Khamis, 13 Mei 2010

NASI PILAU UDANG

Nasi nie kOi lawan kan dgn ayam masak minang tuh..mmg sedap nasi nie tapi akan bertambah sedap jika ada jelatah atau acar rempah ker sesuai la tuk meneutralkan rasa rempah (mcm CMG ckp ler)...resepi nie kOi amik dari blog k.nuridah atau fiqah99 tuh..thanx yer akk..kOi copy paste kat sini tuk share dgn org lain lak...


Nasi Pilau Udang

Bahan-Bahan
500 gm udang besar dibuang kepala dan kulitnya serta urat-uratnya
1 biji bawang besar dihiris halus
sedikit minyak untuk menumis

Bahan Kisar

1 biji bawang besar
2 batang lada hijau
1 batang lada merah
1 ulas bawang putih
1/2 ini halia
2 tangkai daun ketumbar
1 biji tomato kecil
1 sudu makan serbuk lada
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk kunyit
garam secukup rasa
air perahan limau daripada 1/2 biji limau kuning

Cara-Cara

1. Panaskan minyak, masukkan bawang. Bila bawang nya sudahgaring, masukkan bahan-bahan kisar dan garam.
2. Dikacau rata. Perahkan air limau, kemudian masukkan udangsetelah bangkit bau bahan tumis.
3. Dimasak lagi atas api sederhana hingga kuahnya pekat.

Cara Menyediakan nasinya

Bahan-Bahan
500 gm beras basmathi dicuci dan ditoskan
sedikit minyak sapi

Bahan untuk ditumis
1 biji bawang dihiris halus
4 kunutm bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 kerat kayu manis dalam 3cm panjang

Bahan Kisar

2 ulas bawang putih
1 inci halia2
1/2 cawan air
sedikit air mawar untuk mewangikan nasi
sedikit garam
sedikit perwarna kuning

Cara Membuatnya
1. Panaskan minyak sapi, masukkan bahan untuk ditumis.
2. Apabila bawang nya telah layu, tambahkan air, air mawar dan garam.
3. Bila airnya mendidih, masukkan beras, ditutup dan dimasak.
4. Bila nasi mula kering, bubuh sedikit pewarna pada nasi itu.
5. Renih selama lima minit. Kemudian masukkan udang yang telah dimasak dengan rempahnya sekali. Biarkan udang tertutup dengan nasi.
6. Masak hingga wap mulai meluap dari periuk, kacau nasinya supaya bercampur dengan bahan pewarna. Masak hingga nasinya tanak.

*tuk 2 menu nie kOi xbuat la sebanyak mana yg ada dlm resepi...mcm nasi tuh kOi xguna kan beras basmathi pon guna berasa besa jer..jgn terkezut lak tgk nasi panjang he3..

6 ulasan:

  1. pergi ado keroja..huhu..takut jugek ni nak g sana

    BalasPadam
  2. tak sia2 akak bg apron aritu.......... berderet2 n3 memasak yg kuor ni.. hehehe.. best best belaka... lapis kcg merah tu best kan? nasi pilau udang ni pun nampak best... yumyum..

    BalasPadam
  3. julie : owhh..lau takut aok bw la kOi ngeh3...
    k.madiha : tula nie semangat akk bgi apron la nie...kue lapis tuh mmg best la..

    BalasPadam
  4. mcm byk benornya kejenya nak masak ni nampaknya duk dlm Q list dulu ler yer

    BalasPadam
  5. Salam Mizwa,

    wah sedap nya nampak nasi pilau tu...hihi tak jemput knur pun..sowi lambat knur nak reply, knur sibuk sikit ngan anak..skrg dah boleh tarik nafas lega sikit..hihi...rajin kan mizwa ni memasak...malu knur...knur madang beli aje..hihi...sib baik hubby ok tak kisah..tu lah yg makin menjadi2 ni.

    Tq ya beri knur apron tu...ni satu suruhan ni untuk knur rajin memakai aporon masuk kedapur...hihi...padan muka knur kan!

    BalasPadam
  6. k.ida : xbyk pon kejap jer kita buat tambah lau akk lg la ok sb akk kn rajin
    k.nur : xpe anak lebih penting taw...ala xrajin mana pon akk..ada mood jgk...jgn lupa taw pakai apron tuh...

    BalasPadam