SALAM semua...
ermmm dah 22 hari kita berpuasa,xlama lg menjelang aidilfitri. mcm mn persiapan korang semua, bg diri kOi ni xda pape lg yg dilakukan, baju belum beli,cookies belum buat,umah belum kemas (xpe raya kt kpg)...dah memusing jgk cari baju raya tp belum ada yg berkenan di hati, tahun nie byk sungguh manik kat baju, kOi rasa sesak sgt dgn manik2 tuh...last2 xbeli jgk rasanya tahun ni so tahun depan kena beli kain dan upah aje org menjahit huhuhu...
tahun nie giliran beraya di kpg kOi dlu baru blk kpg hubby, alhamdullilah sepanjang kami kawen tiap2 tahun mesti balik memasing tp tetap ikut giliran kpg sape dlu...tp kekdg sja je kOi bodek ajak blk kpg kOi dlu tp permintaan tetap x dilayan hahahaha (padan muka)...
ok lah jom tgk resepi kuih cara yg kOi amek kat blog mak lang yg tersgt la fofular itewwww..pose kali ni dah 2 kali kOi buat kuih cara nie,hubby pon siap request nk makan cara tp biasa la ada perubahan sikit kOi buat kat resepi tuh, tp adunan ni mmg ok...
KUIH CARA MANIS
Sumber : myresepi.com
Bahan:
100gm tepung gandum - kOi tambah 50gm
200ml santan sederhana pekat/susu segar (mklang letak 220ml sbb nakkan kuih ni lembut sedikit) - kOi tambah 100ml
1 sudu besar jus pandan (mklang guna pandan paste aje) - pandan paste jgk
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
beberapa titik pewarna hijau (tak guna pun)
gula sebagai inti
Cara-cara
1.Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis atau nak mudah masuk dlm blender aje.
2.Panaskan acuan, lengser ngan minyak setiap lubang acuan. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula di atas setiap satu kuih dan tutup acuan dengan penutup periuk, biarkan sebentar
3.Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje..
kOi saje biar hangus sikit mcm pic tuh sb hubby nk makan yg garing sikit lg pon kOi pon suka mkn garing2 mcm nie...rasa garing kat luar lembut kat dlm nyummm nyummm....kuih cara ni sgt simple dimple nk buat nyer lebih baik buat dari beli sb lau beli dah kekdg keras pehtu gula die alahai ciput je ada tuh smpi xboh gula lgsg, kes lupa ke mmg xboh xtaw ler...
k kOi nk kasi tips sikit pasal cara nie yg kOi baca2 kat blog kengkawan yg len...
*** lau dah lama xguna/baru acuan cara tuh..panaskan acuan tuh dgn masukkan minyak masak ke dlm acuan memenuhi acuan tuh sehingga minyak panas, bila dah panas alihkan minyak tuh terus masukkan adunan cara ke dlm acuan sekiranya masih melekat ulang sekali lg proses yg sama tp alhamdullilah kOi buat sekali jer mmg adunan xmelekat kat acuan- rasanya kOi baca kat blog kak nor secubit garam...
Spaghetti bolognese
-
sesekali tukar selera lah kita...
spaghetti bolognese dengan bahan apa yang ada kat dapo jer lah... kita yang
buat dia, so ikut lah citarasa sendiri kan...
2 hari yang lalu
Assalam Mizwa,
BalasPadamcomel2 belaka kuih cara manis tu... makan seketul dua tak cukup ni... nak sepiring boleh?
wasalam amie...
BalasPadamalamak dah bo liau ler hehehe...mmg sedap bila mkan masih panas2...lau berbuka kOi sokmo buat dlm kul 7 sb nk panas2 sikit