Selasa, 27 Julai 2010

LAKSA LEMAK KE LAKSA PAHANG

AsSalam...
ada yg mencarik kOi x...manataw ada yg rinduk (perasan kan) ha3....bz sebz2 nyer minggu nie xsempat nk update....nie pon xley talk2 byk nnt xsiap keje kOi...nk share resepi laksa lemak or laksa pahang nie..mana satu yg betoi ek kOi pon xtaw...laksa lemak sb guna laksa tapi kuah mcm kuah laksam tapi lau kOi blik pahang mmg semua org (kat kpg kOi yer) calu buat laksa gini so fikir2kan la....janji masuk mulut konyang udah ler...tolong jgn ngedeng ke mintak ke bodek ker sb udah pinish taw lau ada lg mesti dah basi sb dh lama buat hua3...
resepi nie main ikut sedap kOi jer hasil dari tanya kawan2,tgk resepi kat blog orang lain dan yg penting tanya my hubby ler...hari buat tuh hubby dah xsabar2 nk makan sebab bau die yg menyegat kat idung...jom layan tapi korang agak2 la yer kOi xbagi sukatan...

Laksa Lemak @ Laksa Pahang
Bahan Kuah :
1. Ikan selayang/sardin/kembung - direbus
2. Santan
3. Asam keping
4. Lada hitam - dikisar kasar
5. Bawang merah atau bawang besar

Cara :
1. Asingkan isi ikan dan tulang, blend isi ikan dgn bawang merah/besar..tulang ikan jgn buang kisar jgk tuk amik air nyer tapi blend asing2 la yer
2. Campurkan semua bahan di atas masak hingga agak pekat jgn terlalu pekat nnt xbest ngat..
* ada jgk kOi baca kat blog kengkawan yg tambah daun kesum dan kantan tapi myhubby xnak letak benda2 tu so jgn derhaka pada suami taw...hahaha

Pelakon Tambahan :
1. Daun Selom
2. Kacang Panjang
3. Bawang besar
4. Tauge
5. Timun
6. Sambal
* ada jgk gunakan daun serai inai atau serai kayu kOi xpasti la dan acang botol tapi kOi xda stok daaaa

Sambal :

1. Cili merah
2. Cili padi
3. Belacan
4. Bawang merah
5. air asam jawa/air limau
6. Gula,garam

Cara :
1. tumbuk atau blend semua bahan di atas

pelakon utama dan pelakon tambah

pelakon2 yg telah dimakeup kan dgn kuah

pelakon yg sudah sedia untuk dibelasah yummy..yummy..

6 ulasan:

  1. hai...mizwa banyak n3 baru mizwa yang kak ila terlepas. dah lama akak tak layan internat akak sibuk menjahit sekarang ni.

    re:daun buluh buat cang tu akak beli kat kedai dua kupang taman samudera belakang billion. nak cuba buat ke? buatnya senang masa nak bungkusnya agak susah ckit kalau nak belajar bungkus dtg ler..rumah.

    bila nak buat kelas pop cake ball? akak nak belajar menghias jer.. akak suka sangat corak kumbang.

    BalasPadam
  2. laksa pahang ni kak ila rasa sama dengan laksa kelantan. Tapi laksa kelantan ulamnya tak de.. daun selom kuahnya sama.dah lama kak ila teringin nak mkn laksa ni tapi tak terbuat lama.

    BalasPadam
  3. sedap kee laksa pahang ni

    BalasPadam
  4. Bru nak buat...well rya t c'abg nak mkn laksa nie...tpi kliru lah...nie laksa phang ker laksa lemak??maklum lah...abg owg phang,kte owg sbh...nak blajar buat n blajar mkn laksa nie..lbh2 bru kwen...aduhai,t ade yg kte xfhm kte tnye akak blik ek...nmpk sdap yummie...............tq akak.

    BalasPadam
  5. Resepi ni mmg tepat. Sbb dh try, rasa mcm arwah nenek buat. Tq sbb share resepi.
    * lebih kurang mcm laksa kelantan/ laksam
    * cuba dulu, baru tau.

    BalasPadam