Khamis, 25 Ogos 2011

SAMBAL SOTONG

ASSALAMUALAIKUM..

apa kabo semua..harap sihat ler yer..ishhh dah bape hari xmengupdate blog nie,kOi agak bz sikit kat opis ni (nmpk sgt calu update kat opis) yelah la lau kat umah mmg xda masa dah,blk keje mcm2 urusan sebagai seorg isteri kena buat,mmg xsempat la...

ermmmm mana persiapan sambutan aidilfitri yg akan menjelang tiba,dah banyak ke sekut raya yg korang buat,kOi dah buat 4 jenis aje...6 tahun kawen baru 2 kali raya buat sekut raya hahaha (gelak besar)....hubby pon ckp xyah so dgn hati riang ria aidilfitri ler kOi xbuat sekut...lgpon kami duduk diperantauan (ewah2 mcm dok oberC) xda pon sanak saudara nk dtg nk harap kan kengkawan berapa kerat je yg nk dtg lain la lau buat open house mmg ramai tp mmg xlalu la nk buat open selalu kering mak cik hehehe...dah mcm jd trend masa kini kan selagi org xbuat open house mmg xda org dtg (lau kat bandar2 la) tp syiok kat kpg xda jemputan pon semua org dtg nk meraikan aidilfiti...itulah perbezaan antara kpg dan bandar...syok lg kat kpg...

kOi ni mmg jenis suka makan seafood agak nya tp ikan kureng,lau sotong,udang,siput mmg gemar...2 kali kOi buat sambal sotong pose kali nie(bkn la kerap sgt sb nk mkn ber2 aje)...bila sebut sambal sotong semua org terbayangkan sotong yg dimasak dgn cili kering yg di blend, ada org panggil sambal sotong,masak cabai sotong,sotong berlada atau ada lg sebutan nyer...cara masak pon berbagai2 kan tp masih menggunakan sotong dan cili kering blend...bg kOi sgt simple jer sekadar menggunakan cili kering sahaja..jom tgk cara kOi yea..

1st buat


2nd buat

BAHAN : (anggaran makan ber 2)

1. 4 atau 5 ekor sotong sedang
2. 4 sudu besar cili kering blend
3. 1 biji bawang besar
4. sedikit air asam jawa
5. gula dan garam
6. minyakih
CARA :

1. panaskan minyak kemudian masukkan cili kering blend,tumis hingga wangi dan hilang bau cili tadi (bila pecah minyak tuh dah ok ler tp pastikan xda bau cili)
2. masukkan air asam jawa,perasakan dgn gula dan garam biar kan seketika (jika nk kuah byk boleh masuk air asam jawa lg atau air biasa,lau nk pekat biarkan lama sedikit atas api.
3. masuk kan sotong dan bawang besar yg dipotong bulat, jgn lama sgt agak2 sotong masak boleh tutup api sb nnt jika terlebih masak sotong jd liat...

bg yg ingin mencuba cara kOi ni sila la...

Tiada ulasan:

Catat Komen