehingga semua adunan selesai.
13. Bakarlah didalam oven pada suhu 160 degree Celcius selama 50 minit atau sehingga masak. ( Bergantung pada jenis oven masing2.Anda sahaja yang mengetahui ragam oven masing2.

*adakala nyer xmenjadik jgk marble kOi nie he3...kOi rasa lebih kuantiti yg byk diperlukan tuk satu lapis baru marble die lebih cantik....jgn lupa sapu shortening dan ditaburkan tepung pada loyang tuk bg bg senang kek kuar dan licin....

15 ulasan:

  1. Salam kak..betul tuh,mariam pun suka tgk kek marble akak,sbb lapisannya cantik..akak,mariam naik tanya,kek marble yg mana yg best,yang nih ke yg hari tu..

    BalasPadam
  2. mariam semua kek nie ada rasa dan tekstur tersendiri...mariam kena try semua nie baru taw he3...

    BalasPadam
  3. amboiii.. cun melecun posing kek tu.. sja jek kasik org terliur.. umah kat na? nak terjah. akekekekeke

    BalasPadam
  4. ni wat kek byk2 sapa yg perabih ni?? lenkali kalau wt tu.. mai anto sepiring kat rumah akak yer.. kekekeke...

    p/s: nnt dtg umah amik award lagikkkk... hehehe.. akak bagi sebab adik akak ni rajin masakkk... khan khan khan??

    BalasPadam
  5. jiya : umah kita 7 jam...7 perhentian...baru sampai...ha3...larikkkkkkk
    k.madiha : suka buat pehtu bgi jer la kat kwn merasa sama...orait nnt g amik...

    BalasPadam
  6. salam dik,
    trgoda btol lah tgk chocolate marble cake tu..
    alahaiii..mujur lah tk brjiran..kalo tk sure akak mintak sepiring...hehehe..

    BalasPadam
  7. alamak..ada marble kek la kat sini..bile la koi nak buat pulok..ate semedang je nangguh..bagi semangat skit kat koi..huhu

    BalasPadam
  8. cantiknyer marble nih! cam nk wat gak jerk! haiiihhhh!

    BalasPadam
  9. k.nurul : boley aje lau x berjiran pon boley jgk...
    izahdaut : kita tukar mood nak..kOi buat muffin aok buat kek marble
    k.hana : lau akk yg buat lg ler cantik jadik nyer..

    BalasPadam
  10. Salam mizwa...adus jelesnya cantik sekali kek tu..rajin betoi..isteri yg baik ini..kija pun sempat buat kek lagi..he3..jeles akak bila turn kak nk baked kek ini..oven dh msk kotak..

    wa,komen kt web akak tu jng risau..post jer.dia tunggu MOD Approved..thnk komen2 wa sngt dihargai.

    BalasPadam
  11. Salam mizwa & salam kenal dari Along juga. Cantik2 hasil kek mizwa.

    BalasPadam
  12. Salam kak mizwa! kita add akak juga tau! mekasseh dtg singgah :-) eeeeeee...kita mmg suke kek2 mcm ni, nak2 yg moist2 ni sukeee sgt! masuk list! hihihi... tenkiu ya kak sudi dtg :-)

    BalasPadam
  13. k.sue : nape oven msk kotak lak nk anto kat sy ker..owhh gitu yer sal komen tuh xpe nnt buat semula
    alongroz : thanx
    ija : orait...

    BalasPadam
  14. Salam Dik...arini buat kek apa lak??

    Eh...akak berkenan gak dengan very soft marble kek....ada jugak beberapa kawan-kawan fp yang dah try tapi akak lom try lagi....Minggu lepas akak buat yang resepi Sheila Mambo tu tapi rasanya biasa saja....

    Bila akak tengok cara buat kek ni, baru akak tau pasal apa kek tu "very soft". Kak Za rasa pasal pukul putih telur berasingan dengan kuning telur, macam buat chiffon cake tu. Memang le gebu....Kalau buat chiffon pun, kena make sure kuning telur tak termasuk walau sikit pun masa mengasingkan putih telur tu, kalau tak, memang tak menjadi.

    Kak Za pernah lalui peristiwa mmalukan masa mengajar suatu ketika dulu. Masa tu kuning termasuk dlm putih telur, bila putar, putih telur takmau kental...malu betul pasa masa tu akak taktau pun pantang-larang tu...

    Re :
    >> Akak pun taktau macamana taugeh tu boleh masuk dalam washing machine....mujur bukan ikan....Jiran akak pernah tercuci baju dengan ikan.....

    >>Mizwa kerja ke atau housewife??

    BalasPadam
  15. K.ZA : minggu nie xbuat kek la..ermm mmg kek chiffon rumit skit..

    BalasPadam