Selasa, 13 September 2011

KARI KEPALA IKAN

Salam dan selamat hari raya aidilfitri utk semua...
harini dah 15 Syawal sekejap je masa skrg rasa mcm baru lg menyambut aidilfitri, ramai kah yg membuat umah terbuka...thn nie kOi mmg xbuat open house juz sape yg nk dtg( yg bgtaw awal) kOi masok le ape2 lau x minum je air sb biskut raya pon dah abes,ingat nk buat lg biskut tp mcm malas jer huhu...
kari kepala ikan merah ni buat masa bulan pose lg tp xsempat nk update kat sini so postpone la smpi skrg, dah lama teringin nk mkn kepala ikan ni tp malas nk keluar cari kepala ikan so masa g beli ikan ritu ternampak penjual baru potong kepala ni terus la rembat seketoi...jom layan kari cara kOi yea,kOi suka kari yg pekat xsyuka cair2 merehau...

GULAI KARI KEPALA IKAN MY STYLE

BAHAN :-
1. Kepala ikan (ikan apa pon xpa,kOi guna ikan merah)
2. 2 ulas bawang putih - dihiris
3. 4 ulas bawang merah - dihiris
4. 1 sudu makan halba campur
5. sedikit daun kari
6. *3 sudu makan rempah kari-sy guna babas ( boleh kurang kan lau xmo pekat sgt)
7. *1 sudu makan serbuk cili
8. *garam kasar
9. *serbuk perasa - OPTIONAL (*CAMPUR BERSAMA DGN SEDIKIT AIR)
10 200ml santan pekat
11. sedikit air asam jawa
12. air biasa
13. minyak utk menumis
14. sayuran seperti bendi,terung,timun,bawang besar (potong baji),cili hijau ( lau gulai ikan sembilang boleh guna ubi kemili/ubi keling)

CARA : -
1. Panaskan minyak kemudian masuk bawang2,halba campur dan daun kari biarkan sampai bawang2 garing.
2. kemudian masukkan bahan * (rempah) tadi biarkan smpi masak/keluar minyak
3. bila rempah dah masak boleh masuk sayuran spt bendi,timun dsb...kemudian masuk kan ikan seketika baru dimasukan air asam jawa. ( JIKA GUNA IKAN BERISI TEBAL BIARKAN IKAN SEKETIKA DAN BALIK2 KAN IKAN AGAR MESRA REMPAH BARU MASUKKAN AIR ASAM JAWA TP JIKA GUNA IKAN SEPERTI KEMBUNG TERUS JE MASUK AIR ASAM JAWA)
4. kemudian masukkan santan pekat dan sedikit air biarkan sampai mendidih tp kena kacau selalu jgn smpi pecah minyak or karam minyak nnt kuah kari nmpk xcantik...

sambal belacan dgn ulam2 ni sy lawan kan dengan gulai kari tuh,mmg berpeluh makan time tuh..hubby dlu yg x suka makan kari skrg asik dok tanya lak bila nk buat kari,tudia la penangan kari org penang hehehe...tu xkena lg gulai hati pari..????

3 ulasan:

  1. salam mizwa..sedapnya tengok kepala ikan tuh..dah lama nya tak makan kari kepala ikan...buat sendiri memang untung...nak makan kedai tah berapa la reganya sekarang...kita memang peminat tegar kari....hehehhe

    BalasPadam
  2. wasalam Q...
    a'ah lau beli kat kedai siap bape hengget,buat sendiri lg best puas mkn...sy pon mcm tuh jgk peminat kari...

    BalasPadam
  3. re: huhuhu..mainan perasaan je kot...

    weii..tgk sambal belacan hang trus aku lapaq nasikkkkkkk

    BalasPadam