ASSALAMUALAIKUM..
Mendung cuaca kebelakangan ni, hujan + jerebu yg x ok lg...semlm sedap nyer tido sb sejuk je hehehe...ingat nk tido awal ler sb letih sgt badan alih2 dok layan Sherk the third lak,suka watak kucen dgn keldai tuh comel jer hahaha...
Masak Lomak Cili Api Daun Asam Gelugur bersama Ikan kayu hehehe mcm gempaq jer nama masakan tuh...biasa aje mcm masak lemak yg lain jgk cuma asam gelugur/keping digantikan dgn daunnya...lau sebelah negeri sembilan ni selalu digunakan daun asam ni kan....kawan kOi bawa blk dari kpg jd die bg BANYAK kat kOi, dlm hati dah plan nk buat masak lemak cili api dgn ikan sungai lau dpt cari ikan,alih2 g pasar malam xda lak ikan yg menarik hati...ikan sungai xda jd ikan laut jd mangsa nyer, kOi beli ikan kayu/tongkol/aya lembut..lgpon kOi dgn hubby mmg suka mkn ikan kayu nie buat goreng saje pon best siap berebut lg...
MASAK LEMAK CILI API
Sumber : Arohamizwa
BAHAN :-
1. 1 ekor ikan kayu sederhana besar
2. 7 helai daun asam gelugur - diracik mcm bunga rampai,rendam dlm air garam sebentar tuk menghilangkan sedikit rasa masam)
3. ** 20 biji cili padi merah dan hijau (campur) - terpulang ikut kesesuaian
4. ** 1 biji bawang besar
5. ** 1 inci kunyit hidup (** blend bersama 1/2cwn air)
6. 250ml santan pekat
7. 1 cawan air
CARA :-
1. Blend bawang,cili dan kunyit kemudian masuk kan kedalam kuali/periuk sampai mendidih.
2. Masukkan daun asam gelugur bersama ikan dan biarkan sehingga ikan masak hampir baru masuk kan santan bersama air. sentiasa kacau agar santan xpecah minyak..perasa kan dengan garam,sedikit gula dan serbuk perasa (optional)
3. Bila ikan dah masak dan santan hampir mendidih boleh tutup api dan siap tuk dihidangkan...
nmpk pekat x kuah masak lemak ni,kali ni mmg kOi pekat kan kuah nya nyummm nyummm pedas,pekat dan melekat hahaha
gambar2 dibawah ada ehsan En Gonzales opss uncle google la hehehe...
daun asam gelugur yg diracik seperti bungai rampai
daun/pucuk asam gelugur
asam gelugur yg dah masak
pokok,daun dan buah asam gelugur yg masih muda
daun asam gelugur tuh ada lg kat umah,plan nk masak lemak lg tp dgn telur itik pulak dan buat kerabu mangga nyummm nyummm, makin bertambah besar la den.....ahaakkkzzz
salam mizwa...baru tau daun asam gelugur pun boleh dibuat gulai..cam ne la agak rasanya nye?
BalasPadamsalam...waaa...sedapnyer... daun ni buat masak lemak ngan apa pun jalan...sedap !!! pergh..tak tahan...mana nk cari daun asam gelugur tengah2 KL ni..daun mempelam ada laaa !! huhuhuh
BalasPadamAssalam mizwa,uii 1dt time tgk n tau yg daun asam nih leh juga wat msk lemak,uii jakun toi kan..Masak lomak tuh mmg nmpk pekat toi..Uii sedapnyer kalo wat pedas2 kan.
BalasPadamwaaaa posa2 ni hang goda kak ngan masak lomak huhuhu
BalasPadamkak Q > biasa je kak mcm asam keping jgk
BalasPadamkak Norma > akk guna je daun mempelam lau boleh
CT > usihh mmg ramai yg xtaw sgt sb pokok ni bukan semua org ada hehehe
kak mimi > peberet tuh masak lomak cili padi
Kalau Mesin Pengiris Asam Gelugurnya, kita sudah siapkan yang efektif, ekonomis, full Stainless kecepatan tinggi.
PadamKami Menyediakan Mesin Pengiris Asam Gelugur/ Asam Keping:
video bisa dilihat dengan key word "Mesin Pengiris Asam Gelugur" di:
google
pondokbangkaro.com
cvttg.indonetwork.co.id
atau hubungi Terip Karo-Karo (HP.08126026306)
Semoga ada guna. Trims