Selasa, 17 Ogos 2010

ACAR BENDI

AsSalam...selamat tengahari semua...oit jgn ada yg nk plan g curik2 makanan lak waktu lunch taw..nnt blik naik van jenazah lak (opss ada lg ker hukuman tuh xpasti lak huhu)..dah pk ker menu apa tuk ptg ni kOi masih blurr nie ada sape2 nk bg idea...
jom layan resepi acar bendi yg kOi amek kat umah makcikmanggis...dah lama die buat sblm haritu tapi kOi jer yg baru sempat nk menerai..sedap acar bendi nie kOi suka lgpon kOi suka makan bendi....jom layan resepi nyer...

ACAR BENDI

Bahan-bahannya:)

10 biji kacang bendi(kacang meow)
1 bungkus jagung muda-belah dua-kOi ganti dgn timun
3 ulas bawang merah.
1 ulas bawang putih.
1 inci halia.
3 tangkai cili kering.
1/3 cawan santan pekat.
1 cawan air.
Sedikit minyak untuk menumis.
garam& gula secukup rasa.
1 biji cili hijau -belah dua.
1 biji cili masak -belah dua.
1 tbsp cuka.

Cara-caranya:
Cuci kacang bendi dan potong dua.
Kisar bawang putih,bawang merah ,halia dan cili kering hingga lumat.
Panaskan minyak tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik baunya.
Masukkan air dan santan pekat.
Masukkan garam,gula dan cuka-seimbangkan rasa masin,manis dan masam.
Kemudian baru masukkan kacang bendi ,jagung muda, cili merah serta cili hijau.Biarkan mendidih sekejap.Siap untuk dihidangkan.


3 ulasan:

  1. Salam Mizwa..wah acar bendi pun ada ek..bagus2 lih try ni...

    BalasPadam
  2. KERULL : try la mmg best...rasa masam2 manis pedas

    BalasPadam
  3. salam mizwa..wah dah buat acar bendi ya..favourite cm ni:)senyum-senyum selalu....

    BalasPadam