Khamis, 2 September 2010

CEKODOK

AsSalam...
Alhamdullilah harinie pc kesayangan kOi dah ok kembali dah boleh kembali aktif mengupdate byk yg dah tertunggak nie hihihihi...mcm mn persiapan hari raya korang dah byk memborong ker baju,kuih,kasut,handbag,tudung, langsir raya dan segala bagai raya la...dah mcm jd trend lau raya jer semua nk bertukar baru yer...kOi mmg xda apa yg baru pon tahun ni, baju pon belum beli ntah la rasanyer xbeli kot tahun nie sb yg tahun lepas pon baru guna 2X aje..xyah membazirkan...lgpon kOi keje pakai jeans dgn tshirt jer tu yg malas nk byk2 baju kurung nnt buat penuh almari jer...kuih raya pon lgsg xbuat lg biler nk start ntah la silap2 kuih tunjuk aje la, sebelum pose beria jer g belajar buat kuih dah pose terus malas lak camno tuh...!!!ada sape nk sedekah kuih raya x..meh kOi kasi alamat...
jom layan lak menu2 berbuka kOi nie...pepagi ni kita start dgn yg ringan2 dlu la yer hehehe...cucur udang ni buat biler pon dah xhingat tapi buat masa berbuka terus xmkn nasi dah sahur jer mkn nasi...resepi tuk cucur udang nie korang agak2 la yer kO bagi bahan jer

CUCUR UDANG

Bahan :
Tepung gandum
udang kecil
kucai
taugeh - kOi xletak xda stok
bawang besar
daun sup/bawang
1 biji telur
kunyit
garam
air dari peti sejuk
cara :
1. Campurkan semua bahan dan gaul sebati biarkan dlm 15 minit
2. Gorengkan dlm minyak yg byk (deep fry)
Kuah Kacang My Mummy

Bahan
1. 1/2 cawan kacang tanah
2. 4 biji cili kering
3. air asam jawa
4. Garam + gula

Cara
1. goreng kacang tanah dan cili kering berasingan
2. blend bhn yg digoreng bersama air asam jawa serta perasakan dgn gula dan garam (jgn hancur kan kacang sgt nnt xbest)

* kuah kacang nie mmg sempoi habis sebab ringkas sgt...kOi agak2 jer qty nyer sb lau sendiri buat kOi main campak2 jer..lau rasa cili kering tuh byk sgt sila kurangkan yer..

Pernah tgk x pisang hitam nie:-

tapi pisang hitam bukan sebarangan pisang taw...sedap tuk dibuat apa saje paling best lau buat nie :
sebenar nya pisang hitam tuh pisang berangan...kOi beli sebab ada oder choc banana cake tapi teringgal dalam keta bawa g pejabat parkir tgh panas akhir nya mcm tu la jadi nyer...hahaha

Tiada ulasan:

Catat Komen