Selasa, 3 Ogos 2010

DAGING KANDAR

AsSalam..dah seminggu baru sempat nak update blog nie...minggu nie betoi2 bz keje melambak2 ataih meja....tapi kOi still aktif kat fb hehehe sb kat fb xyah taip byk2 senang citer sikt...nie pon amek masa sikit nk cuci sawang kat sini lgpon mesti ramai dah muntah ijo tgk sotong jer...jom layan menu daging kandar lak...buat nie masa blik kpg ritu tgk ada daging kat umah maka terjadi projek yg sudah lama di idamkan tapi malang nye pulak xda resepi yg dah diprint so ingat2 lupa hantam ja resepi ni tapi rasa nye tetap umpppp sb bila kOi check blik resepi mmg semua yg diperlukan ada cuma qty jer xsama....rasanye resepi asal dari dapur k.asma dan ramai yg dah cuba kan....resepi nie kOi amek dari blog k.chikmi...thanx to all of kakak2....
DAGING KANDAR

Bahan-bahan ( 6 orang )
1/2 kg daging
6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
2 sudu besar kicap pekat maggi
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
1 labu bawang besar(dimayang)
1 ulas bawang putih (dimayang)
KUlit kayu manis dan bunga lawang
sedikit daun kari
garam dan perasa


Cara-cara
daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
sesuai dimakan dengan nasi dan roti

biler sebut sal k.chikmi nie kOi nk bagitaw la pada sesapa yg dok carik nonstick pan tuh boley la ushar2 blog die sebab die ada jual benda2 nie : -

pic nie semua kOi amek dari blog chikmi yer...nak taw lanjut pergi la blog die yer...kOi pon tgh menunggu turn nie sb dah terlepas kapei ke2 huhuhu....

Tiada ulasan:

Catat Komen