Jumaat, 16 Julai 2010

TOM YAM CLEAR

Salam ptg Jumaat semua..rasa mcm boring jgk walaupon dah cuba buat2 xboring ha3...lau cam tu lebih baik update blog kan..sbenar nya ada lg bape menu yg xupdate...malas nya nk update hanya ALLAH yg tahu....kali nie kOi nk post sal tomyam putih nie xda paste2nye..main campak2 pehtu rebus jer senang kan...ingat masa kOi dok asrama dlu tukang masak kat dining org siam pehtu die suka buat tomyam nie tuk kOi sb kOi suka lepak dgn die...best ooo baik dgn tukang masak nie dpt mkn saje..dlu die ajar kOi makan sambal belacan dgn nangka putik rebus mmg bestttttttttt...tapi sayang nyer kOi xmtk resepi pon yelah masa bdk2 kan org dh bagi mkn cukup la bukan ingat nk belajar pon...kOi nie mana asrama kOi duduk mesti baik dgn makcik2 kantin nyer sb kOi suka nengok deme masak..ingat lg masa kOi demam campak, makcik2 kantin la menjaga kOi siap buat kan makanan special tuk hantar ke bilik lg...ada yg tapau dari umah supaya senang kOi makan xyah turun makan kat kantin suh rehat kat bilik jer..untung nyer masa tuh ramai yg sayang tapi kasih sayang dari family lg syiokkan..k la dah meraban nie jom layan menu tomyam clear kOi nie..main agak2 dan campak jer yg mana ada...


Tom Yam Clear kOi
Bahan : (sekadar mkn 2 @ 3 org)
3 ketul ayam - nk lebih ikut suka
4 ekor sotong
5 ekor udang
4 btg crabstick
2 btg serai - dititik
1 1/2 inci lengkuas - ketuk & potong nipis
1 inci halia - potong nipis
1 biji bawang merah - potong baji
5 biji cili padi merah - ditumbuk
5 biji cili padi hijau - dipotong
7 biji limau kasturi - nak masam lebih kan la
1 biji tomato
daun limau - xda mmg xbest xbau tomyam
jagung muda - xletak xda stok
bunga kobis - xletak
cendawan - x letak
garam,gula & serbuk perasa
Cara :
1. Rebus serai,halia dan lengkuas sekali mendidih
2. Masukkan ayam bersama cili padi merah tumbuk tadi biar ayam lembut taw...
3. Kemudian masuk kan sayur yg keras dlu biar lembut sikit
4. Masukkan lain sayur,sotong,udang dan crabstick
5. Perasakan dgn garam,gula,serbuk perasa dan air limau
6. Biarkan seketika masukkan tomato tutup api
*Note :
1. Jgn biarkan sotong dgn udang masak terlalu lama nnt keras
2. Masukkan air limau masa hampir nk tutup api sebab kOi pernah terbaca yg air limau lau masak terlalu akan berubah rasa menjadi sikit pahit dan kOi akui kebenaran itu sb kOi dah pernah terkena
3. Saje biarkan tomato masuk last sekali sebab biar ia lembut disebabkan panas kuah tomyam aje
4. Boleh letakkan daun ketumbar dgn akar nyer sekali sb pernah terbaca yg tomyam putih nie sedap letak daun ketumbar dan akarnya...tapi kOi xletak la sb xda stok..byk barang xda tuh main guna apa yg ada dlm peti jer...
bagi kOi la kOi suka mkn tomyam yg pedas dan masam tapi lain org lain tekak kan..kat manjung nie kOi xjumpa lg tomyam sedap mcm kat kpg i ha3...tapi lau sup ekor sedap dah jumpa kat ABEE MEK TOMYAM(ikut tekak kOi) mmg terasa pedas masam dan umpphhhh

AWARD DARI IZZAHDAUT

Salam Jumaat semua...hari ni bangun jer dari tido terus kOi berdoa semoga jiwa kOi tenang dan aman hari ni..2 3 hari nie fikiran kOi terganggu sikit ler mcm2 dok pk...kOi nie mmg xboley stress nnt mcm2 la, mcm mn nk jual kek kan sikit2 dah down ha3...ok la xyah citer ttg kOi nnt bertambah stress lg..nie award kOi dpt dari izahdaut yg suka menghapdet blog die dgn masak2 tuh....lau xpercaya jemput la ke blog die lgsatu izzah nie suka ngat dgn muffin mcm2 resepi muffin ada kat blog die best2 semua....ermm ada homework lak sekali dgn award nie...jom la kita layan zassssssssssss....


S: Suke tak award ni?
suka ngat siap dpt homework lg...
S: kamu rasa blog kamu lawa gila?
lawa la pada pandangan mata gue org lain xtaw la ha3
S: kamu selalu singgah di blog sape?
selalu nyer carik blog yg dah update kat list je la pehtu merayap jer
S: beri senarai blog yg 'lawa gila' bg kamu.
xtahu nk ckp sb byk blog cantik2...setiap blog ada la kelebihan memasing
S: Tag kpd org yang kamu rasa patut dapat award special nie
sape2 singgah amik la nak sebut kang dah dpt ke org xpasan ke...so sape rajin amik ler

Khamis, 15 Julai 2010

KIWI SMOOTHIES

KIWI SMOOTHIES

Bahan-bahan
1 biji buah kiwi
3 sb yogurt perisa asli / kiwi
1/2 cawan low fat milk/fresh milk
2 sb gula - nak manis lebihkan la sb kiwi masam sikit
1/2 cawan air
Ais ketul secukupnya

Cara-cara
1. Masukkan semua bhn kedlm blender dan kisar sehingga smooth / halus
2. Tuangkan ke dlm gelas kesukaan anda dan sedia utk dinikmati ...

KEROPOK KETAM


AsSalam semua..sajae nk share satu resepi yg mudah sgt...dah ramai org tahu tapi ada yg xtaw jgk..kOi mula nmpk benda nie kat umah ika pas tuh byk tgk kat umah org lain lg..kOi xda amik resepi sekadar membaca aje sb nk buat sgt mudah..so nie la resepi ingat2 lupa kOi...

KEROPOK KETAM

Bahan :
1. 1 bungkus crabstick
2. sedikt garam - optional (sekadar nk rasakan masin sikit)
3. serbuk pati ayam - optional

Cara :
1. Buka gulungan crabstik potong memanjang
2. Taburkan sedikit garam & serbuka pati ayam ( sedikit shj nnt masin)
3. Goreng sehinnga kekuningan jgn over nnt hangus
kOi buat sepeket je tapi sekejap je licin sb kepok ni mmg best dan ranggup..try la boley buat snack minum ptg..

Isnin, 12 Julai 2010

BANANA CAKE

Assalam semua..nie lg satu menu masa mkn2 hari tu..BANANA CAKE..kOi amik dari blog mamafami, amik dari blog maklang,amik dari chef zubaidah...thanx to all of u...kek mmg sedap dan kalau simpan 2 hari lg moist sesgt xpuas mkn rasanyer...bagi pengemar pisang try la buat mmg xrugi...

BANANA CAKE

Ingredients :
200g flour
1 teaspoon bicarbonate soda
1 teaspoon baking powder
150g ripe bananas ~ mashed (I used 2 ripe bananas, medium size)-kOi lebihkan baru ummpph
3 eggs
1 tablespoon ovallette
a few drops of banana essence (I added)-kOi bubuh jgk
170g castor sugar
120g melted margarine-boley guna myk
Enough chocolate rice/vermicelli ~ coat with a bit of flour-letak almond nib mcm mama


Method :
1. Sift flour, bicarbonate soda and baking powder. Set aside.
2. Beat eggs, ovalette and banana in a mixer over medium speed. Add in banana essence.
3. Add in sugar a little at a time. Continue beating. Pour in the melted margarine.
4. Fold in the sifted dry ingredients and the chocolate rice.
5. Pour into the prepared tins.
6. Bake in a preheated oven at 180 C for 40 to 45 minutes. (Oven temperature and baking time may differ)



Jumaat, 9 Julai 2010

KEK SETAN


Salam Jumaat..rinie kOi akan masuk kan resepi menu makan2 kat umah ritu bermula dgn kek setan yer ha3...suka2 kOi je tulis kek setan nnt marah lak tn punyer resepi..DEVIL FOOD CHOCOLATE CAKE nie kOi amik resepi dari umah k.nor kuala ganu nun..thanx to k.nor secubit garam....mmg sedap cake nie...rugi lau xcuba sb ada rasa cheese+choc ganache mmg walaaaa...tapi mungkin ada setengah yg x suka tu terpulang pada citarasa masing2 la yer...kOi buat 2 adunan kek manakala cheese & ganache kOi buat 1/2 dari adunan asal..guna loyang petak 8x8...

DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE
sumber: Ayu S'pore
Ingredients:-
1 cup all purpose flour
1/4 cup cocoa powder-( Ayu used Valrhona cocoa powder)
3/4 tsp bicarbonate soda
1/4 tsp salt
1/2 cup granulated sugar-Ayu used 1/4 cup
1/2 brown sugar- Ayu used 1/4 cup
65g butter
1 large egg
1 tsp vanilla extract
1/4 cup buttermilk- (homemade 1 cup milk added with 1 tbsp distilled vinegar leave to rest for about 20 minutes, but use 1/4 cup only ya for this recipe)
1/2 cup warm water

Method:-
Set your oven at 170C
Prepare your cake tins.
Sieve flour, cocoa powder, bicarbonate soda, salt, and set aside.
Beat butter with sugars until light and fluffy, add eggs.
When all well incorporated add the dry ingredients (flour, cocoa powder etc) and alternate with liquid ingredients (buttermilk + warm water) in three portions, last incorporate the vanilla extract.
Bake for about 30 minutes or until just cooked

Cream Cheese Frosting-(make 1/2 the amount next time)
250g Philadelphia cheese-(next time just use 1/2 this amount for the cream cheese)
125 butter
1 cup icing sugar-Ayu used 1/4 cup
1 tsp vanilla extractjuice of a squeezed slice of lemon

Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice.

Chocolate Ganache-(make 1/2 the amount next time)
200ml double cream with at least 30% fat content-I used whippping cream
250g dark chocolate, chopped finely
a pinch of salt

In a double boiler, warm the cream until just at boiling point, add the chocolate & salt and stir. When all the chocolate has melted, remove for heat and continue stirring until all well mixed.Let the cake cool completely, spread the cream cheese frosting and pour the ganache on top.
Sources:-From cupcakeschek.blogspot.com
# Kalau sapa2 nak buat satu adunan pastikan guna loyang yg lebih kecil dr 8" x 8"


Rabu, 7 Julai 2010

SUKA MAKAN

AsSalam semua yer yg sudi berkunjung ke umah kOi nie..dah bape hari xupdate bukan xde citer cuma MALAS gilerkkk...makasih jgk kOi ucapkan kepada yg sudi tinggalkan jejak anda utk n3 kOi kat bwh nie..utk pengetahuan semua kek tuh bukan tempahan dari sesape pon..kek tu hasil pergi berguru dgn sifu kOi yg byk bg tunjuk ajar dlm baking world nie sape lg lau bukan k.ana elianas tuhhh..thanx cikgu...nnt bila dh cukup semua peralatan nyer baru kOi akan amik oder tuk stim bc..rasa nyer best buat stim bc nie sb kOi dgn bc agak alergik..bc cepat cair kat tangan kOi sampai lau nk buat apa2 menggunakan bc mesti ada kain dgn air ais kat sebelah kOi tuk celup tangan dan lapik piping bag..hahaha3 lawak tak...org lain ok jer guna bc kOi terlebih sudah...ok la berbalik pada n3 kali nie kOi nk share pic makanan yg baru kOi buat masa buat makan2 kat umah kOi..saje je buat mkn2 nie juz nk melepaskan hajat dihati nk jamu org mkn pulut kuning dan meraikan birthday kOi yg sudah lama berlalu hik3...jom layan...

PULUT KUNING
RENDANG AYAM PEDAS
DEVIL FOOD CHOCOLATE CAKE
ISI DALAM DFCC
KEK PISANG
ZOOM IN
LAKSA JOHOR
TRIFFLES
ok resepi nie akan kOi kongsikan nnt yer...jgn malu2 tuk dtg lg ke umah kOi..daaa jumpa lgik yer...