Jumaat, 26 Ogos 2011

DAGING MASAK MERAH

grrrrrrrrrr grrrrrrrr, sejuk weh hujan kat tempat kOi nie,nasib baik sempat sampai opis baru hujan lau x basah kuyup la kOi,rini kOi merempit ke opis bukan rini aje tp dlm bulan pose nie mmg kOi merempit aje senang sikit dpt parking lau nek keta alamat nyer jauh perjalanan ler..

jom layan menu daging masak merah kOi nie,resepi di amek dari umah kak nor ganu nunnnn,resepi asal dari Jeezy...thanx kak nor dan jeezy


DAGING MERAH ALA THAI by Jeezy

Bahan-bahan ( 4 orang )
1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
2 ulas bawang putih diketuk
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 sudu besar cili giling
Sedikit sos tiram
Sedikit sos ikan (thailand mari)
Sedikit sos tomato
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh)

Cara-cara
Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.
Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan.
Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan cili giling.
Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula.
Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato.
Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun ketumbar yg dihiris tadi biar lawo sket

GULAI KETAM

Salam semua..

akhir tiba jumaat terakhir ng ramadhan kali ini...InsyaAllah hanya tinggal 3 hari lg kita akan berpuasa,sedih rasanya bila ramadhan akan meninggalkan kita,adakah kita akan berjumpa lg diramadhan yg akan datang..??? semakin dekat dgn syawal ni semakin sebak dada kOi asik terkenang arwah bonda,sedih sgt kerana ini syawal pertama tanpa bonda,ntah la satu perasaan yg sukar diungkap taktala kOi menaip ini....

gulai ketam atau kari ketam...klu kat kpg kOi benda yg dimasak dgn menggunakan kari akan dipanggil gulai tp bg org perak, gulai ni lebih kepada masakan menggunakan santan tp lau menggunakan kari dipanggil masak kari....gulai ketam kOi nie dimasak menggunakan kaedah merebus semua bahan bukan menggunakan kaedah menumis seperti masak kari ikan tuh..jom layan resepi yg kOi gunakan utk memasak gulai ketam nie...

BAHAN2:
1. 4 ekor ketam
2. 3 biji bawang merah** (**ditumbuk)
3. 2 biji bawang putih**
4. 3 sb rempah ikan/udang
5. 200ml santan pekat
6. garam + serbuk perasa - optional
7. sedikit air
8. nenas - ikut la nk letak byk mana pon

CARA2 :
1. masukkan semua bahan kecuali santan pekat kedlm periuk,renehkan sehingga nenas lembut dan ketam agak masak
2. masuk kan santan ke dlam periuk,kacau sehingga mendidih perasa kan dgn garam dan serbuk perasa,kemudian boleh tutup api....


Khamis, 25 Ogos 2011

SAMBAL SOTONG

ASSALAMUALAIKUM..

apa kabo semua..harap sihat ler yer..ishhh dah bape hari xmengupdate blog nie,kOi agak bz sikit kat opis ni (nmpk sgt calu update kat opis) yelah la lau kat umah mmg xda masa dah,blk keje mcm2 urusan sebagai seorg isteri kena buat,mmg xsempat la...

ermmmm mana persiapan sambutan aidilfitri yg akan menjelang tiba,dah banyak ke sekut raya yg korang buat,kOi dah buat 4 jenis aje...6 tahun kawen baru 2 kali raya buat sekut raya hahaha (gelak besar)....hubby pon ckp xyah so dgn hati riang ria aidilfitri ler kOi xbuat sekut...lgpon kami duduk diperantauan (ewah2 mcm dok oberC) xda pon sanak saudara nk dtg nk harap kan kengkawan berapa kerat je yg nk dtg lain la lau buat open house mmg ramai tp mmg xlalu la nk buat open selalu kering mak cik hehehe...dah mcm jd trend masa kini kan selagi org xbuat open house mmg xda org dtg (lau kat bandar2 la) tp syiok kat kpg xda jemputan pon semua org dtg nk meraikan aidilfiti...itulah perbezaan antara kpg dan bandar...syok lg kat kpg...

kOi ni mmg jenis suka makan seafood agak nya tp ikan kureng,lau sotong,udang,siput mmg gemar...2 kali kOi buat sambal sotong pose kali nie(bkn la kerap sgt sb nk mkn ber2 aje)...bila sebut sambal sotong semua org terbayangkan sotong yg dimasak dgn cili kering yg di blend, ada org panggil sambal sotong,masak cabai sotong,sotong berlada atau ada lg sebutan nyer...cara masak pon berbagai2 kan tp masih menggunakan sotong dan cili kering blend...bg kOi sgt simple jer sekadar menggunakan cili kering sahaja..jom tgk cara kOi yea..

1st buat


2nd buat

BAHAN : (anggaran makan ber 2)

1. 4 atau 5 ekor sotong sedang
2. 4 sudu besar cili kering blend
3. 1 biji bawang besar
4. sedikit air asam jawa
5. gula dan garam
6. minyakih
CARA :

1. panaskan minyak kemudian masukkan cili kering blend,tumis hingga wangi dan hilang bau cili tadi (bila pecah minyak tuh dah ok ler tp pastikan xda bau cili)
2. masukkan air asam jawa,perasakan dgn gula dan garam biar kan seketika (jika nk kuah byk boleh masuk air asam jawa lg atau air biasa,lau nk pekat biarkan lama sedikit atas api.
3. masuk kan sotong dan bawang besar yg dipotong bulat, jgn lama sgt agak2 sotong masak boleh tutup api sb nnt jika terlebih masak sotong jd liat...

bg yg ingin mencuba cara kOi ni sila la...

Isnin, 22 Ogos 2011

KUIH CARA MANIS

SALAM semua...
ermmm dah 22 hari kita berpuasa,xlama lg menjelang aidilfitri. mcm mn persiapan korang semua, bg diri kOi ni xda pape lg yg dilakukan, baju belum beli,cookies belum buat,umah belum kemas (xpe raya kt kpg)...dah memusing jgk cari baju raya tp belum ada yg berkenan di hati, tahun nie byk sungguh manik kat baju, kOi rasa sesak sgt dgn manik2 tuh...last2 xbeli jgk rasanya tahun ni so tahun depan kena beli kain dan upah aje org menjahit huhuhu...

tahun nie giliran beraya di kpg kOi dlu baru blk kpg hubby, alhamdullilah sepanjang kami kawen tiap2 tahun mesti balik memasing tp tetap ikut giliran kpg sape dlu...tp kekdg sja je kOi bodek ajak blk kpg kOi dlu tp permintaan tetap x dilayan hahahaha (padan muka)...

ok lah jom tgk resepi kuih cara yg kOi amek kat blog mak lang yg tersgt la fofular itewwww..pose kali ni dah 2 kali kOi buat kuih cara nie,hubby pon siap request nk makan cara tp biasa la ada perubahan sikit kOi buat kat resepi tuh, tp adunan ni mmg ok...

KUIH CARA MANIS
Sumber : myresepi.com

Bahan:
100gm tepung gandum - kOi tambah 50gm
200ml santan sederhana pekat/susu segar (mklang letak 220ml sbb nakkan kuih ni lembut sedikit) - kOi tambah 100ml
1 sudu besar jus pandan (mklang guna pandan paste aje) - pandan paste jgk
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
beberapa titik pewarna hijau (tak guna pun)
gula sebagai inti

Cara-cara

1.Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis atau nak mudah masuk dlm blender aje.

2.Panaskan acuan, lengser ngan minyak setiap lubang acuan. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula di atas setiap satu kuih dan tutup acuan dengan penutup periuk, biarkan sebentar

3.Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje..



kOi saje biar hangus sikit mcm pic tuh sb hubby nk makan yg garing sikit lg pon kOi pon suka mkn garing2 mcm nie...rasa garing kat luar lembut kat dlm nyummm nyummm....kuih cara ni sgt simple dimple nk buat nyer lebih baik buat dari beli sb lau beli dah kekdg keras pehtu gula die alahai ciput je ada tuh smpi xboh gula lgsg, kes lupa ke mmg xboh xtaw ler...

k kOi nk kasi tips sikit pasal cara nie yg kOi baca2 kat blog kengkawan yg len...
*** lau dah lama xguna/baru acuan cara tuh..panaskan acuan tuh dgn masukkan minyak masak ke dlm acuan memenuhi acuan tuh sehingga minyak panas, bila dah panas alihkan minyak tuh terus masukkan adunan cara ke dlm acuan sekiranya masih melekat ulang sekali lg proses yg sama tp alhamdullilah kOi buat sekali jer mmg adunan xmelekat kat acuan- rasanya kOi baca kat blog kak nor secubit garam...

Jumaat, 19 Ogos 2011

BUBUR KACANG JAGUNG

ASSALAMUALAIKUM

Salam Jumaat yg mulia, Alhamdullilah kita masih diberi peluang utk menghirup udara yg segar hari ini....marilah kita mengguna peluang ini tambahan di bulan yg penuh keberkatan dgn melakukan amal2 kebaikan....(mcm ustazah la pulok yea)

nie menu yg bila ntah la kOi main update ikut suka nmpk gambo aje...bubur kacang nie mmg peberet kOi dgn hubby, kita org suka makan pas keluar peti yg sejuk2 tuh mmg walaaaa...kOi buat anggara tuk 2-3 org makan aje bukan bulan pose takut x abes lau byk2...

BUBUR KACANG

BAHAN2 :-
1. 1 1/2 cawan kacang hijau - di rendam
2. 300ml santan pekat
3. 100ml air
4. 2 tongkol jagung - dihiris amek isi
5. 5 sudu besar gula merah/nisan - di masak dgn sedikit air & tapis
5. 8 sudu besar gula biasa
6. sedikit garam

CARA :-
1. rebus hijau bersama air sehingga agak kembang(jgn kembang sgt)
2. masuk kan gula merah,gula biasa,jagung dan sedikit garam biarkan seketika
3. masuk kan santan pekat kacau jgn biar pecah minyak
4. biarkan sehingga mendidih sikit (still kacau) baru tutup api...


***ngeeeee nape ek blog kOi ni xupdate blog kawan2 yg dah update,bygkan blog yg dah update smlm tulis baru 14min update huhuhu...nk wat cam ner ek...???

Khamis, 18 Ogos 2011

ACAR TIMUN

Ni jgk antara pelakon tambahan dalam cerita "Nasi arab ku di Perak"....acar timun made by hubby, kOi dah xsempat nk buat acar ni so kOi buat talian hayat dgn penuh kemanjaan dekat hubby suh die buat acar, nasib pok cik tuh nk buek lau x lotih den nak buat persilatan tambahan kat dapur tuh...

Bahan :
Nenas
Timun
Bawang Besar
Cili merah
garam
gula

Cara :
Campur semua,gaul sebati dan rasa masin manis acar kemudian simpan dlm peti bg ada ummphhh sikit nk makan hehhee


nie la pelakon utama dan extra dalm filem "Nasi Arab di Perak"...burkkkkkkkk Alhamdullilah dah selamat ke indah water pon....

DAGING KANDAR II

Lauk daging kandar nie kOi gandingkan dgn nasi arab tuh, dh lama teringin nk makan daging kandar ni tp x terbuat2 so bila dah masak nasi arab, ok jgk masak daging kandar nie....kOi buat sikit aje dlm 400gm daging aje..dlu dah pernah buat dlu kat sini..kali kOi buat guna kicap pekat betoi dlu kicap campor hehehe...

(kOi sgt la xpandai nak amek gambar lau makanan tergelap gelita mcm ni)

DAGING KANDAR

Bahan-bahan ( 6 orang )
1/2 kg daging
6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
2 sudu besar kicap pekat maggi
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
1 labu bawang besar(dimayang)
1 ulas bawang putih (dimayang)
KUlit kayu manis dan bunga lawang
sedikit daun kari
garam dan perasa

Cara-cara
daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.