Jumaat, 14 Mei 2010

KEJUNG TANGAN

AsSalam..salam jumaat yg indah...sampai lg kita ke penghujung minggu yer sekejap je masa berlalu...ermm kali nie kOi nk mintak pendapat kengkawan jer disamping nk tunjuk aktiviti kejung tangan nie ha3...matlamat utama kOi buat blog nie sb kekunun nyer nk biz kek tapi dah tertukar lak jd blog makan2 tapi xpe la asalkan kOi bahagia dan dpt ramai kawan baru...skrg nie kOi dah dlm perancangan nk buka satu lg blog tuk kek sahaja (ok x)...disitu kOi akan fokus tuk jual kek aje no more resepi...tapi masalah nyer mcm mn kOi nk dpt market (kOi xmanis mulut tuk berbicara sal nk jual kek dgn org) selama nie pon kOi dok buat bawa g opis kOi, opis hubby xpernah pon org ode (xsedap kot) masalahnya tiap kali bawa licin aje siap suh bawa lg (bkn oder taw) lg satu kOi bukan suka2 hati je buat kek nie kOi pergi belajar jgk so that mean xla teruk sgt kek kOi kan...baru2 nie ada beberapa org kawan tanya kOi sal cuppies, katanya nk oder tapi bila bgtaw harga terus senyap jer memula beria giler...xpe la bukan rezeki kOi agak nyer...ermm mahal sgt ker lau kOi nk jual cuppies RM30 tuk 16 biji...cuba kengkawan semua bagi pendapat sikit...




saje jer melatih tangan yg dah lama xdesign cupcake nie, abaikan la sb warna xbyk pilihan malas nk byk lgpon saje nk praktis jer..lau ada design pelik2 tuh sb nk abiskan bc aje...

30 ulasan:

  1. ok lah deco nya. tak ler mahal midza jual cc tu kira ok ler klu sesetengah tempat lain lg mahal tau.tp tu ler rezeki masing2 kadang2 pelik gak org yg jual mahal selalu dpt order kaw2 tp kita ni yg jual murah takde pun org nak order kan tp itulah namanya rezeki.akak ni pun harapkan kawan2 opis aje yg order nya dgn jiran2 kat umah.
    tp tiap kali bg dia org mkn sound lah sikit ckp kita jual kek ni hrg sekian2 klu nak tempah ckp ler bila2 aje blh buat mcm tu lah

    BalasPadam
  2. Salam kak mizwa! kejung tgn??? huh! meh sini kita nak pinjam tgn akak buat deco.. kita langsung tk pandai deco tau! takat curah2 tu kita suke ehehe.. setiap kali nak deco tgn kita tak leh stop frm shaking, tak tahu kenapa pdhal bukan ada org tgk pun ehehe..

    BalasPadam
  3. pasal harga tu akak pun tak tau sgt tentang harga pasaran.. tp rasanya macam dah berpatutan tu.. biasalah midza.. manusia ni kalau boleh sentiasa nk dpt free aje.. hehehe.. tu pasal bila bg mkn free depa suka.. tp ordernya taknak. agaknya kat sana barang2 murah ke midza sampai dorang terus senyap dengar harga kek midza tu.. kalau area KL ni rasanya takde masalah kot.. pasal blog bisnes tu.. ok jugak kalau nak buka satu lagi blog.. so senang orang nak merujuk & membuat perincian & perbandingan dengan deko2 yg midza pernah buat. Mungkin dari situ ada orang yang berkenan nak order.. jangan lupa iklankan juga & link kan dlm blog yang sedia ada ni..

    BalasPadam
  4. Mizwa....samalah problem kita...akak pun macam tu...bukan jenis pandai promote...jadi business tak leh meluas, cuma pada kawan-kawan suami dan saudara-mara saja...Kena ada platform untuk pasarkan produk tu sebenarnya....

    Pasal harga lak...itu dah kira murah habis tu...itu akak banding dengan harga beberapa pengusaha cupcake kat penang le...tapi biasalah...kalau jenis orang berkira tu dan sesetengah tu mungkin tak tahu harga pasaran kot...Akak tengok haritu ada sorang tu jual 16 biji rm50....terkejut akak....ada gak orang nak membeli.

    Jenis akak ni, berniaga suka kesian kat orang. Tak sampai hati nak letak harga mahal...Akak jual walnut brownies RM25 yang 1.2kg padahal orang jual RM38 yang 1kg....Pasal tu la kot tak kaya-kaya....

    Pastu yang bagi sample tu...biasalah kat sini pon ada gak...especially family sebelah suami akak...Tak pernah sorang pun order....sampel dah berkilo-kilo habis sampai mintak lagi...Pernah akak terfikir, baik buat bisnes dengan orang lagi baik dari adik-beradik sendiri...Dia orang sanggup order dari orang kalau nak makan dan buat hantaran ( contohnya tart/kek ) walaupun tau akak dok buat. Macampandang rendah kebolehan kita...tapi tak kisahlah...akak ada customer sendiri dah kat luar sana, cuma akak malas je sejak kebelakangan ni pasal Baby dah buas lani...


    Cantik cupcake kat atas tu...akak pun teringat-ingat nak buat hari ni....lama tak buat...

    E-mail akak dah dapat ke??

    Resepi dan method marble cake akak dah masuk dah...Nanti try le dan bagitau hasilnya ye....

    BalasPadam
  5. salam mizwa..akak nak bagi pendapat ni.. tentang bisnes mizwa tu.. buat permulaan cuba letak kat pasar pagi kat dlm base tldm dulu akak rasa laku punya atau pun cuba buka gerai bulan ramadan nanti sebagai promosi bagi org kenal mizwa dulu. semasa kita jual tu cuba bagi org rasa ckit kek2 tu dgn potongan yang kecil jer..

    kalau mizwa nak jual melalui blogg akak rasa susah ckit kat kawasan kita ni bukan semua org tahu berblog.

    o.. lupa pula cuba satu lagi jual kat pasar mlm laku punya..akak mesti p cuba kek mizwa ni.atau pun p giat kat rumah bakat dapat ramai kawan mungkin dapat ramai customer.itu je pendapat akak selamat berjaya

    BalasPadam
  6. Salaam Koi...

    Okaylah tu deco cupcakes Koi. Cuma mungkin rezeki belum berpihak kat Koi kot. Harga pun, amat berpatutan. Tak caya, cuba tanya sifu kek Koi yang kat Sg Dua tu, mesti kena marah sebab juai murah! Hahaha... Mama yang selalu kena marah dengan dia... marah manja... ahaks..

    Mama nak bagi pendapat pun, tak tahu macam mana sebab mama pun jenis berniaga kesian punya. Tapi sebenarnya, mama tak berniaga pun, cuma orang ja minta tolong, jadinya, kalau termampu mama tolonglah buatkan.

    Koi jangan putus asa ye. InsyaAllah ada rezeki Koi tu. Cubalah idea-idea yang kawan-kawan lain kongsikan tu ye...

    BalasPadam
  7. salam adik mizaku heheheh mana ada keras kejung...cantik dan kemas tu..jgn rasa rendah diri..u dh ada talent..keep it up...miza satu lagi cr kak mula2 meniagadulu kak ana dulu sanggup pi sekolah anak dan promote..pi juga sekolah lain..jumpa ja kwn lama ker atau sapa-sapa gbtau gak yg kita ni wat biz w/pun org tu tak tanya..hehehe..lg satu kak suh hb tlg promot sama kat kwn2 dia..heheh usaha sampai mcm tu sebab rs fanatik dgn deko cupcakes tu hahah...InsyaAllah kak doakan miza leh berjaya..kalu dekat mau gak pass oder kat miza..tp miza jauh la pulak..tapi ermmm harga tu murah la miza..hehehe kalu dekat nk marah gak ni hihihi jgn marah noo...

    BalasPadam
  8. Sabar jelahya..Diorang ni memang kalau dah biasa dapat free.memang nak selalu.Membeli berkira..padahal barang2 nak buat tupun dah mahal.Belum campur penat lelah lagi.Meh jual kat sini..he..he..sini apa barang semua laku.Karipap frozen 1 biji RM1(kuih2 lain pun sama)..Kek 1 Rm100 lebih..tapi licin je orang beli.Nakbagi pendapat tak pandai sangat..tapi berniaga ni jangan sampai org ambil kesempatan dah la.

    BalasPadam
  9. Cantik...walaupun cuba2... lepas ni buat promot lebih sikit... mesti banyak tempahan masuk..Kmalpun sama...jenis kesian... kat asetar nipun sama..nak order bgtau harga terus senyap.padahal harga kat asetar ni lebih murah dari harga kek dan cc kat KL... untung memang x byk... tp dah minat buat jugak le.

    BalasPadam
  10. hi...salam kenal juga mizwa :)
    akak dah add mizwa @ my fp....
    bestlah blog mizwa.....boleh lah akak copy paste yg mana akak berkenan tu yea....

    BalasPadam
  11. Nanti nak try capati campur air panas dan sejuk tu...pasal semalam akak buat cuma guna air masak saja....

    >>Serabai tu kat sini pun susah dapat, cuma kat pasar malam boleh le beli seminggu sekali. Sekeping 70sen...Akak beli acuannya masa kat KL baru ni...Semalam try guna melekat lak..pasal tu masak atas non-stick pan...Ada petua tak kalau tak mau bagi melekat acuan jenis macam kuih cara tu???

    BalasPadam
  12. Apa maksudnya komen yang kedua tu?

    "AKK SIAN 2 RUMAH LG SNYP JE"

    akak tak paham le...

    BalasPadam
  13. Kui..kui.kui...itu rumah lama la...masa tu dah create tapi tak berapa "arif" nak handle, pasal tu beralih ke fp....

    Ni nak mintak tolong Mizwa la ni tapi dok minta fon number tak bagi pon.....sedey...sedey....Dah lupa pasal blog tu, bila Mizwa peringat, baru teringat. Mujur tak lupa user dan password....OK gak tu, boleh guna yang tu...tak yah buka yang baru....

    BalasPadam
  14. salam mizwa...cantik2 je cc tu, mmg leh jual. tengok la sape cikgunye.. tentang harga tu klu nak jual murah sikit cuba guna cup saiz kecil n deco yg simple..org ni klu murah laju la depa beli. nak jual brg apa2 pun mula2 kena ambil hati customer dulu (tp jgn sampai kita yg mkn hati lak!)bila dah ramai customer pandai2 la adjust harga. ini pendapat akak je. apa2 pun akak ucapkan tahniah sebab dah melangkah kaki ke bidang usahawan n SEMOGA BERJAYA..

    BalasPadam
  15. salam wa, baru terlepas berapa hari berderet2 menu wa keluar..tahniah yer dik rajin orangnya, dan mula menapak jd usahawan...tak tahan akak tengok udang kt nasi pilau tu nampak seksi di mata..sbb nampak sedap..mcm nk ngap jer..

    BalasPadam
  16. salam....
    mizwa, akak mula2 nak mintak maaf tak berkunjung kat sini walaupun meronta2 nak sangat...
    akakni der masalah nak layan blog walaupun akak der blog.. tapi kurang updatenyer... der masalah teknikal sikit...
    mizwa tang kejung tangantu... akak rasa kadang2 kitani der rezeki msg yang dah tentu bahagiannyer kadang2 kita tengok orang yang leh lakujer jualannyer mulut tak manis mana pun.. kadang2tu masam pun der... tapi jangan risau dah ok sangat kek dan cuppiestu cuma berdoa banyak2 kat ALLAH SWT... strategitu masih kena ada ler gak... mizwa kat ner yerk sekarangni???

    BalasPadam
  17. salam miza...tu la,kak dok tggu2 bila la budak ni nak mula biz ni...buka ja blog lg satu @ announce ja kat sni yg tempahan dah dibuka..,inshaallah rezeki dr Allah akan mencurah jika dgn usaha n tawakkal,jgn bimbang klu da yg xnak,da lg org len yg nak...cuba ek.

    BalasPadam
  18. Salam koi...
    sori ler..lama akk x jenguk..bkn apa, tenet kt opis slow giler..gambo x kuar kalo bkk blog..arap kt umah jer..tp kt umah, mmg kene tggu turn nak guna PC..
    ok per deco koi...akk pun buat comot lg...
    rege tu ok..tp 16pcs tu, utk saiz besor mana???
    jgn putus harap...memula nak biz mmg gitu..utk memula nih, koi bleh ltk rege murah..introduce kt sedara mara or kwn2 terdekat...kalo deco dah mantap, br bleh up sket harga...

    BalasPadam
  19. alala..comelnya cuppies dia..cantik ar color pink tu..menyerlah gitu...biaslah tu..mula2 promote dulu nanti lame2 mesti ade org nk order...insyallah rezeki yak kemana..

    BalasPadam
  20. kek tu memang sedap midza cuba lah

    BalasPadam
  21. Salam dik wa..tk keras kejung pun..cantik dh tu ini berdasarkan pandangan kak suelah..sbb akak dlm kategori tk berapa berseni.

    tp wa jng putus asa..akak dh lama dok perati tokey2 cuppies tersohor skrng nie pun..mula2 dulu mmg nampk mcm kureng..tp skrg walla ngalah decor mat salleh..org kita nie jiwa kreatif..tp kurang diasah jer..wa pun kena mcm tu jgk..tengoklah lepas nie sure wa sendiri kagum dng hasil wa..

    bab niaga tu ..wa blh tengok tips2 kat laman http://alkiram.net/ tu, ada mcm mana nk settle masaalah wa nie..tips tu berdasarkan pengalaman sendiri dan kwn2 siber hampir 5thn lepas..

    akak buat semua tu sbb nk bantu kwn2 melayu nk berbisnes...dulu agak celaru skit kt laman tu..skrg akak dh asingkan cara untuk berbisnis supaya senang cari ..cuba tngok kt sblh kanan web cari tips cara mulakan perniagaan.

    sbb cabang berniaga nie tk sama, dng org..kena tengok harga bahan di tempat kita, mungkin tidak sama dng harga dipekan besar..selain dr faktor penduduk dan kawasan..org2 kt situ terdedah lg tk dng dunia biz kita nie..tp jng risau klu blum ada..abik pelung dng syarat berstrategik...

    pepunn jng putus asa..akak sokong sangat klu ada blog khas..blog mmg main peranan.~fuh panjang lebar ler plak..

    BalasPadam
  22. TERIMA KASIH KEPADA SEMUA YG SUDI MEMBERI NASIHAT, KATA2 SEMANGAT DAN TIPS2 YG BERGUNA KEPADA KOI, SEMUA NYE AMAT KOI HARGAI DAN DIUCAPKAN TERIMA KASIH XTERHINGGA..

    BalasPadam
  23. re: ye miza.. award tu jgn lupa ambik ye.. mmg ada makna tersirat di sebali pemberiannya..

    BalasPadam
  24. salam mizwa...
    bg akak ok la harga cupcake tu...deco pn cantik, kreatif mizwa ni...cuma blm rezeki mizwa lg org nk oder...InsyaAllah, nanti ramai la yg akan oder sampai mizwa x menang tgn nnti...;)kalo akak oder cupcake tu, idak ke bila dh sampai tk intan, cair deco2 tu?

    BalasPadam
  25. cantik nyer....
    wunga2 nyer nampak pink jer........

    BalasPadam
  26. mizwa,

    sedih pulak baca cita mizwa ni...manusia mmg begitu...kalau boleh nak free aje..mudah2an murah rezeki mizwa nanti...adat nak mula meniaga mesti ada dugaan...ini knur dtg nak suruh mizwa amik award...ini dari knur pulak ok walaupun sama ngan kak Madiha tu...hihi..take care.

    BalasPadam
  27. salam dik,

    biasalah nk start biz byk dugaannya..yg penting jgn cepat putus asa...
    blh jugak bukak lg 1 blog utk biz kek nie je...
    pasal harga tu rasanya dh memadai...
    kdg2 kalo org tk brkira, harga mahal pon tk kisah janji kek tu sdap n cantik...cc yg adik deco ni dah cun dh akak tgk...insyaAllah lpas ni ada rezeki utk dpt order ok...

    BalasPadam
  28. Salam Mizwa....kejung tangan pun tak pa...rezeki ada di mana-mana.Kak rus dulu-dulu pernah juga mcm Mizwa...selalu bawa kuih-muih pi tempat kerja....seronok tak terkira tengok kawan2 makan...tup-tup terdengar suara"Makan percuma....apa pun sedapppp"kejung juga perasaan hati kak rus...hehehehe....lagu tu lah kawan-kawan tapi apapun bila kita nak jadi usahawan....kita kena tabah....tabah segala-galanya...semoga Mizwa berjaya hendaknya..Insyaallah

    BalasPadam
  29. salam koi...
    itu la manusia...reti nak nak mkn free saje...fida pun penah lalui apa yg miza lalui skg...fida pun bkn jenis manis mulut nak promote tp pikir2 blk rugi la kalau ilmu yg kita pelajar xpraktikan...so dgn muka xmalu p la promote2 kt kgkwn,promote kt tenet n mcm2 lg...skg ni pun dlm promote2 lg...hehe...alhamdulillah skg da ade customer tetap n customer baru...yg penting koi kena berani,buang rasa malu,takut,segan dll...pasal harga tu xla mahal pun...fida pun jual harga sama...klu kat KL xdpt la harga camtu...mungkin xde rezeki lg..koi kena berusaha la yer...koi p ke x gathering kat umh kak ana??

    BalasPadam