Jumaat, 3 September 2010

AYAM MASAK MERAH

AYAM MASAK MERAH MY STYLE

Bahan :
1/2 ekor ayam
2 biji bwg putih*
2 bij bwg merah*
1 inci halia * blend/tumbuk
rempah 4 sekawan
5 sb cili kisar
1 biji tomato -blend dgn cili kisar
4 sb sos cili - kOi guna sos cili cap arnab
garam+gula+MSG (optional)
kacang peas - xletak xda stok
daun bawang/sup

Cara :
1. Panaskan minyak tumis rempah 4 sekawan bersama bawang & halia sehingga wangi
2. Masukkan cili kering yg diblend dgn tomato biar sampai masak/pecah minyak/garing
3. Tambahkan sos cili, garam,gula biarkan seketika sehingga bahan mesra baru masukkan ayam dan kacau agar ayam bersalut kuah
* mmg kat kampung kOi lau buat ayam masak merah nie guna sos cili cap arnab mungkin sebab dlu2 sos nie murah kot tapi mmg sos sesuai sgt dgn ayam masak merah...kawan kOi yg duk perak pon guna sos nie buat ayam masak merah
*mungkin ada setengah org buat ayam masak merah letak serai tapi kOi tak sb lau guna serai jadi lebih kurang ayam masak ros tapi lau buat ayam masak ros ada rempah lain lak...

pic botol sos cili cap arnab yg kOi amek kat uncle G...thanx la org yg letak pic nie...

1 ulasan:

  1. sos cap jagung lagi best!!
    belah utara ja nampak..kat pasaraya besaq tak nampak lagik

    banyak kedai burger guna sos cap jagung

    BalasPadam