Jumaat, 16 Julai 2010

TOM YAM CLEAR

Salam ptg Jumaat semua..rasa mcm boring jgk walaupon dah cuba buat2 xboring ha3...lau cam tu lebih baik update blog kan..sbenar nya ada lg bape menu yg xupdate...malas nya nk update hanya ALLAH yg tahu....kali nie kOi nk post sal tomyam putih nie xda paste2nye..main campak2 pehtu rebus jer senang kan...ingat masa kOi dok asrama dlu tukang masak kat dining org siam pehtu die suka buat tomyam nie tuk kOi sb kOi suka lepak dgn die...best ooo baik dgn tukang masak nie dpt mkn saje..dlu die ajar kOi makan sambal belacan dgn nangka putik rebus mmg bestttttttttt...tapi sayang nyer kOi xmtk resepi pon yelah masa bdk2 kan org dh bagi mkn cukup la bukan ingat nk belajar pon...kOi nie mana asrama kOi duduk mesti baik dgn makcik2 kantin nyer sb kOi suka nengok deme masak..ingat lg masa kOi demam campak, makcik2 kantin la menjaga kOi siap buat kan makanan special tuk hantar ke bilik lg...ada yg tapau dari umah supaya senang kOi makan xyah turun makan kat kantin suh rehat kat bilik jer..untung nyer masa tuh ramai yg sayang tapi kasih sayang dari family lg syiokkan..k la dah meraban nie jom layan menu tomyam clear kOi nie..main agak2 dan campak jer yg mana ada...


Tom Yam Clear kOi
Bahan : (sekadar mkn 2 @ 3 org)
3 ketul ayam - nk lebih ikut suka
4 ekor sotong
5 ekor udang
4 btg crabstick
2 btg serai - dititik
1 1/2 inci lengkuas - ketuk & potong nipis
1 inci halia - potong nipis
1 biji bawang merah - potong baji
5 biji cili padi merah - ditumbuk
5 biji cili padi hijau - dipotong
7 biji limau kasturi - nak masam lebih kan la
1 biji tomato
daun limau - xda mmg xbest xbau tomyam
jagung muda - xletak xda stok
bunga kobis - xletak
cendawan - x letak
garam,gula & serbuk perasa
Cara :
1. Rebus serai,halia dan lengkuas sekali mendidih
2. Masukkan ayam bersama cili padi merah tumbuk tadi biar ayam lembut taw...
3. Kemudian masuk kan sayur yg keras dlu biar lembut sikit
4. Masukkan lain sayur,sotong,udang dan crabstick
5. Perasakan dgn garam,gula,serbuk perasa dan air limau
6. Biarkan seketika masukkan tomato tutup api
*Note :
1. Jgn biarkan sotong dgn udang masak terlalu lama nnt keras
2. Masukkan air limau masa hampir nk tutup api sebab kOi pernah terbaca yg air limau lau masak terlalu akan berubah rasa menjadi sikit pahit dan kOi akui kebenaran itu sb kOi dah pernah terkena
3. Saje biarkan tomato masuk last sekali sebab biar ia lembut disebabkan panas kuah tomyam aje
4. Boleh letakkan daun ketumbar dgn akar nyer sekali sb pernah terbaca yg tomyam putih nie sedap letak daun ketumbar dan akarnya...tapi kOi xletak la sb xda stok..byk barang xda tuh main guna apa yg ada dlm peti jer...
bagi kOi la kOi suka mkn tomyam yg pedas dan masam tapi lain org lain tekak kan..kat manjung nie kOi xjumpa lg tomyam sedap mcm kat kpg i ha3...tapi lau sup ekor sedap dah jumpa kat ABEE MEK TOMYAM(ikut tekak kOi) mmg terasa pedas masam dan umpphhhh

5 ulasan:

  1. info tentang demam campak di SIHAT SELALU - Demam Campak Berjangkit

    BalasPadam
  2. clear tom yam ni sedap hirup kuahnya.Picit-picitkan cili api baru makan.sedap:)

    BalasPadam
  3. salam mizwa..sht?wah!sedapnya tom yam...nampak clear betui udang yg besau2 tuh!

    BalasPadam
  4. CM : mmg best pong..sy xpicit dah sb dah tumbuk masuk dlm kuah...pedas yg best
    K.AZATIE : hehe mmg suka cenggini kak...besa le kat sini kan udang kolam murah...

    BalasPadam
  5. KALAU MALASZ YG DPT MENGHADAP TOM YAM NIE....
    MMG CLEAR MALASZ KERJAKAN......

    THX MALASZ DAH BTL KAN....

    SKRG MMG SUMER NAK MUDAH DAN CPT...
    FP BGUS TP TU LA MKN MASA NAK UPDATED NYER...

    BalasPadam