Khamis, 22 September 2011

MASOK LOMAK CILI API DAUN ASAM GELUGUR

ASSALAMUALAIKUM..

Mendung cuaca kebelakangan ni, hujan + jerebu yg x ok lg...semlm sedap nyer tido sb sejuk je hehehe...ingat nk tido awal ler sb letih sgt badan alih2 dok layan Sherk the third lak,suka watak kucen dgn keldai tuh comel jer hahaha...

Masak Lomak Cili Api Daun Asam Gelugur bersama Ikan kayu hehehe mcm gempaq jer nama masakan tuh...biasa aje mcm masak lemak yg lain jgk cuma asam gelugur/keping digantikan dgn daunnya...lau sebelah negeri sembilan ni selalu digunakan daun asam ni kan....kawan kOi bawa blk dari kpg jd die bg BANYAK kat kOi, dlm hati dah plan nk buat masak lemak cili api dgn ikan sungai lau dpt cari ikan,alih2 g pasar malam xda lak ikan yg menarik hati...ikan sungai xda jd ikan laut jd mangsa nyer, kOi beli ikan kayu/tongkol/aya lembut..lgpon kOi dgn hubby mmg suka mkn ikan kayu nie buat goreng saje pon best siap berebut lg...

MASAK LEMAK CILI API
Sumber : Arohamizwa

BAHAN :-
1. 1 ekor ikan kayu sederhana besar
2. 7 helai daun asam gelugur - diracik mcm bunga rampai,rendam dlm air garam sebentar tuk menghilangkan sedikit rasa masam)
3. ** 20 biji cili padi merah dan hijau (campur) - terpulang ikut kesesuaian
4. ** 1 biji bawang besar
5. ** 1 inci kunyit hidup (** blend bersama 1/2cwn air)
6. 250ml santan pekat
7. 1 cawan air

CARA :-
1. Blend bawang,cili dan kunyit kemudian masuk kan kedalam kuali/periuk sampai mendidih.
2. Masukkan daun asam gelugur bersama ikan dan biarkan sehingga ikan masak hampir baru masuk kan santan bersama air. sentiasa kacau agar santan xpecah minyak..perasa kan dengan garam,sedikit gula dan serbuk perasa (optional)
3. Bila ikan dah masak dan santan hampir mendidih boleh tutup api dan siap tuk dihidangkan...

nmpk pekat x kuah masak lemak ni,kali ni mmg kOi pekat kan kuah nya nyummm nyummm pedas,pekat dan melekat hahaha

gambar2 dibawah ada ehsan En Gonzales opss uncle google la hehehe...

daun asam gelugur yg diracik seperti bungai rampai

daun/pucuk asam gelugur

asam gelugur yg dah masak

pokok,daun dan buah asam gelugur yg masih muda

daun asam gelugur tuh ada lg kat umah,plan nk masak lemak lg tp dgn telur itik pulak dan buat kerabu mangga nyummm nyummm, makin bertambah besar la den.....ahaakkkzzz

6 ulasan:

  1. salam mizwa...baru tau daun asam gelugur pun boleh dibuat gulai..cam ne la agak rasanya nye?

    BalasPadam
  2. salam...waaa...sedapnyer... daun ni buat masak lemak ngan apa pun jalan...sedap !!! pergh..tak tahan...mana nk cari daun asam gelugur tengah2 KL ni..daun mempelam ada laaa !! huhuhuh

    BalasPadam
  3. Assalam mizwa,uii 1dt time tgk n tau yg daun asam nih leh juga wat msk lemak,uii jakun toi kan..Masak lomak tuh mmg nmpk pekat toi..Uii sedapnyer kalo wat pedas2 kan.

    BalasPadam
  4. waaaa posa2 ni hang goda kak ngan masak lomak huhuhu

    BalasPadam
  5. kak Q > biasa je kak mcm asam keping jgk

    kak Norma > akk guna je daun mempelam lau boleh

    CT > usihh mmg ramai yg xtaw sgt sb pokok ni bukan semua org ada hehehe

    kak mimi > peberet tuh masak lomak cili padi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau Mesin Pengiris Asam Gelugurnya, kita sudah siapkan yang efektif, ekonomis, full Stainless kecepatan tinggi.
      Kami Menyediakan Mesin Pengiris Asam Gelugur/ Asam Keping:
      video bisa dilihat dengan key word "Mesin Pengiris Asam Gelugur" di:
      google
      pondokbangkaro.com
      cvttg.indonetwork.co.id
      atau hubungi Terip Karo-Karo (HP.08126026306)

      Semoga ada guna. Trims

      Padam