Khamis, 15 September 2011

UNDANG MENTEGA/BUTTER PRAWN

Assalamualaikum...

agak sejuk pg nie di manjung sb semalam hujan tp keadaan jerubu disini masih kureng baik...semalam kOi keluar mkn kat luar,balik2 ke umah kOi rasa mcm nk asma je rasa sesak nafas sgt mungkin sb keadaan cuaca yang berjerubu ....moral of story jgn keluar aktiviti luar sgt buat sementera waktu nie...

udang mentega nie kOi buat tuk abiskan stok udang,udang pon dah xbrape fresh dah lama sgt dah huhu tp abes jgk kena telan dgn kOi dan hubby,pehtu amek la kesan die gatai2 hidung ler huhuhu...kOi buat butter prawn nie ikut pengalaman berdasarkan resepi yg pernah dicuba sebelum ni...


BUTTER PRAWN

BAHAN :-

BAHAN A.
1. udang - gaulkan dgn garam kunyit
2. minyak secukupnya utk mengoreng udang

BAHAN B.
1. 1/2 cawan minyak
2. 3 sdb mentega - kOi guna majerin
3. 4-5 biji cili padi
4. daun kari
5. 1 sdb susu cair/fresh - kOi guna susu pekat + air*
6. garam*
7. 1 sdk gula*
8. 3 biji kuning telur* (campurkan sekali bahan * kacau sebati)

CARA2 :-
1. Goreng udang sehingga masak ketepikan,jgn garing sgt nnt isi kureng fresh
2. Panaskan minyak bersama mentega, bila mentega cair masukkan bahan * kedlm bekas sos atau acuan roti jala.
3. sekiranya minyak terlalu panas tutup api dahulu kemudian tuang kan bahan * kedlm minyak, kemudian kacau segera agar tidak hangus jgn lupa hidupkan api semula sekiranya ditutup td..
4. kemudian masukkan cili padi dan daun kari,sentiasa mengacau...(kuali akan berbuih2),bila agak2 garing sikit adunan telur tuh angkat dan tuskan dari minyak kemudian letak kan di atas udang yg telah digoreng td...

kOi sertakan sekali resepi yg pernah menjadi rujukan kOi sebelum nie...

dari kak jasmeen kitchen:-

Butter Prawn (4 org makan)
Bahan2 :-
250 gm udang (udang rimau lg best..yg teman buat tuh belen wat mee, tu yg togel jer udang tu)
3 biji kuning telur (klu nak serdak banyak, tmbah lg telur tu)
1 cwn myk masak
3 sudu besar butter / margerin (teman guna margerin)
2 sudu teh susu cair or susu segar
3 biji cili padi (hiris halus)
Daun Kari
Garam & Ajinomoto secukup rasa..

Cara2 :- (Ramai yg kata, part nih yg leceh tp follow cara kt bwh, insyaAllah jadikk)
- Goreng udang sehingga masak (guna ½ cwn myk) than letakkan dlm penapis. Myk goreng udang x leh guna lagik coz nnti hasil dia x cantik ..
- Masukkan balance myk msk td bersama2 dgn butter..tggu sehingga butter cair
- Masukkan kuning telur (pukul guna garpu + dgn susu dulu), tuang telur perlahan2 dlm kualai & MESTI sentiasa dikacau..
- Msukkan cili & daun kari (jgn behenti mengacau)..
- Perisakan dgn garam & Ajinomoto (berhati2 dgn garam coz margerin or butter dah masin)
- Kacau lagi sehingga berbuih-buih (Buih akan memenuhi kuali) ± 2 minit
- Sdh garing tuangkan ke atas udang yg didlm tapis td..Tggu sehingga myk betul2 tus, br hidangkan..

dari kak noor secubit garam :-

Bahan2:

12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng

Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.

3 ulasan:

  1. sy sedap ke udang tuh yg sedap hehehe

    BalasPadam
  2. Assalam & selamat hari raya buat mizwa & family ya..lama juga akak tak kemari..udang butter ni akak dah buat dulu2 ikut recipe nor terengganu tu..part nak mnegirai telur tu yang tak pas2...hehe..tapi memang sedap recipe ni..

    BalasPadam